Vrei să devii spion? Serviciul de Informații Externe (SIE) face angajări!

  de Special Arad | 15 mai 2015, 12:46 PM | Naţional

  2

  A fi angajat al SIE înseamnă să-ţi doreşti să fii cel mai bun. De ce să ai doar un job, când poţi contribui la apărarea intereselor naţiunii tale? Așa este scris pe pagina de start a siteului sie.ro, site-ul Serviciului de Informații Externe al României.

  SIE face angajări, dar nu oricine se poate angaja la SIE. Pentru a ajunge un spion în Serviciul de Informații Externe al României ai nevoie să citești o întreagă broșură de… și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinești.

  „Vei trăi într-un mediu care te va sprijini să te formezi şi să te dezvolţi atât profesional cât şi personal, încurajându-te să crezi în capacitatea ta de performanţă. Vei face parte din prima linie de apărare şi protejare a ţării tale, lucrând alături de oameni cu abilităţi de excepţie”, se arată pe site.

  MAI JOS PUTEȚI CITI CONDIȚIILE PENTRU A PUTEA DEVENI UN SPION AUTENTIC

  Candidaţilor li se oferă:

  Desfăşurarea activităţii într-o instituţie de excelenţă, unică în România;

  Posibilitatea de valorificare a aptitudinilor personale într-un mediu stabil;

  Activitate interesantă, dinamică;

  Promovarea în carieră pe baza competenţelor şi performanţelor proprii;

  Formare profesională complexă;

  Cursuri de perfecţionare limbi străine;

  Posibilitatea de a desfăşura activităţi în exterior, în funcţie de performanţele profesionale şi necesităţile muncii;

  Asistenţă medicală gratuită şi posibilităţi avantajoase de recuperare medicală şi odihnă;

  Pachet salarial motivant, stabilit prin legislaţia privind drepturile angajaţilor din instituţiile bugetare;

  Recompensarea muncii performante, prin acordarea unor prime sau sporuri la salariu.

  Cerinţe specifice pentru operativ:

  Absolvent cu diplomă de licenţă al unei instituţii de învăţământ superior acreditate.

  Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.

  Vârsta limită este de 35 de ani.

  Pentru angajarea în domeniul operativ candidatul trebuie să dispună de o inteligenţă peste medie, cultură generală de nivel superior, capacitate foarte bună de relaţionare, abilitate de comunicare, exprimare bogată, fluentă şi elevată, atât în vorbire cât şi în scris.

  De asemenea, disponibilitatea de a lucra în străinătate este obligatorie.

  Acest domeniu necesită creativitate, spontaneitate, adaptabilitate, flexibilitate, spirit organizatoric, capacitate de a evalua şi de a lua decizii, precum şi asumarea responsabilităţii.

  Exprimarea fluentă într-o limbă de circulaţie internaţională este obligatorie, iar cunoştinţele de limbi străine rare reprezintă un avantaj.

  Timpul de lucru este flexibil.

  MITURI DESPRE SPIONII DIN SIE

  Mitul nr. 1 – Îţi vei vedea familia şi prietenii cam rar.

  Adevărul: Munca noastră este ea secretă, dar asta nu înseamnă că şi viaţa ta personală va fi la fel. Toți avem familii, toți avem prieteni. Însă când munca se transformă în pasiune nu te mai raportezi la timpul alocat ci la rezultatul pe care ți-l dorești. Și în SIE nu te mulțumești cu puțin.

  Mitul nr. 2 – Conducem maşini cu mitraliere sub capotă şi tragem cu pistolul pe care l-am asamblat în plonjon.

  Adevărul: E drept că, în filme, personajele-spion scot dispozitive electronice sofisticate din gulerul cămăşii şi aruncă în aer cartiere întregi. Dar adevărul este că lucrăm mai degrabă cu creierul şi cu informaţia decât cu arme.

  Mitul nr. 3 – Trebuie să fii plin de muşchi şi să arăţi ca un star de la Hollywood. Sau să fii un geniu singuratic.

  Adevărul: Nu e nevoie să ştii arte marţiale sau să fi pozat în reviste de modă ca să lucrezi la noi. E important să fii într-o formă fizică bună şi s-o întreţii. Dar mult mai important decât aspectul fizic este capacitatea de a te înţelege cu oameni de orice categorie socială şi cu cele mai diverse tipuri de personalitate.

   

  Condiţii generale de încadrare

  1. Cetăţenie / ţara de reşedinţă

  Cetăţenia română şi domiciliul stabil în România sunt condiţii stipulate prin legea de funcţionare a SIE.

  2. Discreţie

  Intenţia de a candida pentru un post în SIE nu trebuie dezvăluită decât persoanelor autorizate să cunoască aceste aspecte. Statutul de cadru SIE este special, iar cunoaşterea calităţii reale poate periclita desfăşurarea misiunilor încredinţate şi siguranţa personală.

  3. Studii

  Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de licenţă ai unei instituţii de învăţământ superior acreditate.

  Pentru o carieră în unele activităţi de suport logistic, administrativ, secretariat, operator calculator şi pază se cer studii liceale.

  Media de absolvire şi rezultatele obţinute pe parcursul anilor de studiu reprezintă criterii de departajare.

  4. Cunoştinţe de limbi străine

  Aspiranţii la o carieră în SIE trebuie să cunoască foarte bine cel puţin o limbă străină, pe care să o utilizeze în conversaţie, citit şi scris. De asemenea, să posede aptitudini pentru învăţarea altor limbi străine, în funcţie de necesităţile concrete ale SIE.

  Constituie un avantaj pentru încadrare cunoaşterea mai multor limbi străine sau a unei limbi rare.

  5. Calităţi specifice

  Un viitor specialist în domeniul informaţiilor externe trebuie să aibă calităţi şi aptitudini care să-i permită să stabilească şi să cultive cu uşurinţă relaţii personale. Cunoştinţele de cultură generală, adaptabilitatea, flexibilitatea, stăpânirea de sine reprezintă atuuri importante în procesul de selecţie.

  6. Cerinţe speciale

  Este obligatoriu ca persoanele care aspiră la o carieră în SIE să nu fi suferit condamnări penale sau să se afle în preocuparea autorităţilor române sau internaţionale pentru încălcarea legii. De asemenea sunt incompatibili candidaţii care fac parte din organizaţii interzise de lege sau din organizaţii secrete, precum şi cei care sunt consumatori de droguri sau dependenţi de alcool.

  7. Apartenenţa la organizaţii şi partide politice

  Neimplicarea politică reprezintă un principiu de bază al activităţii SIE În consecinţă, angajaţilor SIE nu li se permite să fie înscrişi în partide, organizaţii politice, sindicale sau să desfăşoare activităţi de natură politică.

  8. Starea de sănătate

  Candidaţii trebuie să fie rezistenţi la eforturi fizice şi intelectuale, să corespundă criteriilor medicale stabilite pentru domeniul în care urmează să-şi desfăşoare activitatea.

  9. Limite de vârstă

  Pentru domeniul operativ limita maximă este de 35 de ani.

  Pentru domeniul pază limita maximă este de 30 de ani.

  10. Alte condiţii

  Să posede permis de conducere categoria B.

  Să aibă cunoştinţe de operare pe calculator.

  Viitorul angajat SIE urmează să-şi dea acordul scris privind interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi, prevăzute de legislaţia în vigoare, pe timpul desfăşurării activităţii în SIE şi va completa un angajament-tip de loialitate faţă de instituţie.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.