Dincolo de cuvintele ei este întreaga lume… Debut pentru Silvana Retter (FOTO)

  de Lucian Dănilă | 13 octombrie 2015, 10:16 AM | Cultură

  0

  Sala Clio din Arad a părut locul perfect pentru debutul artistei arădene Silvana Retter, aflată la prima ei expoziție personală de fotografie. V-am prezentat-o zilele trecute, într-un articol. Silvana este din Arad, cu domiciliul în Mannheim, Germania, și are la activ șase premii internaționale în fotografie.

  Nu a avut niciodată o expoziție personală. A participat la mai multe expoziții de grup, lucrările ei fiind văzute în țări ca România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia, Argentina etc. A debutat la Arad, orașul în care mereu ea este „acasă”. Nelu Scripciuc, președintele FotoClub Pro Arad, cel care a și moderat evenimentul, nu a scăpat momentul de a-i mulțumi: . „Îți mulțumim că ai ales Aradul, un oraș care pentru tine înseamnă întotdeauna acasă, pentru prima ta expoziție personală”, a spus el în debutul vernisajului.

  Citeam în aceste zile vorbele unui alt fotograf, Nicolae Dumitru Vlădulescu, seniorul Foto Clubului Banatului Montan. El spune foarte clar: „Fotografia e ca şi sexul, toţi cred că se pricep, dar numai câţiva artişti o fac cum trebuie”. Acest lucru l-am văzut și în expoziția Silvanei, intitulată „Dincolo de cuvinte”, artista văzând momente, unghiuri, detalii,pe care cei mai mulți dintre noi, cei cu aparate foto, nu le vedem, pur și simplu pentru că nu toți putem fi… artiști.

  Vorba lui Bujor Buda, președinte onorific al Pro Urbe, care a participat la deschiderea acestui vernisaj: „nu știu ce face fata asta. Ea este mereu acolo unde trebuie. Vedeți și acest Tour Eiffel. Toți îl vedem dintr-o perspectivă, dar ea l-a văzut altfel decât toți. Ar trebui ca locul acela de unde a fotografiat să se numească Silvana. Mereu, când ea apasă declanșatorul aparatului foto, iese ceva minunat”. Asta înseamnă să fii artist, am spune noi, parafrazând o vorbă virală depe rețelele de socializare.

  IMG_1262

  A fost și profesorul universitar Stelian Acea, de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, care a vorbit mult și frumos despre fotografiile Silvanei, la care a avăzut mult acea influență germană, cu atenția la detalii și unghiuri drepte.

  Silvana a vorbit puțin.„Vă mulțumesc că îmi sunteți alături, în seara aceasta atât de specială pentru mine”, a spus artista, lăsându-ne să vedem „Dincolo de cuvintele” ei în cele 52 de fotografii agâțate pe pereții din cele trei încăperi de la Sala Clio. Și avem multe de văzut. Dincolo de cuvintele Silvanei este lumea întreagă, este portretul, așa cum îl vede ea, este nudul în toată splendoarea lui, văzut din cea mai pură latură artistică și este lumea, peisajul, natura, pădurea, piatra, marea, cerul, frunza, strada, oamenii… Deci, totul…

  Și nu uitați: expoziţia „Dincolo de Cuvinte” – Silvana Retter poate fi vizitată în perioada 8-15 octombrie 2015. Evenimentul este susținut de FotoClubPro Arad și Complexul Muzeal Arad.

  Mai multe despre Silvana puteți afla chiar pe site-ul ei personal: http://silvana.photography/

   

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.