joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Virusul circulă mai ales „În noaptea minții” | Video

    de Mihai Todoca | 24 martie 2020, 11:58 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Nu știm câți dintre voi ați văzut filmul The Purge, dar sentimentul de aseară ne-a trimis cu gândul la această peliculă. Nu vă vom face recenzia filmului, dar vă vom spune că acțiunea lui se petrece în anul 2022, în SUA, unde, pentru o zi, este permisă orice tip de activitate criminală, iar forțele de ordine nu intervin defel. Evident, suntem ironici.

    Aseară, forțe din cadrul MAI au fost mobilizate pe teren pentru a verifica dacă arădenii respectă ora de restricție a circulației, iar presa a luat și ea parte. Întâlnirea a fost în fața Primăriei, și dacă la început ne îndoiam că vom „prinde” ceva acțiune, ulterior ne-am „calmat”, fiindcă mașinile care circulau „nestingherite” după ora de restricție (22:00) nu au întârziat să apară. Pe de o parte se formase deja o coloană de mașini, iar cei mai mulți dintre ei nu aveau nici măcar declarația pe proprie răspundere. Urgențe? Nu aveau nici unul. Inconștienți? Nu ne exprimăm părerea, dar putem trage mici concluzii având în vedere că sunt multe comentarii/întrebări, unele cu care suntem în asentiment, spre exemplu: „De ce se restricționează circulația noaptea de la ora 22:00 la ora 06:00? Numai noaptea circulă virusul?”. Corectă și pertinentă întrebare. Dar, la rândul nostru, ne întrebăm: „Dacă arădenii nu sunt în stare să respecte -acum- ora aceasta târzie de restricție (când oricum nu prea ai mai avea ceva de făcut acum că toate localurile sunt închise), cum o vor putea respecta pe cea care se va aplica și circulației pe timpul zilei, în cazul în care aceasta se va institui?”. Poate cu pedepse majore

    Un răspuns ni l-a oferit chiar o doamnă, aseară, pe la zece și jumătate, foarte supărată: „Haideți, mă! Acuma pentru juma de oră să mă…”. Atât a putut, atât a avut de zis în fața polițiștilor care o opriseră. Bineînțeles că nu a avut la ea nici un fel de document, nici măcar un buletin… Am rămas perplecși. Probabil că aceeași doamnă spune că Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală și așa mai departe nu fac nimic. Și am mers mai departe cu gândul acesta. Așa am ajuns la filmul menționat anterior. Cum ar fi? Să nu mai fie nici un fel de forțe de ordine – așa cum sunt ele – doar pentru o noapte?

    De dimineață, ne-am trezit cu un mesaj pe telefon: „Mi s-a părut mie sau aseară s-a auzit portavocea Jandarmeriei pe stradă? Eram între somn și trezit și mi s-a părut că aud voci. Deci nu mi s-a părut… gave me the creeps (m-a îngrozit)”.

    Orice alt cuvânt în plus e de prisos. Nu vă jucați cu viața oamenilor.

    În continuarea articolului vom reda comunicatul redat presei de către IPJ Arad referitor la acțiunea de aseară:

    „Ne aflăm într-unul dintre punctele de verificare a respectării măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19.

    Conform prevederilor Ordonanței militare nr. 2, în intervalul orar 6,00-22,00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:

    a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

    b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

    c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

    d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

    e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

    De asemenea, în intervalul orar 22,00-6,00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prezentate anterior.

    **

    Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

    Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

    Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

    Măsura se aplică începând de astăzi, ora 22,00.

    Totodată, conform prevederilor ordonanței militare nr. 2, persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.

    Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile.

    Atenție, aceste măsuri nu exonerează persoanele de răspunderea contravențională sau penală!

    (Conform prevederilor legale, sancțiunile contravenționale sunt între 100-5.000 de lei – pentru persoanele fizice și între 1.000-70.000 de lei, pentru persoane juridice.)

    În urma activităților desfășurate azi-noapte de echipajele de polițiști, jandarmi și polițiști locali, au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale conform Ordonanței Militare nr. 2, în valoare totală de 4,700 de lei.”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. echilibrul in suferinta, incredere zero

      4700 lei. Pentru a deduce numarul maxim de persoane sanctionate impartim cu amenda minima de 100 lei. Obtinem 47 de contravenienti.
      E foarte bine. Doar 47 de contravenienti la nivel de municipiu!
      Au fost probabil sanctionati doar aceia care nu si-au scris singuri o declaratie.
      Deducem astfel ca toata actiunea politiei este doar o frectie la un picior de lemn fiindca institutia asta de musamalizare a infractorilor sanctioneaza doar pe aceia care nu si-au scris declaratia. Daca si ceilalti 47 si-ar fi scris declaratia am fi avut un articol de maxima recunostiinta pentru civism?
      Deducem astfel ca diferenta intre inconstienti si responsabil o face o declaratie partial inutila in conditiile in care nu este impusa in intervalul orar semnificativ, respectiv pe timpul zilei.
      Declaratia in sine obligatorie doar dupa 20,00 seara nu prea are, logic, cum sa asigure o crestere a securitatii sanitare.
      Daca in loc de o recomandare am fi avut si pe timpul zilei o obligatie, declaratia ar avea sens.
      In contextul in care populatia nu beneficiaza de masuri de asigurare din partea statului (trupa de politruci fara noima), spitalul a devenit focar de infectie si loc de tratament, musamalizarea scandalului de la Judetean, inexistenta testelor (pe care o banuim in absenta desavarsita de informatii corecte si credibile) solicitarea unei colaborari intre cetateni si stat devine imbecila.
      De 30 de ani statul captiv unor grupuri de interese de sorginte politcianista si securistoida isi bate joc de cetatenii sai. Dupa 30 de ani ni se cere incredere?

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.