joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Descoperire de senzație: aspirina ar putea dubla speranţa de viaţă în anumite cazuri de cancer

  de - | 28 septembrie 2015, 8:02 AM | Naţional

  0

  O doză zilnică de aspirină ar putea dubla speranţa de viaţă a pacienţilor care suferă de cancer al tractului gastro-intestinal, potrivit unui studiu recent. Studiul a fost realizat pe 14.000 de pacienţi cu cancer din Olanda. Autorii cercetării au descoperit că pacienţii care au folosit în mod regulat aspirină aveau şanse de două ori mai mari să fie în viaţă după patru ani decât cei care nu au luat medicamentul, relatează The Guardian.

  Impactul aspirinei asupra speranţei de viaţă a fost evaluat după ce autorii studiului au ajustat factori precum sexul, vârsta, stadiul cancerului, tratamentul urmat şi alte probleme medicale care ar fi putut influenţa rata mortalităţii. Coordonatorul cercetării spune că descoperirea sa ar putea avea un impact foarte mare asupra pacienţilor, dar şi asupra sistemelor medicale naţionale.  „Acum vrem să analizăm tumorile acestor pacienţi şi să vedem care dintre ele vor avea cele mai mari beneficii în urma tratamentului cu aspirină. Având în vedere că aspirina este un medicament ieftin şi nepatentat, cu relativ puţine efecte secundare, această descoperire va avea un impact major asupra sistemelor de sănătate naţionale, dar şi asupra pacienţilor”, explică Dr. Martine Frouws, de la Universitatea Leiden din Olanda. Cele mai frecvente tumori de care sufereau pacienţii care au participat la studiu au fost cele la colon, rect şi esofag. În prezent, cercetătorii realizează alt studiu pentru a compara efectele unei doze scăzute, de 80 de miligrame pe zi, de aspirină, în comparaţie cu efectele unor medicamente placebo.   ”Până acum aveam dovezi că folosirea frecventă a aspirinei poate preveni cancerul colorectal. Acum, Frows şi colegii au arătat că în peste 13.000 de pacienţi aspirina a îmbunătăţit rata de supravieţuire în comparaţie cu cei care nu au folosit-o. Cu tot mai multe date care susţin rolul benefic al aspirinei, trebuie să luăm în calcul să recomandăm acest medicament unui public mai larg”, a declarat Peter Naredi, un alt profesor implicat în studiu.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.