marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    1,5 miliarde de euro alocați de Franța pentru Inteligența Artificială

    de Special Arad | 2 aprilie 2018, 1:24 PM | IT

    0

    Președintele Emmanuel Macron a anunțat că 1,5 miliarde de euro vor fi investiți de Franța în următorii cinci ani pentru a spori atractivitatea țării în ceea ce privește inteligența artificială. Acestă infuzie de monetar urmează unei recomandări din raportul prezentat președintelui de matematicianul și deputatul Cédric Villani și va servi pentru a încuraja Inteligența Artificială (AI).

    Inteligența artificială AI este inteligența afișată de mașini, spre deosebire de Inteligența Naturală (NI) afișată de oameni și de unele animale. Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca AI să poată evolua până la punctul în care oamenii nu ar mai putea să o controleze, iar Hawking a spus că „acest lucru ar putea fi sfârșitul rasei umane”.

    Definiția cea mai acceptată a inteligenței artificiale a fost dată de John McCarthy în 1955: „o mașină care se comportă într-un mod care ar putea fi considerat inteligent, dacă ar fi vorba de un om”.

    Emmanuel Macron, pe de altă parte, a refuzat una din propunerile deputatului de a dubla salariile în cercetare. În timpul discursului său la Collège de France, conform PhonAndroid, Macron a detaliat foaia de parcurs privind inteligența artificială. Un domeniu în care Franța nu este o voce pe scena internațională. Emmanuel Macron vrea să facă din Franța unul dintre liderii mondiali ai inteligenței artificiale.

    În momentul de față, când vorbim despre inteligența artificială, ne gândim mai ales la Statele Unite la China, Coreea de Sud, Anglia, Canada și Israel. Ca exemple de inteligență artificială pot fi dați cei mai cunoscuți cinci asistenți AI prezenți pe smartphone-urile noastre, Asistentul Google, Siri de Apple prezent pe iPhone-urile firmei americane, Alexa de la Amazon, Bixby cu buton dedicat pe Samsung Galaxy S8, Galaxy Note 8 și Cortana de la Microsoft. Sigur că exemplele nu se opresc aici.

    Pentru a reuși să ajungă din urmă aceste state, Institutul Național de Cercetare în Informatică și Automatizare din Franța va coordona eforturile de creare a unei rețele de 4 sau 5 institute dedicate Inteligenței Artificiale. Ideea este „să atragă cei mai buni cercetători din lume și să dubleze capacitatea de instruire pentru AI„. Inițiativele și ideile din acest domeniu vor fi simplificate pentru cercetători. Un cercetător din domeniul public va putea să lucreze 50% din timpul său în sectorul privat.

    Trebuie găsită o modalitate de a mări salariile celor din domeniu, fără a le dubla neapărat, așa cum susține Cédric Villani în raportul său. Problema salariilor fiind una din marile probleme ale exodului mai multor cercetători exponențiali din Franța în Statele Unite. De asemenea, nu se poate dezvolta o inteligență artificială puternică pe un mic eșantion de date. În acest scop, mai multe baze de date publice din Franța vor fi accesibile pentru cercetători.

    În cele din urmă, din acest pachet de 1,5 miliarde euro distribuit pe parcursul perioadei de cinci ani, vor fi alocați „400 de milioane pentru proiecte” pentru a stimula antreprenoriatul.

    Potrivit lui Vladimir Putin: „Țara care va deveni lider în domeniul inteligenței artificiale va fi stăpânul lumii”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.