marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  „Vise botanice” și devieri natural-cosmice la „Alfa”, de Maria Furnea și Linda Barkasz | Foto

  de Tomck@t | 23 septembrie 2023, 6:20 PM | Cultură

  0

  Mamă și fiică, artistele Maria Furnea și Linda Barkasz au vernisat, la începutul săptămânii trecute, expoziția „Botanical dreams” la Galeria Alfa. Deși stilul de lucru al celor două artiste este radical diferit, melanjul funcționează prin tema comună, starea de vis prin care elementul vegetal experimentează realitatea, visul unei plante, dar și starea de vis ca fiind una asemănătoare cu cea a creației artistice, dusă în zona conectării și rezonanței cu natura.

  Expoziția, care rămâne deschisă până în data de 29 septembrie, aduce la un loc, pe de o parte, compoziții decorative cu tentă oarecum abstractă realizate de Maria Furnea, îndepărtate destul de mult de stilul total abstract care a consacrat-o, gândite în acest caz mai degrabă pentru un public larg. Cu toaste acestea, în mijlocul sălii, sunt expuse și tablouri abstracte de mici dimensiuni ale Mariei Furnea.

  Maria Furnea 1Maria Furnea 2

  De partea cealaltă, expoziția prezintă tablouri în stilul grafic inconfundabil al artistei Linda Barkasz, pe care ea îl numește „minimal magic”, cu un „vibe amuzant-mistic și înălțător”, dar cu un supliment surprinzător și din partea ei, cu patru lucrări noi.

  „Tema pe care o abordez e de obicei starea de conștiință înaltă sau autorealizarea, dar elementele folosite sunt doar simboluri. În mare parte, simboluri inventate de mine, dar cu inspirație din folclorul vechi în mod eclectic: românesc, nordic, budist, american etc. Stilul de lucru este marker pe pânză, cât și lucrări digitale, un fel de simbolism folcloric contemporan, compoziția în sine fiind rezultatul jocurilor de simboluri și elemente grafice”, spune Linda Barkasz, referindu-se la lucrările ei grafice și în preponderență alb-negre, care interacționează adesea, într-un mod organic, cu lumina. Cel mai mare tablou al ei expus la „Alfa”, prelucrat digital, iese însă din tipar prin intenționata iluzie 3D.

  Linda Barkasz 3Linda Barkasz 2Maria Furnea 3

  În timp ce Maria Furnea a încercat, de data aceasta, o abordare mai „clasicizată” în picturile expuse la expoziția „Botanical dreams”, o infuzie multicoloră de natură statică semi-abstractizată și artă decorativă cu multe elemente florale, Linda Barkasz a încercat și ea o schimbare, lucrări mult mai figurative. Inconfundabila vulpe, care a devenit un fel de trademark ubicuu în lucrările Lindei Barkasz (aka Newclearfairy – vezi pagina ei de Instagram), este prezentă și aici, transpusă într-o dimensiune cosmică, vulpea ca o Galaxie, cu referință la starea de conștiință cosmică.

  Linda Barkasz 4Linda Barkasz 5

  Lucrarea care reprezintă cea mai notabilă deviere de la stilul caracteristic artistei Linda Barkasz este însă pictura realizată cu vopsea acrilică pe pânză, care ilustrează, fără nicio abstractizare, un mistreț. „Îmi doresc să introduc un element narativ pe viitor care să facă legătura între lucrări, iar elementele figurative din tablouri să comunice între ele ca într-o poveste / basm”, spune Linda Barkasz.

  Foto: Tomck@t / Maria Furnea

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.