sâmbãtã, 19 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    VIP-urile Aradului, cu dosarele pentru conducere sub influența substanțelor interzise, în așteptare

    de Ioana Costaș | 20 noiembrie 2024, 10:11 AM | Știri Arad | Topic special

    3

    La opt, respectiv șapte luni de când au fost opriți în trafic, iar rezultatele DrugTest au indicat că au consumat substanțe interzise, dosarele care îi privesc pe cetățeanul austriac Richard Radlinger și pe Cosmin Mladin, sunt în așteptare.

    Și asta pentru că în cazul primului, rezultatele probelor de sânge și urină nu au fost nici acum prelucrate de Institutul de Medicină Legală Timișoara. În aceste condiții, dosarul de conducere sub influența substanțelor interzise în ceea ce-l privește pe Richard Radlinger stă de mai bine de opt luni – convenabil, nu-i așa (!?) – la Biroul Poliției Rutiere Arad, în așteptarea rezultatelor. Rămâne de văzut cât de mult se vor lăsa așteptate și dacă șoferul va răspunde vreodată pentru faptele sale.

    Reamintim că cetățeanul austriac în vârstă de 44 de ani a fost oprit în trafic, la începutul lunii martie, pe Calea Romanilor. Bărbatul se afla la volanul unui autoturism McLaren, model 600 LT, neînmatriculat și având aplicate plăcuțe de înmatriculare ce aparțineau altor două mașini.

    În urma testării cu aparatul DrugTest a reieșit că șoferul ar fi consumat cocaină. Polițiștii Biroului Rutier au indisponibilizat autoturismul marca McLaren, în timp ce cetățeanul austriac a fost condus la Unitatea de Primire Urgențe Arad pentru recoltarea de probe biologice.

    „La data de 2 martie, în jurul orei 22:58, polițiștii Biroului Rutier au depistat un bărbat de 44 de ani, cetățean austriac, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Romanilor. Din verificări a reieșit că autoturismul nu este înmatriculat, iar numărul de înmatriculare aplicat pe autoturism este fals. Testarea cu aparatul din dotare a indicat posibila prezență a substanțelor psihoactive. Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice și stabilirii cu exactitate a consumului substanțe interzise. Bărbatul este cercetat penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, conducerea unui vehicul neînmatriculat și conducerea unui vehicul cu număr de înmatriculare fals”, au transmis, la acea dată, reprezentanții IPJ Arad.

    În mașina cetățeanului austriac, pe scaunul din dreapta, se afla un polițist de la Ordine Publică, în privința căruia au fost demarate cercetări, potrivit IPJ Arad. Instituția nu a mai revenit însă asupra finalizării acestora.

    Richard Radlinger a intrat în România prin PTF Nădlac II, la volanul mașinii McLaren, care nu era înamtriculată și avea aplicate numere de înmatriculare de pe alte două autoturisme deținute de austriac, însă Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Arad nu a oferit detalii cu privire la modalitatea efectuării controlului de frontieră.

    Cetățeanul austriac este proprietar al unui lanț hotelier ce îi poartă numele, în Austria, are afaceri imobiliare și în Arad, dar reprezintă și este administrator al firmei Agro Zumer SRL, înregistrată în satul Țipar, care se ocupă cu cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase.

    Richard Radlinger

    Richard Radlinger

    Cosmin Mladin solicită reexpertizarea

    Nici în privința lui Cosmin Mladin, lucrurile nu sunt simple, dosarul acestuia stând, la fel, la Biroul Poliției Rutiere Arad, deși rezultatele analizelor acestuia au venit în câteva zile, fiind pozitive la cocaină. Atunci, de ce stă dosarul? Pentru că, potrivit informațiilor noastre, Mladin, prin avocat, a solicitat o reexpertizare a probelor, cerând să se facă dovada că la momentul opririi sale în trafic se afla sub influența cocainei.

    Cosmin Mladin a fost oprit în 9 aprilie pe Calea Radnei, acesta aflându-se la volanul autoturismului său Ferrari. Ulterior, arădeanul a fost reținut pentru 24 de ore. La expirarea celor 24 de ore, Mladin a fost lăsat să plece.

    La data de 9 aprilie, în jurul orei 18:40, polițiștii Biroului Rutier au oprit un autoturism condus de un arădean de 37 de ani, pe Calea Radnei. La momentul opririi, bărbatul a refuzat testarea cu aparatele din dotare, fiind condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice. La data de 26 aprilie, Biroul Rutier a primit buletinul cu rezultatul analizelor, reieșind că bărbatul a fost sub influența substanțelor psihoactive. Având în vedere aceste aspecte a fost întocmit un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive, urmând ca în cel mai scurt timp să-i fie comunicate celui în cauză rezultatele analizelor și faptul că există un dosar penal, totodată, că până la finalizarea cauzei, are dreptul de a conduce suspendat”, a transmis IPJ Arad, în 27 aprilie, despre acest caz.

    Atât cetățeanului austriac, cât și lui Cosmin Mladin, le-a fost suspendat dreptul de a conduce până la soluționarea dosarelor.

    Numitorul comun al celor doi conducători auto depistați conducând sub influența substanțelor interzise – în afara mașinilor scumpe conduse  și a substanțelor consumate – este polițistul care i-a oprit în trafic. Este vorba despre subcomisarul de poliție Lorena Radu, care activa în cadrul Biroului Rutier. Ofițerul de poliție este cercetat – în momentul de față – pentru o presupusă faptă de instigare la abuz în serviciu în scopul obținerii unor foloase, într-un dosar instrumentat de DNA Timișoara. Ca măsură împotriva polițistei, IPJ Arad a decis mutarea acesteia la Serviciul Cazier Judiciar.

    Cosmin Mladin

    foto: Cosmin Mladin/Facebook

    Numele lui Cosmin Mladin a devenit cunoscut în urma celor 157 de percheziții efectuate în 13 iulie 2021, la Arad – și alte opt județe – de procurorii DIICOT – Structura Centrală care au vizat o grupare infracțională organizată care făcea trafic cu țigări de contrabandă.

    DIICOT l-a considerat pe Mladin drept unul dintre liderii grupării. Acesta nu a fost de găsit în momentul descinderilor, existând bănuiala că ar fi fost informat despre percheziții, acesta predându-se ulterior autorităților, fiind arestat preventiv – însă la scurt timp a fost plasat sub măsura arestului la domiciliu.

    La momentul perchezițiilor, DIICOT, care descinsese și la domiciliile unor cunoscuți oameni de afaceri din județul Arad și la firmele acestora de transport, au instituit măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale.

    Este evident că măsura sechestrului a fost ridicată, cel puțin în cazul lui Mladin, căruia i-a fost restituit autoturismul Ferrari.

    La trei ani distanță de la momentul perchezițiilor, dosarul se află încă la DIICOT, în cercetare.

    Citește și: VIDEO | Un McLaren 600 LT cu numere false, depistat de polițiștii Biroului Rutier pe Calea Romanilor. Șoferul consumase cocaină

    Citește și: Dosarul megacontrabandei cu țigări din Arad bate pasul pe loc, de trei ani, la DIICOT

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.