miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Votarea raportului Matić a relevat capacitatea de înțelegere a textului a mai multor politicieni români

  de - | 26 iunie 2021, 9:42 AM | Internaţional

  2

  Parlamentul European a adoptat joi „raportul Matić” privind accesul la sănătate și educație sexuală pentru femei și minorități sexuale, fapt care a generat controverse și reacții negative în spațiul public din România. Inclusiv lideri ai PNL au declarat că raportul Matic ar permite, de fapt, bărbaților să nască și ar schimba paradigma în privința drepturilor omului în Uniunea Europeană. Ce scrie, de fapt, în raportul adoptat de parlamentarii europeni?  

  Raportul se referă la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor. Articolul N, cel care a produs cele mai mari discuții, indică faptul că toți cetățenii europeni ar trebui să beneficieze de asistență medicală privind nașterea unui copil, fără a fi discriminați pe criterii de identitate de gen.

  Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, prevede articolul N din rezoluția Parlamentului European din 24 iunie 2021, care face referire la situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor.

  De asemenea, rezoluția votată de eurodeputați sugerează că încălcările drepturilor sănătății sexuale și reproductive ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen. Astfel, parlamentarii europeni solicită țărilor UE să se asigure că femeilor li se oferă servicii privind sănătatea sexuală și reproductivă de înaltă calitate, cuprinzătoare și accesibile, În plus, eurodeputații solicită statelor membre să elimine toate barierele care stau în calea folosirii acestor servicii.

  Totodată, rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să permită accesul la acces la avort, contracepție și educație sexuală. La articolul V se evidențiază că unele state membre ale UE au încă legi extrem de restrictive în privința avortului, cu excepția unor circumstanțe strict definite, care obligă femeile să facă avorturi clandestine sau să-și ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă, în fapt, o încălcare a drepturilor omului. 

  Rezoluția votată în Parlamentul European îndeamnă toate statele membre să asigure accesul universal la avortul sigur și legal, garantând în același timp că avortul la cerere este legal la începutul sarcinii și nu numai dacă sănătatea gravidei este în pericol.

  La articolul U se precizează că state membre permit medicilor, și chiar anumitor instituții medicale, să refuze furnizarea de servicii de sănătate din cauza așa-numitei
  „clauze de conștiință”. Acest lucru duce la refuzul îngrijirii avortului, din motive de religie sau conștiință, punând astfel viața femeilor în pericol, remarcă deputații europeni.

  Articolul J prevede că statele membre ale UE trebuie să asigure consiliere privind contracepția modernă, precum și accesul la o gamă largă de contraceptive moderne, dar și consiliere familială, cât și îngrijire prenatală, în timpul nașterii și în perioada postnatală.

  Potrivit articolului I, statele membre ar trebui să se asigure că educația sexuală este predată în mod cuprinzător copiilor din școlile primare și secundare, întrucât educația privind sănătatea sexuală și reproductivă poate contribui în mod semnificativ la reducerea violenței și hărțuirii sexuale.

  Conform articolului S, produsele menstruale sunt bunuri esențiale de bază. Rezoluția votată de parlamentarii europeni solicită statelor membre să utilizeze flexibilitatea introdusă în Directiva TVA și să aplice scutiri sau cote de TVA de 0% acestor bunuri esențiale pentru igiena femeilor. Totodată, eurodeputații mai solicită guvernelor europene să ofere produse menstruale gratuite oricui are nevoie, dar mai ales fetelor și femeilor din comunitățile defavorizate.

  Dintre eurodeputații români, în favoarea raportului au votat 7 eurodeputați ai USRPLUS, membri în grupul Renew Europe: Nicolae Ştefănuţă, Vlad-Marius Botoş, Vlad Gheorghe, Dragoş Tudorache, Alin Mituţă, Ramona Strugariu şi Dacian Cioloș.

  Împotriva raportului au votat eurodeputații PPE, printre care Traian Băsescu și Eugen Tomac de la PMP, eurodeputații Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Dan Motreanu și Vlad Nistor de la PNL, eurodeputații Lorant Vincze și Iuliu Winkler de la UDMR, cât și eurodeputații Maria Grapini de la grupul socialiștilor și democraților europeni și Chris Terheş din partea ECR, grupul conservatorilor și reformiștilor europeni.

  De la vot s-au abținut eurodeputații Adrian-Dragoș Benea de la PSD, Marian-Jean Marinescu de la PNL și Dragoș Pîslaru de la USRPLUS.

  Eurodeputații din partea PSD, Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Corina Creţu, Dan Nica, Rovana Plumb şi Mihai Tudose, precum și eurodeputatul PNL  Siegfried Mureşan, nu au votat.

  Singurul eurodeputat român absent a fost Claudiu Manda de la PSD.

  Reacțiile politicienilor pe facebook AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Si vi se pare normal ca un transgender fost barbat sa nască şi noi contribuabilii să plătim zeci de mii de euro să poată să nască aştia? Sau vi se pare normal să obligaţi un medic creştin care nu vrea să facă un avort din motive de conştiinţă să fie obligat să îl facă? Plus vi se pare normal ca un minor să afle la şcoală toate porcăriile legate de schimbare de gen, sex etc????

   0 voturi
   +1
   -1
   • Măi nea cititorule … mie mi se pare absolut ANORMAL că tu ști să scri!!! Ești și extrem de prost … informat. Tu crezi că tinerii de azi mai au nevoie de școlă să afle, ce vreau să afle??? Importanța școlii este ca tânăra/ul să primească o EDUCAȚIE, hai să-i zicem … oficială, bazată nu pe ce CREDEM, ci pe o informație ce are la bază ADEVĂRUL ȘTIINȚIFIC. Ceea ce ar exclude din discuție FAKE-NEWS-urile. Ori tocmai felul în care pui întrebările denotă că avem mare nevoie ca școala să le dea tinerilor adevărul științific, …și nu POVEȘTI, răspândite cu atâta, mărinimie pe la orele de îndoctrinare de sâmbătă și duminică.
    .
    Un medic este prin jurământ, la dispoziția pacientului și dator să-i ofere, ceea ce o lege a egalității drepturilor tuturor într-o democrație, îi permite aceleia/aceluia să decidă asupra propriului organism și să ceară asistență unui specialist.
    .
    Și niște mici observații personale, dacă îmi dai voie tu să mi le exprim public. Cam greu de înțeles pentru voi, spălații pe creiere, să înțelegeți cum stă CHESTIA cu LIBERTĂȚILE DEMOCRATICE. Cam toți sunteți educați la „radio șanț”, aveți doar drepturi și nici o obligație. Dacă voi credeți că pământul este plat, vreți ca și noi restul ce știm că nu este, cu forța să ni se bage în căpățâni asemenea BALIVERNE!!! Ști ce?! … ^#^$$^#$%$*%48 …dar mai bine mă abțin, că eu am învățat la școală că NU-I FRUMOS SĂ FIU BĂDĂRAN. Iar bunica mi-a spus de multe ori să nu cumva să uit că „Este un mai Mare Prost, acela care se pune cu prostu!”(proverb popular moștenit din gură în gură de sute de generații)

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.