Voyeurul psihopat de pe scena Teatrului Ethos

  de Raluca Medeleanu | 9 June 2016, 12:11 PM | Cultură

  0

  Deschiderea ediției 2016 a Teatrului de Vară „Ethos”, ieri seară, a avut parte de cer complet senin și de un public numeros care a umplut fiecare loc din curtea Centrului Cultural Județean de pe str. Barițiu.

  Prima seară de teatru a fost rezervată unei piese foarte apreciate la nivel național, a celor de la Teatrul de Artă București, descrisă drept un „thriller psihologic de o extraordinară încărcătură emoțională” – „Voyeur”. Înainte însă ca aceasta să înceapă, pe scenă a urcat câștigătoarea trofeului Concursului de muzică „Pop Star”, Iulia Boc, elevă a Școlii Populare de Artă de 9 ani, pentru a interpreta două melodii. Organizatorii și-au exprimat intenția de a promova elevii Școlii Populare de Artă, prezentându-i pe rând la fiecare eveniment al Teatrului de Vară.

  Dar să revenim la „Voyeur” – povestea unui psihopat care hărţuieşte femei. Am putea spune că este exact genul de piesă care este „pe val” în dramaturgia contemporană, la ora actuală existând o tendință de a pune în scenă piese care să oglindească fidel realitatea, viața cotidiană cu tot tumultul pe care aceasta îl generează.

  Spectatorul poate foarte bine să uite că se află într-o sală (sau într-o curte, în cazul de față) și să creadă că e acasă, chiar în fața televizorului, uitându-se la un film. Și modul de a juca a celor doi actori, Alexandra Ioniță și Tudor Aron Istodor, se apropia mai degrabă de zona cinematografiei, decât de cea cu care sunt obișnuiți iubitorii de teatru. Pentru o piesă care dorește să creeze cât mai bine iluzia de realitate, asta se pretează foarte bine.

  Dar pe lângă interpretarea verosimilă, este de subliniat performanța lui Tudor Aron Istodor care a devenit un adevărat cameleon, metamorfozându-se în toate categoriile posibile de „bărbat”, rolul său presupunând manipularea totală a protagonistei, pentru ca, în final, cu plăcere sadică, să încerce să o omoare. Astfel Istodor a fost când băiatul de treabă de alături, când voyeurul timid și complexat, când psihopatul sadic, sărind de la o tipologie la alta cu atâta naturalețe, încât a produs o confuzie totală, atât personajului interpretat de Alexandra Ioniță, cât și publicului.

  Pentru rolul respectiv, Tudor Aaron Istodor a primit „Premiul pentru interpretare masculină”, la Festival de Teatru Independent de Orice „Undercloud”, în anul 2014.

  Teatrul de Vară continuă, arădenii fiind invitați în fiecare miercuri, de la ora 20:00, în același loc – curtea CCJA – la spectacole de excepție. Miercurea viitoare: „Între ciocan și nicovală”, a Teatrului Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.