miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Vreau să-mi spun durerea!”. Și-a pierdut fratele pe drumul spre Ghioroc și nu mai vrea alte victime

  „Salut, sunt Năsui Ghiuțu fratele lui Florin Năsui… cel care a decedat pe drumul Ghioroc-Sambateni … aș dori să luăm legătura pentru a îmi spune durerea”.

  Asta ne-a spus fratele lui Florin, tânărul care a murit într-un accident rutier pe drumul Ghioroc – Sâmbăteni în urmă cu 5 zile.

  Vă reamintim că în seara zilei de 16 decembrie, Florin Năsui de 33 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un stâlp de pe marginea drumului. Acesta se logodise cu doar cinci luni în urmă cu Anca, medic la secția Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Arad.

  Era tânăr, avea toată viața în față și se pregătea să-și întemeieze o familie. Din nefericire, acesta nu a mai ajuns la Arad și și-a pierdut viața într-o seară rece de decembrie. Factorii care au condus la producerea accidentului sunt mai mulți și momentan, până când nu se va finaliza ancheta de la IPJ Arad, nu putem afla cu exactitate ce s-a întâmplat.

  268315782 739369937465561 1934997536043724678 n
  (Cei patru frați: Ghiuțu, Năstuța, Ileana și Florin)

  Și totuși sunt câteva lucruri de menționat, câteva lucruri care nu au nevoie de o anchetă, acestea fiind ușor observabile.

  Drum îngust și noroi pe șosea

  În primul rând, da, drumul e bun. Dat fiind că a fost recepționat în 2015, fiind tranzitat și de camioanele care pleacă de la balastieră, acesta se comportă exemplar. Dar, și aici e un mare „dar”, este foarte îngust. Un lucru care nu poate fi contestat de nimeni. Până și noi știm cât de aproape trec mașinile una de alta, ca să nu mai spunem de camioanele care ies pe acostament pentru a evita o posibilă coliziune.

  În al doilea rând, un lucru la fel de limpede este că șoseaua se murdărește cu noroi la ieșirile camioanelor de la balastiere. Noroiul adus pe șosea creează condiții favorabile derapării și astfe producerii unor accidente, unele mortale.

  Sunt fapte pe care le-am observat la fața locului, atunci când ne-am deplasat și noi în drumul nostru către Ghiuțu Năsui, fratele celui care a murit în accident.

  „Era noroi pe șosea”

  Acesta ne-a mărturisit, cu o voce gâtuită, că nu dorește nimic altceva decât atragerea atenției autorităților asupra chestiunilor menționate mai sus „ca să nu mai pățească nimeni ce a pățit fratele meu și alții”. Acesta ne spune că martorii prezenți la locul accidentului le-au spus până și polițiștilor că era noroi pe șosea și că ar trebui menționat acest lucru în raport. Se pare că polițiștii nu ar fi notat acest lucru, dar nu putem afirma cu siguranță.

  „Ne-am rupt oglinzile de atâtea ori pe drumul ăsta”

  Tatăl lui Florin ne-a mărturisit că el și mulți alții, din cauza lățimii foarte mici a benzilor de sens, au ajuns de multe ori să-și rupă oglinda mașinii deoarece era și este în continuare periculos să treci atât de aproape de o mașină care vine din sens opus. Acest lucru este afirmat și de mai mulți internauți care au comentat același lucru pe rețelele de socializare.

  269604412 451228433223898 7673401645868135951 n

  Săptămâna aceasta, Ghiuțu Năsui și mai mulți localnici au organizat un protest pașnic, circulând pe drumul Sâmbăteni-Ghioroc și retur cu viteză redusă:

  „Acum ne-am adunat așa ad-hoc. Nu a fost ceva organizat, am mai distribuit pe facebook, am fost pașnici, dacă am încurcat pe cineva ne cerem scuze, dar nu știam ce să facem altceva. Noi am dorit doar să atragem atenția. Putem salva o viață, două, dacă se remediază ceva. Birocrația este mare, știm și noi, de aceea nu știm ce ar trebui să facem pentru a atrage atenția cuiva care să ne asculte și pe noi. Deocamdată nu ne îndreptăm juridic către nimeni, nu vedem sensul. Dorim doar să fim ascultați, să fim băgați în seamă. Să simțim că pentru cei care decid pentru noi, noi contăm. Poate prin protestul nostru se vor autosesiza autoritățile, deoarece văd și ei care este situația actuală a drumului. Acum a fost fratele meu, data viitoare poate fi unul din copiii lor, pentru că nu doar noi circulăm pe drumul acela, și ei circulă pe acel drum. Până când nu ajungi în situația aceasta în care mă aflu eu cu familia mea acum, nu realizezi cât de gravă e situația. Nu știi, nu simți cât de mult îți poate afecta viața. E greu… e foarte greu..Iar dacă nu se va schimba nimic, sunt convins că vor mai avea loc și alte evenimente de acest fel cum dealtfel se întâmplă destul de des. Accidente minore tocmai din cauza lățimii drumului.”

  Dorim să se schimbe ceva. Dorim ca durerea noastră să ajungă să schimbe ceva, pentru ca alții să nu cunoască durerea pe care o simțim noi. Joi seara a fost fratele meu, copilul mamei și al tatălui… mâine poate fi oricine”, și-a încheiat Ghiuțu mărturisirea.

  Este un strigăt către conștiința comunității deopotrivă. Este un apel către normalitate, o luptă dacă doriți împotriva nefirescului, ilogicii, deoarece nici un părinte nu ar trebui să-și înmormânteze copilul, iar gestul fraților lui Florin este un standard al simțului civic pe care ar trebui să-l asimilăm cu toții.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ba noroiul, ba drumul ingist, ba noaptea, ba soricelu’! Dar faptul ca era localnic, si stalpul si dupa deformarea masinii a avut viteza mare (a si zburat peste bordura si linia de yramvai si totusi izbitura a fost foarte puternica) nu conteaza de loc? Poate trebuie mutat si tramvaiul sa nu mai fie stalpii in cale, ca si-asa tramvaiul este pt. „prostii care nare masina”. Si eu merg de pe acolo si sunt unii pe care-i enervezi cand mergi cu 80-90 la ora. ca daca scrie pe ceas 220, aia-i viteza de circulatie. Cine n-are curaj sa nu mearga cu masina, ca sta in calea lor.

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Poate ar fi mai uitila o campanie de incurajat oamenii sa poarte centura de siguranta. Pana la urma si la putinele autostrazi pe care le avem, tot suntem campioni la accidente, poate mai bine ar fi sa ne uitam la educatie si la a invatat sa ne adaptam la conditiile din jur.

   +7 voturi
   +1
   -1
  3. In dimineata aceea am plecat si eu la Arad era noroi pe o bucata de asfat cum trecuse oile de pe partea cu accidentul pe camp,cand am trecut a alunecat masina din fata mea si eu impreuna cu inca cateva masini din spate daca nu incetineam eu si ceilalti ne duceam!

   +3 voturi
   +1
   -1
  4. da, e ingust, dar ‘alti bani alta distractie…’ pt latire. Momentan e suficient (nu chiar pt bascule..), dar ar trebui pus ‘la capete di drum…..’ , ka viteza maxim-maximoris (pi drum uscat si ziua..) sa hii una suta km/h, pe cap di vita conducatoareee

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.