sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vlad Botoș, USR PLUS: Tranziție suportabilă spre noua economie

    de - | 16 septembrie 2020, 4:05 PM | Comunicate contra cost

    0

    Parlamentul European a votat crearea fondului care e destinat finanțării regiunilor cele mai afectate de trecerea către o economie verde.

    Europarlamentarii USR PLUS au introdus mai multe amendamente prin care au obținut mărirea bugetului pentru zonele afectate din România dar și extinderea domeniilor care sunt eligibile pentru finanțare.

    Unele din cele mai afectate regiuni sunt județul Gorj și Valea Jiului, care vor beneficia și de cele mai consistente sume din fondul de tranziție justă. Pe lângă acestea, mai sunt identificate în documentele oficiale alte 4 județe care au nevoie de sprijin și pot beneficia de fonduri: Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

    Printre obiectivele delegației USR PLUS, care au fost votate, se regăsesc:

    Creșterea bugetului alocat Fondului pentru o tranziție justă de la 7,5 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro, la care se adaugă încă 10 miliarde din Planul UE de relansare Next Generation. României îi vor reveni, potrivit raportului votat de Parlamentul European, aproximativ 3.5 miliarde de euro.

    Introducerea în categoria de proiecte finanțabile a: investițiilor în infrastructura ecologică, mobilitate, transport, investițiile în proiecte de combatere a sărăciei energetice, în special în locuințe sociale, și de promovare a eficienței energetice.

    De asemenea, Fondul va putea finanța și proiecte bazate pe gaze naturale în regiunile dependente de cărbune cu scopul de a asigura tranziția ecologică și reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale.

    Asigurarea unei cofinanțări a proiectelor eligibile prin Fondul de tranziție justă de 85%.

    Includerea proiectelor de gaz între cele eligibile pentru finanțare, ca alternativă de tranziție de la cărbune la economia verde, este un avantaj major pentru România. Am luptat pentru acest amendament și faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, unde tranziția va fi mai realistă, mai blândă și va fi atenuat șocul socio-economic”, spune Cristian Ghinea, eurodeputat USR PLUS, vicepreședinte al Comisiei REGI, unde s-a dezbătut acest regulament.

    Am depus eforturi politice serioase de a negocia și a obține ce e mai bun și pentru țările încă dependente de cărbune, cum e România, și asigurând o tranziție suportabilă spre noua economie. Am fost aleși să facem treabă pentru România și arătăm că se poate”, spune europarlamentarul USR PLUS Vlad Botoș, membru în aceeași comisie.

    Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziție justă în care să detalieze nevoile de finanțare prin acest fond.

    Delegația USR PLUS din Parlamentul European cere guvernului să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale, în consultare cu autoritățile locale și societatea civilă din zonele afectate și să ofere informații potențialilor beneficiari pentru a pregăti încă de pe acum absorbția eficientă a acestor fonduri.


    Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate. 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.