marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ziua iubirii, marcată altfel: solidaritate pentru cei care simt povara singurătății în căminul de bătrâni, prin vernisajul artistei Móré Sághi

    de Raluca Medeleanu | 15 februarie 2020, 10:47 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    Cei care lucrează la Centrul de îngrijire pentru persoanele vârstnice de pe Calea Bodrogului încearcă mereu să le ofere oamenilor care locuiesc acolo o viață cât mai normală, să le aline singurătatea, să îi determine să nu creadă că acesta e un capăt de drum, ci, din contră, un mediu unde își pot continua pasiuniile de o viață sau să își dezvolte altele noi. Așa e și în cazul artistei plastice Annamária Móré Sághi, căreia locul menționat i-a devenit cămin deja de un an. Acolo a continuat să picteze, iar vineri, 14 februarie, directoarea Fira Popa a organizat chiar un vernisaj cu lucrările de artă, la Centrul de Limbi Străine „Express Yourself”, centru cu care azilul colaborează, oferindu-le vârstinicilor și posibilitatea să învețe o nouă limbă.

    Revenind la doamna Sághi, aceasta va împlini marți frumoasa vârstă de 72 de ani, iar vernisajul organizat de „Sfântul Valentin” a fost totodată și un prilej de a celebra mai repede ziua ei de naștere. Centrul s-a dovedit neîncăpător, oamenii nu au uitat-o pe artistă.

    Au luat cuvântul Fira Popa, directoarea azilului, Levente Bognar, viceprimarul Aradului și Etelka Nagy, fosta directoare a azilului. Tema centrală a expoziției a fost „grădina noastră”, inspirația fiindu-i adusă, după cum a spus artista, chiar de grădina plină de flori a centrului de îngrijire pentru persoane vârstnice de pe Bodrogului.

    „Despre nașterea acestor lucrări aș vrea să spun că a pornit de la ceva concret, de la o grădină existentă. Acolo trăiesc oameni de diferite vârste, dar de vârste înaintate, unii mai veseli, alții mai puțin veseli, au o povară în spate, a vârstei, a bolilor și a singurătății și a abandonului, de multe ori, pe care îl găsesc cumplit de greu. Și restul ce se petrece acolo nu este vesel… Se poate păși și trăi mai departe, dar când ești abandonat și ești singur, e greu. Cuvântul grădină are mai multe sensuri: un teritoriu îngrădit, apărat, cultivat, îngrijit, care înseamnă o bucurie, dar mai este o grădină, prima din lume, cea cu Adam și Eva”, a spus pictorița Annamária Móré Sághi.

    Aceasta este artist decorator, membru al Uniuni Artiștilor Plastici din România, filiala Arad. S-a născut în data de 18 februarie 1948 la Arad și a absolvit în 1972 Institutul de Arte Plastice și Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția textile, fiind în clasa profesorilor Iosif Bene și Ileana Balotă.

    A participat la numeroase expoziții colective din România și din țări precum Germania, Anglia, Yugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria, fiind de-a lungul timpului recunoscută în principal pentru tapiseriile și lucrările sale în acuarelă. Despre artistă, criticul de artă Horia Medeleanu nota următoarele: „Annamária Móré Sághi a abordat tehnici dintre cele mai diverse: acuarelă, desen, pastel, tehnică mixtă, imprimeu, dar s-a impus decisiv prin tapiserie. Modul său de a țese ne duce la tradiția păretarului, ca urmare, în concepția sa tapiseria constituie un decor textil, destinat pereților unor încăperi. Principalul ei mijloc de expresie este culoarea. În cromatica sa intră relativ puține tonuri: brunuri, roșuri întunecate, galbenuri dense și ocruri pretențioase. Artista le folosește pentru a realiza o compoziție quazi picturală, de o rezonanță gravă. Prin această însușire, tapiseriile Annamária Móré Sághi participă cu un real succes la realizarea unei atmosfere calde, intime, propice meditației.”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.