vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ziua în care viața în Târnova s-a oprit. O crimă care a încremenit sufletele locuitorilor șocați de tragedia de lângă ei. Din păcate, o poveste despre oameni

  de Mihai Todoca | 7 martie 2018, 4:26 PM | Povești despre oameni

  4

  O poveste ca aceasta care urmează, marchează o localitate ani buni. Și nici măcar nu este o poveste frumoasă despre dragoste. Un destin desprins din filme. Viața nu te pregătește pentru întunericul în care mintea te poate arunca. Și nici nu este nevoie să zăbovești foarte mult în locul acela întunecat. E de-ajuns o clipă de nebunie, câteva secunde în care rațiunea să nu se mai facă auzită pentru a nenoroci niște vieți, recurgând la crimă și apoi suicid. Cu gândurile acestea ne-am dus la Târnova…

  Iar rândurile următoare o să vorbim despre tragedia din comună, despre Rafael Neamțiu, căruia i se spunea „Rafi” de către apropiați. Povestea de față este „culeasă” în majoritatea ei de la fața locului, din Târnova, o poveste care nu este (neapărat) o explicație a gestului lui de a-și ucide fosta iubită, Gabriela Luca, ca mai apoi să își pună capăt zilelor.

  Citește și: Crimă pasională la Târnova. Un tânăr de 23 de ani și-a împușcat iubita în barul în care lucra aceasta, iar ulterior s-a sinucis!

  Comuna Târnova a fost în tumult de la primele ore ale dimineții de la aflarea veștii. șocul este puțin spus… și am studiat fețele multora dintre locuitori. Așa repede, nu ne aducem aminte de ceva asemănător întâmplat în localitate. Oamenii s-au strâns în fața barului unde cei doi tineri au murit. Pe de-o parte și de alta a străzii erau grupuri care povesteau despre ceea ce s-a întâmplat, fiecare încercând să găsească explicații, iar unii chiar să dea verdicte dintre cele mai neverosimile.

  28928824 1672926649467001 2115241597 o

  „Era de treabă, muncitor, dar nu se lăsa la bătaie”

  Localnicii vorbesc despre el așa cum ai vorbi despre orice tânăr care muncește, care își dorește ceva de la viață, care iubea, dar care din păcate nu se lăsa intimidat la a nu face gesturi necugetate. Până anul trecut muncea la Moara cu Noroc, lângă Ineu, ca pizzer. Colegii vorbesc despre el ca fiind un „băiat de treabă, harnic”. „Te distrai cu el, dar pe de altă parte nu îi era frică de bătaie. Nu se dădea în lături de la asta” – ne-au spus unii dintre ei, ca un fel de motivație pentru gestul său extrem de azi.

  Pe vremea când era împreună cu Gabriela, se mai întâmpla ca acesta să plece val-vârtej după un telefon primit de la aceasta, prin intermediul apelului  ea plângându-se că la barul unde lucrează, se iau niște băieți de ea. Acesta venea într-un suflet la ea, determinându-i pe unii să zică că era prea gelos.

  Gabriela are un copil, mai bine zis… dragul de el avea o mamă. O mamă tânără, de doar 23 de ani care avea un fiu de 6 ani. Nu știa în ce parte o va lua viața ei alături de Rafi, dar la un moment dat au avut de luat o decizie importantă. Una care le-ar fi schimbat viețile.

  Citește și:Rafael și Gabriela, tinerii morți în urma crimei de la Târnova… Cu câteva luni în urmă se iubeau, acum nu mai sunt (Foto)

   Gabriela ar fi fost însărcinată cu copilul lor

  Rafi ar fi căutat un sfat la cineva mai în vârstă decît el, un om care îi dăduse un loc de muncă și care era foarte mulțumit de cât de bine și repede lucra. Acesta este patronul pizzeriei din Ineu „La Roșcatu”. Când am intrat pe ușă la pizzerie, patronul pregătea cuptorul de pizza, iar cele două fete care era la bar vorbeau despre cele întâmplate, împreună cu el. Le-am spus că aș dori să schimb câteva vorbe cu ele. Au făcut ochii mari și se vedea clar șocul lor.

