duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Vlad Botoș: „Republica Moldova – pericole pentru viitor” (P)

  de - | 22 februarie 2024, 6:29 PM | Comunicate contra cost

  0

  Discuțiile la nivel european sunt îndreptate spre problemele globale, spre beneficiile și pericolele pentru întreaga Uniune Europeană, dar și pentru fiecare stat membru în parte. Începerea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană face ca atenția să fie mult mai concentrată spre frații noștri, iar îngrijorarea să fie reală când vine vorba despre securitatea țării.

  Vlad Marius Botoș, europarlamentar USR, membru al grupului politic Renew Europe din Parlamentul European, urmărește cu atenție evoluția situației din Republica Moldova, dar și din întreaga zonă din Balcanii de Vest.

  ”Situația Republicii Moldova este extrem de complicată în acest moment. Știm că Rusia este în plină campanie expansionistă, iar mentalitatea de mare imperiu este din ce în ce mai prezentă în comunicatele oficiale, în acțiunile și planurile Rusiei. Dacă România și celelalte state foste comuniste din Europa de Est sunt în siguranță datorită apartenenței la Uniunea Europeană și la NATO, Republica Moldova este într-o situație extrem de precară.

  Nu uit nici un moment că moldovenii sunt români ca trecut, ca limbă și cultură, dar că ne-am pierdut unii de ceilalți după al Doilea Război Mondial. Pentru mine fiecare cetățean din Republica Moldova merită aceleași șanse pe care le avem și noi, românii. Pentru mine siguranța fraților noștri, pentru că sunt cu adevărat frații noștri, este deosebit de importantă și cred că aceasta simte orice român adevărat.

  Pericolul în care se află această țară mică vine din curajul lor, al moldovenilor de peste Prut, de a spune că vor să fie independenți, că vor să fie o democrație reală, că vor să se desprindă de Rusia, că vor să se îndrepte spre Uniunea Europeană, să fie frați cu noi în alt fel, în singurul fel care se poate în acest moment.

  Trebuie să recunosc că sunt îngrijorat de manevrele politice pe care Rusia le face acum în Transnistria, de dorința lui Putin de a începe anexarea Republicii Moldova printr-un prim pas de anexare a părții din est a țării, care acum își spune Transnistria. O manevră de anexare va fi semnalul că Rusia începe ocuparea Moldovei.

  Îmi doresc să nu simțim durerea pe care au simțit-o cei care au cedat jumătate din Europa pe mâinile lui Stalin, însă pentru a putea să salvăm Republica Moldova trebuie să dăm un vot puternic forțelor democratice din România și din Uniunea Europeană. Partidele susținătoare ale lui Putin trebuie să fie puternic taxate de alegători, iar cei care credeau că votul nu contează, trebuie să se implice, dacă nu pentru încrederea totală într-un partid politic, măcar pentru valorile democratice, pentru libertate și pentru datoria pe care o are orice cetățean de a lupta cu dictatura, de a apăra ceea ce au cucerit tinerii din Timișoara și București în 1989.

  Pericolul unui extremism care dorește instaurarea dictaturii în Europa de Est este mare și depinde doar de noi să-l oprim”.


  Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.