vineri, 8 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  15 companii au câștigat definitiv procesele cu ANAF în privința Formularului 088

  de - | 29 noiembrie 2016, 10:49 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Un număr de 131 de companii au întreprins acțiuni în justiție împotriva Fiscului din cauza deciziilor de respingere sau anulare a înregistrării lor în scopuri de TVA, iar 15 au câștigat deja definitiv procesele, potrivit Vocea.biz.

  Acestea au fost demarate în privința celebrului Formular 088, care reglementa înregistrarea în scopuri de TVA. Documentul a generat critici aprinse din partea mediului de afaceri, deoarece Fiscul cerea date despre administratori, patroni sau chiar și partenerii companiilor care se înregistrau, fiind considerat de către patroni o birocrație în plus.

  La rândul său, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a recurs la solicitarea acestor date cu scopul reducerii evaziunii fiscale. Companiile cărora le este respinsă înregistrarea li se paralizează activitatea, acestea nemaiputând sa își deducă TVA.

  Acum, celebrul Formular 088 lovește din nou, de asta asta chiar în Fisc. „La sfârșitul lunii octombrie am transmis o interpelare parlamentară către ANAF în care am ridicat problema firmelor care s-au închis sau care au avut blocată activitatea din cauza formularului controversat 088 vizând înregistrarea firmelor în scopuri de TVA, câte au atacat deciziile ANAF în instanță şi câte firme şi-au obţinut dreptatea în justiţie până în prezent. Astăzi am primit răspunsul din partea ANAF, din care reiese că 131 de societăți au întreprins acțiuni în instanță împotriva a 137 de decizii ale ANAF de respingere sau de anulare a înregistrării lor în scopuri de TVA, în urma aplicării procedurii de evaluare a intenției și capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice în sfera de aplicare a TVA, în baza formularului 088. Până în prezent, instanțele judecătorești au emis 15 hotărâri definitive în favoarea contribuabilului, mă informează ANAF. În restul cazurilor încă nu se cunosc deciziile finale”, arată deputatul Andreea Paul, într-un comunicat de presă.

  Sursa: Vocea.biz

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.