miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Vine gerul, iar oamenii străzii au o șansă la căldură: Adăpostul de noapte de la Arad. Cu toate acestea, unii nici nu vor să audă de așa ceva…

  de Raluca Medeleanu | 28 noiembrie 2018, 9:49 AM | Știri Arad | Topic special

  0

  De-a lungul timpului, am vorbit cu mai mulți oameni care-și duc viața pe străzile Aradului, căci am dorit să le aflăm povestea, să înțelegem cum au ajuns în stradă și dacă încearcă să câștige un ban cinstit. Mulți dintre ei ne-au spus că au tot încercat să lucreze pentru un om sau altul, dar că, de cele mai multe ori, s-au trezit după 2 zile de muncă cu doar 5 lei, sau niciun ban. Au săpat în grădina unei femei, au spălat geamurile la un magazin, au cărat lucruri etc. Dar, în general, lumea se ferește de ei, pentru că, văzându-i cum arată, nu are încredere în ei. Le întorace spatele, îi evită, preferă să se poarte ca și cum nu ar exista, dar ei există și încă în număr mare. Ne-au spus că mai au norocul cu unele familii de pocăiți care le aduc mâncare, iar unii ne-au spus chiar că mai au noroc și cu unii agenți de poliție care le mai sar în ajutor atunci când oamenii îi bat pe stradă.

  Acești oameni au ajuns în situația în care sunt, fie din cauza ghinionului pe care l-au avut în viață, fie – de cele mai multe ori însă – din cauza dependențelor pe care le au: alcool, droguri, jocuri de noroc… dependențe atât de mari încât le-au ruinat complet viața.

  Cu toții au însă o punte de salvare, cel puțin pe timpul nopții. Adăpostul de noapte din Arad (la ieșirea din oraș, după Penitenciar, pe „6 Vânători”) îi primește pe oricare dintre ei, cu condiția solemnă ca în incinta instituției să nu aducă alcool sau droguri. O cerere de bun simț care însă pentru mulți oameni ai străzii e ca o condamnare la moarte. Sunt mulți care sunt atât de dependenți încât preferă chiar și în nopțile de iarnă, când temperaturile ajung cu mult sub zero grade, să se aciuiască mai degrabă lângă o țeavă de la încălzirea orașului, decât să renunțe la dușca de alcool, în favoarea unui pat curat, la căldură. Cu toate acestea, în perioada de ger, personalul adăpostului trece cu vederea chiar și această condiție și îi primește și pe cei beți sau drogați.

  adapost de noapte arad

  Am întrebat-o pe Oana Pârvulecu, director al Direcției de Asistență Socială Arad, câți oameni dorm în această perioada la Adăpostul de Noapte.

  „Zilele acestea nu au fost mai mult de 37-40 beneficiari în adăpost. Capacitatea este de 50 de locuri, dar la nevoie putem suplimenta cu până la 80 de locuri, punând saltele, încercând să nu lăsăm pe nimeni în frig. Primind pe oricine are nevoie. Dacă în mod normal programul este de la ora 20 până la ora 8 dimineața zilei următoare, pe perioada timpului rece îi primim și pe timpul zilei. În fiecare seară o asistentă medicală îi verifică și le acordă asistență medicală primară. Avem și un izolator, în cazul în care ne vine în centru vreo persoană cu boli transmisibile. Dacă în mod normal regulamentul prevede că nu sunt primiți la adăpost persoanele aflate în stare de ebrietate sau sub influența stupefiantelor, pe perioada rece facem excepție, acceptându-i chiar și așa.
  Avem dormitoare separate, pentru femei și pentru bărbați.
  Tot În aceasta perioadă, Poliția Locală își intensifică acțiunile de căutare pe stradă, iar împreună cu echipe mobile din care fac parte și colegii de la Direcția de Asistență Socială, în special după lăsarea serii, mergem și îi căutăm pe stradă, încercând să îi convingem să vină să doarmă la noi.
  Colaborăm și cu Spitalul Județean și Serviciul de Ambulanță. Astfel, trimitem la spital cazurile medicale ce necesită sprijin adecvat. În același timp, și spitalul ne trimite cu ambulanța cazurile ce necesită cazarea la noi.
  Dar chiar și așa, sunt multe persoane sau familii ce nu acceptă serviciul social, preferând să doarmă în țevi, conducte și canalizari. Din păcate…”
  , ne-a spus Oana Pârvulescu, rugându-ne să facem, pe această cale, apel societății civile pentru a ajuta persoanele aflate în stradă.

  Dacă cineva identifică vreun caz, este rugat să sune imediat la Adăpostul de Noapte, la numărul de telefon 0257.214.988 sau la Poliția Locală Arad, la 0257.939.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.