Ziua Regalității, marcată luni la Castelul de la Săvârșin

  de Raluca Medeleanu | 9 May 2021, 3:38 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Deschiderea oficială a domeniului regal de la Săvârșin va avea loc luni, 10 mai, de Ziua Regalității, chiar dacă accesul publicului este deja permis de la începutul acestei luni. Evenimentele vor avea loc în prezența Majestății Sale Margareta, a ASR Principesa Sofia și a Principelui Radu.

  Ziua Regalităţii marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. Din aprilie anul acesta, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor. Ziua de 10 Mai a fost ziua naţională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniştilor la putere. În timpul regimului comunist, sărbătoarea de 10 Mai a fost ştearsă din memoria colectivă, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogălniceanu din Parlament, rostit la 9 mai. Astăzi, 10 Mai este Ziua Regelui, fiind sărbătorită în primul rând de familia regală, iar începând de anul acesta, printr-un proiect adoptat de Camera Deputaţilor, data de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională.

  Luni, 10 Mai, la Domeniul de la Săvârșin va fi lansat și volumul „Povestea Castelului Săvârșin”, scris de Principele Radu, în prezența unor invitați și colaboratori ai familiei regale, după care va urma un concert susținut de Jazz Quintet.

  Domeniul de la Săvârșin este deschis publicului până în 1 octombrie, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9:00 și 18:00, iar vizitarea Parcului Regal și a Muzeului Regal al Automobilului se poate face în prezența unui ghid. În restul lunilor și în celelalte zile ale săptămânii, domeniul poate fi vizitat de grupuri organizate, doar dacă se solicită în prealabil o vizită specială, costul unui bilet fiind între 5 și 20 de lei.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.