În amintirea episcopului Ioan Ignatie Papp ( 1848-1925) – „Cel ce a înviat din morţi a înviat şi neamul românesc, Hristos – adevăratul Dumnezeu”

  de - | 20 februarie 2018, 11:36 AM | Contributors

  0

  Atunci când se vorbeşte despre Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918 nu poţi să nu te gândeşti la  ierarhul  Ioan Ignatie Papp episcopul Marii Uniri.

  Ziua de 1 Decembrie 1918 a căzut într-o duminică. Străzile din Alba-Iulia erau acoperite cu zăpadă. La biserica unde a slujit episcopul Aradului Ignatie Papp acesta a spus în timpul slujbei: ,, Cel ce a înviat din morţi a înviat şi neamul românesc” . Simplu, clar, concis cum nu a reuşit nimeni până atunci şi nici după aceea.

  Cine a fost ierarhul Ioan Ignatie Papp al Aradului?

  Născut la 20 decembrie/1 ianuarie 1848 la Pociovelişte în judeţul Bihor, Ignatie Papp parcurge toate treptele ierarhiei bisericeşti de la simplu funcţionar administrativ  până la aceea de episcop al Aradului. Ȋn fruntea eparhiei Aradului a fost timp de 22 de ani din 1903 până la moartea sa din 1925.

  Episcopul creează din banii proprii un fond pentru Şcoala de fete din Arad şi altul pentru Orfelinatul din Beiuş sumele cumulate din cele două fonduri ajungeau în 1922 la suma de 195 de mii lei. Asta în condiţiile în care o pâine de un kilogram costa la acea vreme 2 lei. Tot din banii săi cumpără un clopot de 2254 de kg. pentru înzestrarea catedralei din Arad.

  La îndemnul său au fost edificate şi renovate în total aproximativ 200 de şcoli pe întreg cuprinsul eparhiei care se întindea peste actualul teritoriu al judeţului Arad cuprinzând zone bihorene şi timişene.

  Episcopul Ignatie a fost cel care a iniţiat înfiinţarea unui fond preoţesc de ajutorare a văduvelor şi orfanilor din familiile preoţilor decedaţi. Acest fond ajunsese la moartea iniţiatorului său, cel mai mare din întreaga mitropolie a Ardealului.

  Ignatie Papp se ambiţionează şi strange 1 milion de lei pentru Fundaţia ce avea să educe viitorii preoţi. Mulţi au fost cei care râdeau pe la colţuri de iniţiativa episcopului, care umbla cu reverenda cârpită şi se hrănea modest.  La doar două săptămâni după ce strânge aceşti bani se stinge din viaţă.

  Din nou acasă la final de drum…

  Iarna s-a aşezat peste Pociovelişte, satul naşterii ierarhului Ignatie. Deşi au trecut 170 de ani de la naştera sa şi aproape 100 de la trecerea la cele veșnice, personalitatea ierarhului este cinstită și acum, iar amintirea faptelor sale bune s-a transmis din generație în generație.

  Imaginea lui Ignatie Papp este zugrăvită la intrarea din biserica din Pocioveliște, ctitoria sa și locul ales totodată pentru înmormântare. Culorile în care este pictat lăcaşul de cult sunt vii și puternice chiar dacăau trecut mai bine de trei decenii de la ultima restaurare a acestuia.

  Biserica nu impresionează prin dimensiune, deosebită este starea care te cuprinde când pătrunzi în locașul de cult, cu un interior modest ca suprafață, deosebit de îngrijit însă care te îndeamnă să te apropii de Dumnezeu. Cimitirul satului înconjoară biserica.

  Atunci când ne-a vorbit despre vlădica Ignatie, cantorul bisericii din Pocioveliște, Drinc Gheorghe, avea glasul gâtuit de emoție și ochii înlăcrimați.Pentru marele bine făcut satului, cei din localitatea bihoreană îi fac parastas în fiecare an. La liturghia săvârșită duminica preotul și sătenii se roagă pentru sufletul ierarhului a cărui mormânt se află chiar sub altarul bisericii ctitorite de acesta.

  Toate costurile ivite pentru ridicare bisericii din Pociovelişte au fost plătite de episcop. Materialele, meșterii zidari, pictorii, sătenii care au ajutat la construcție sau au dus o ulcică de apă celor care se osteneau pentru înălţarea bisericii.

  Putea să își aleagă ca loc de îngropare o biserică mai impunătoare, dar Ignatie Papp a ales modestia în locul măreției, a ales să se întoarcă în pământul pe care a învățat să umble, în locul unde a văzut pentru prima dată lumina soarelui printre ai săi.

  Acum în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire se cuvine să ne aducem aminte de cei care au avut un rol deosebit pentru înfăptuirea acesteia.

  Un ultim omagiu acum la 100 de ani de la Marea Unire

  O delegație a Școlii  Profesionale Astra, a străbătut calea de aproape 300 de kilometri ,dus-întors, ce desparte Aradul de Pocioveliște pentru a se ruga și aprinde o lumânare la mormântul celui care a fost episcopul Marii Uniri, vrednicul de pomenire Ioan Ignatie Papp al Aradului.

  Ne-am recules în faţa crucii de marmură care se găseşte la intrarea în cavoul episcopului Ignatie de sub altarul bisericii. Am vizitat biserica, am admirat frumoasa pictura si l-am ascultat pe cantorul bisericii care ne-a povestit despre vladica Ignatie ca si cum toate s-ar fi intamplat ieri. 

  Dormi în pace suflet mare, faptele  și lecția ta de modestie, mărinimie și curaj va fi pilduitoare multă vreme de acum înainte!

   Prof. Stoica Cristian

  Şcoala Profesională ,, ASTRA”

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.