joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  11 oameni au murit pe muntele Everest! „Toate titlurile senzaționaliste pe care le citiți au fost adevărate”

  de - | 31 mai 2019, 8:49 AM | Internaţional

  0

  În timp ce numărul deceselor pe „acoperişul lumii” în acest sezon a ajuns la 11, alpiniștii descriu „carnagiul” de pe Everest. Un alpinist experimentat a descris pentru publicația The Guardian „moartea, carnagiul și haosul de pe Everest” în timp ce aventurierii împing cadavre ca să ajungă în vârful celui mai înalt munte din lume.

  Cel puţin 11 alpinişti au murit pe muntele Everest în această primăvară, iar cunoscătorii pun bilanţul pe seama „traficului” ridicol către vârful muntelui, scrie adevarul.ro.

  Elia Saikaly, un cineast, a atins pe 23 mai, Hillary Step, o stâncă aproape verticală localizată în apropierea vârfului muntelui Everest, la altitudinea de 8.790 de metri. Aici, a povestit el, răsăritul soarelui a dezvăluit cadavrul unui alt alpinist. Pentru că nu ai alte soluții la această altitudine, el și echipa sa, în care se află libaneza Joyce Azzam, au continuat drumul și au atins vârful la scurt timp.

  „Nu mi-a venit să cred ce am văzut acolo” a spus Saikaly, despre ultimele ore ale aventurii sale către vârf, într-un mesaj publicat pe contul personal de Instagram.

  elia 2

  „Moarte. Carnagiu. Haos. Cozi. Cadavre pe drum și în corturi, la tabăra 4. Oameni pe care am încercat să-i conving să se întoarcă au murit. Oameni care erau doborâți. Pășeam peste cadavre. Toate titlurile senzaționaliste pe care le citiți au fost adevărate pentru noi în noaptea în care am ajuns pe vârf”, a povestit bărbatul.

  Sezonul de ascensiune din acest an este al patrulea cel mai letal din istorie, mulți alpiniști dând vina atât pe condițiile meteo, cât și pe aglomerația de pe munte. Un număr record de permise eliberate de Nepal pentru accesul pe munte a dus la mulți aventurieri lipsiți de experiență.

  Autoritățile nepaleze au eliberat pentru acest sezon 381 de permise, fiecare în valoare de 11.000 de dolari. În total, cu tot cu șerpași, peste 820 de oameni au încercat să ajungă în vârful muntelui în acest sezon.

  Citește mai multe detalii cu click AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.