14 mai, ultima zi de stare de urgență în România! Se intră în starea de alertă

  de Lucian Dănilă | 4 mai 2020, 2:11 PM | Coronavirus | Naţional | Topic special

  2

  Klaus Iohannis vorbește chiar acum în direct la televiziunile naționale și a anunțat că data de 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență în România.

  „Ziua de 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență. Vom intra în starea de alertă. Epidemia nu a trecut. Așa numita relaxare se va face pas cu pas. Acest pas cu pas va avea câte două săptămâni în care vom anunța noile măsuri.

  Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală, se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele, toate în condiții speciale de distanțare și de igienă.

  Cu toții vom purta mască de protecție în spațiile publice închise și în transportul în comun. Măsurile de mișcare nu se aplică în localitățile aflate în carantină. Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Va fi voie să se plece din localitate în interes de serviciu sau probleme medicale.

  Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne interdicția întâlnirilor cu mai mult de trei persoane. Un alt aspect se referă la sportivi. Sportivii de performanță vor putea să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori, ci doar pentru sportivii profesioniști”, spune președintele Klaus Iohannis.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Adică e mai restrictiv decât în starea de urgență?? Și cei care au gradina și încă o locuinta în județ nu au voie sa meargă daca nu au acolo adresa din buletin??? Pe Declarație, la art. 6 scria “activități agricole” Acum nu mai voie?? E chiar culmea, rămân în paragină grădinile???

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Starea de alerta este in baza unei ordonante de urgenta.
   Ia cititi cu atentie articolul 6:

   Art. 115 – Delegarea legislativă
   (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
   (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe.
   (3) Dacă legea de abilitare o cere, ordonanţele se supun aprobării Parlamentului, potrivit procedurii legislative, până la împlinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage încetarea efectelor ordonanţei.
   (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
   (5) Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1).
   (6) Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.
   (7) Ordonanţele cu care Parlamentul a fost sesizat se aprobă sau se resping printr-o lege în care vor fi cuprinse şi ordonanţele ale căror efecte au încetat potrivit alineatului (3).
   (8) Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.