Wi-Fi gratuit de la Uniunea Europeană! Municipiul Arad și mai multe localități din județ sunt deja pe lista #WiFi4EU

  de Special Arad | 7 April 2018, 12:58 PM | Știri Arad

  1

  Peste 10.000 de municipalități s-au înscris deja în portalul #WiFi4EU prin care vor beneficia de programul UE de implementare a rețelelor de Wi-Fi gratuit, a informat vineri Reprezentanța Comisiei Europene în România. Uniunea Europeană va aloca 120 milioane euro pentru acest proiect, potrivit Digi24. Din județul Arad, alături de municipiu, s-au înscris 4 orașe și 13 comune.

  Programul, al cărui principiu a fost anunţat în 2016 de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său despre „starea Uniunii”, vizează să distribuie în 6.000, până la 8.000 de oraşe şi sate, din toate statele membre, „bonuri de cumpărături” în valoare de 20.000 de euro, care să permită realizarea lucrărilor de instalare a internetului wireless.

  Ideea este simplificarea la maxim a procedurilor pentru a face acest serviciu accesibil inclusiv pentru primarii de sătucuri, care nu sunt la curent cu formalităţile europene, uneori complexe.

  Pentru a cere aceste bonuri, reprezentanţii colectivităţilor locale vor putea să se conecteze la site-ul dedicat, unde vor găsi şi o listă cu firmele autorizate să facă lucrările de instalare.

  Companiile, în baza bonului, se vor adresa apoi autorităţile europene, pentru a fi plătite.

  Comunele înscrise din județul Arad sunt Bocsig, Buteni, Covăsânț, Gurahonţ, Peregu Mare, Pleşcuţa, Şagu, Săvârşin, Seleuş, Semlac, Şilindia, Sintea Mare, Socodor, iar cele cinci orașe sunt Arad, Lipova, Nădlac, Pecica și Sântana.

  Colectivităţile care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

  Bonurile vor fi distribuite pe principiul „primul venit, primul servit”, dar Comisia a prevăzut un mecanism pentru a asigura o repartizare geografică echitabilă.

  Consultați aici lista localităților din România care s-au înscris pentru a beneficia de acest proiect.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.