  28879960 1673073392785660 1960921916 o

  „Toți eram mulțumiți de el. Cu colegele nu a avut niciodată o discuție în contradictoriu, se înțelegeau bine. Nu demult i-a murit bunica. I-am zis să își ia liber. Cu fata asta nu știu ce a avut, dar prin decembrie a venit la mine și m-a întrebat ce ar trebui să facă, că de însurat nu se însoară cu ea. Mi-a zis că Gabriela e însărcinată cu copilul lor și nu știa ce să facă, să îl țină, să nu îl țină… nu am știut ce să îi răspund. E viața voastră i-am zis. ”

  I-am întrebat dacă au avut vreodată bvreun semn care să prevestească un asemenea gest din partea lui, o vorbă urâtă la telefon adresată cuiva, o stare de spirit mai agitată.

  „Da de unde”, ne-au spus fetele. „Nouă ne mai zicea de fosta lui, dar ne spunea că nu îl mai interesează. Că a trecut peste ea. Suntem de-a dreptul șocate. Nu ne vine să credem.”

  Crimă premeditată sau momente de nebunie?

  Și totuși, se pare că socotelile dintre cei doi nu au fost încheiate. Cel puțin nu din partea lui Rafi, care nu trebuie demonizat. Trebuie înțeles că de pe margine totul poate fi judecat, totul poate fi supus unei rațiuni până când ne putem pierde cumpătul pentru o clipă. La Rafi se pare că „clipa inconștienței” a durat ceva mai mult, deoarece din spusele celor din Târnova, acesta plecase în prima fază de la barul unde lucra Gabriela, urmând ca apoi să se întoarcă cu o armă de vânătoare artizanală. Gabriela a fost împușcată de trei ori. În torace, în gât și apoi în cap. Un lucru care ar implica reîncărcarea armei. Un lucru care ar putea indica dorința lui de a o ucide sau, pur și simplu, de a ne indica nouă că nu a mai știut ce face.

  Adevărul nu poate fi decât la mijloc, iar dat fiind faptul că barul la care lucra Gabriela nu are camere funcționale, tot ceea ce se poate face este să se meargă pe dovezile care le-au ridicat criminaliștii.

  Omul Rafi

  Gândind la rece, ca simpli observatori, Rafael Neamțiu era un tânăr care era destabilizat emoțional. Un lucru pe care nu îl observă toată lumea, dar care poate fi observat din postările de pe facebook. Rafi a rămas fără bunica lui în urmă cu puțin timp. Rafi era unul din membrii unui grup folcloric, iar de Crăciun făcea pe Moș Crăciun pentru copiii mai mici ai cunoscuților.

  28951780 1874779339207424 3966919010605314057 n

  Din păcate, pentru câteva momente, omenia a ieșit din Rafi și a ieșit sub forma unei umbre negre care i-a pus un văl negru asupra minții și l-a transformat într-un criminal care a făcut praf viețile celor din jurul lor,  dar mai ales i-a răpit unui copil lucrul cel mai de preț: mama.

  Pentru ei, suferința s-a terminat. Așa cum postase Rafi luna trecută: „Dacă te întrebi unde sunt… Caută-mă în trecut…” Pentru cei pe care i-au lăsat în urmă, drama abia de azi dimineață a început.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. O structura politieneasca cu adevarat profesionista probabil ar fi identificat si ridicat acea arma artizanala, impiedicand, astfel, aceasta tragedie. Dar, in judetul nostru, nu mai putem vorbi de profesionalismul politistilor. Munca informativa s-a redus la nivelul zvonului si barfei, iar cei care conduc aceasta institutie sunt total depasiti si lipsiti de orice aptitudini manageriale. Pacat de acesti tineri! Dumnezeu sa-i odihneasca!

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Încercați sa albiți un criminal odios, nu e in regula!
   Ce om, ce moment de nebunie? Numai un monstru, un jeg, un criminal sadic poate lua viata unui om in felul acesta! din punctul meu de vedere, acest taran infect nu merita nici pomenit!

   +6 voturi
   +1
   -1
  3. „Un lucru *PE PE PE PE PE* care nu îl observă”, pentru ca pana la urma, dupa cum ziceati prin alte articole, sunteti jurnalisti profesionisti si nu oameni ce scriu articole pe baza postarilor de pe Facebook sau mai stiu eu unde, sau?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.