joi, 25 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Zelenski l-a demis pe ministrul Apărării. Oleksii Reznikov, acuzat de fapte de corupție

  de - | 4 septembrie 2023, 8:48 AM | Internaţional

  0

  Ceea ce presa anticipa încă de acum câteva săptămâni s-a produs: Volodimir Zelenski a anunţat duminică, 3 septembrie, că l-a demis din funcția de ministru al Apărării pe Oleksii Reznikov.

  Noul ministru ucrainean al Apărării este Rustem Umerov, şeful Fondului Proprietăţii de Stat.

  Anunţul, făcut într-un discurs video, pregăteşte scena pentru cea mai mare restructurare a Ministerului Apărării în ultimul an și jumătate. Reznikov a fost numit ministru în noiembrie 2021 și în mandatul său a fost urmărit de numeroase acuzaţii de corupţie. De fiecare dată, el a descris anchetele jurnalistice drept „defăimări”.

  Însă, presa occidentală a continuat să investigheze, iar în ultimele săptămâni mai multe scandaluri de corupţie au ieşit la iveală. Unul dintre ele îl implică pe Reznikov şi se referă la un contract privind echipamente pentru armată semnat cu o companie turcă. Concret, în toamna anului 2022, Ministerul Apărării semnase un contract cu o companie turcă pentru furnizarea de uniforme de iarnă, iar prețul de livrare s-a triplat după semnarea actelor.

  „Am decis să îl înlocuiesc pe ministrul Apărării. Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război la scară largă. Cred că ministerul are nevoie de noi abordări şi alte formate de interacţiune atât cu armata, cât şi cu societatea, în ansamblu”, a explicat preşedintele Zelenski într-un mesaj video.

  Schimbarea ministrului apărării trebuie să fie aprobată de Rada Supremă.

  Rustem Umerov (41 de ani), tătar din Crimeea şi fost deputat, a condus din septembrie 2022 încoace Fondul Proprietăţii de Stat. De multe ori a fost implicat în negocieri sensibile purtate în timpul războiului, ca de exemplu acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră.

  În ceea ce-l privește pe Reznikov, despre el se spune că ar urma să fie „reciclat” ca ambasador în Marea Britanie.

  Sursa: Gândul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.