duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Viitorul smartphone ar putea fi făcut din lemn!

  de Special Arad | 10 aprilie 2018, 7:45 PM | IT

  0

  Telefoanele inteligente sunt realizate acum în general din materiale metalice și din sticlă, care nu sunt întotdeauna potrivite pentru duritatea și tumultul vieții cotidiene. Industria telefoniei mobile este mereu în căutarea de noi materiale cu noi caracteristici. Am văzut o evoluție a telefoanelor de la plastic la aluminiu și aliaje din aluminiu aerospațial, din oțel inoxidabil, ceramică și chiar cu armături din titan.

  Structurile metalice sunt extrem de durabile dar chiar dacă sunt bine ecranate tind să disipeze căldura la procesor, baterii și la alte părți componente ale telefonului. Spatele din metal pe unele telefoane împiedică încărcarea fără fir și reduce sensibilitatea antenei.

  Ceramica este o altă opțiune bună ca material, cu diferite avantaje cum ar fi duritatea superioară pentru a rezista zgârieturilor. Dar, este mai fragilă, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru un dispozitiv care este expus permanent la căderi.

  Sunt companii care au trecut la un moment dat la lemn pe smartphone-uri. Motorola Moto X 2014 a oferit un suport din lemn ca o alternativă la plastic sau piele. Acesta a fost doar husă exterioară, mai degrabă decât o componentă structurală esențială.

  Acum apărut un nou material din lemn mai dens, numit Superwood. Conform AndroidAuthority, este un material din lemn foarte dens, construit printr-un proces simplu și ieftin, născut din cercetările de la Universitatea Maryland. Procesul poate transforma aproape orice tip de lemn într-un material despre care oamenii de știință susțin că este mai puternic decât oțelul și chiar aliajele din titan.

  Procedeul îndepărtează mai întâi lignina din lemnul natural. Îndepărtarea ligninei oferă un nou material transparent, care ar putea fi utilizat pentru a proteja afișajele OLED și pentru a îmbunătăți eficiența generală a luminii. Lignina este substanța care face ca lemnul să fie rigid și maro. Lemnul este încălzit la 65,5° apoi comprimat și presat, ceea ce condensează structura celulozei. Procesul reduce lemnul la o cincime din dimensiunea sa inițială fără tendința ca lemnul comprimat să se întoarcă la forma sa originală.

  Rezultatul este un lemn de până la 12 ori mai tare decât lemnul natural și de 10 ori mai dur. Oamenii de știință de la Universitatea Maryland au publicat descoperirile lor în revista Nature, observând că lemnul comprimat este mai dens, mai rezistent, are rezistență la zgârieturi și la impact.

  Pentru designerii de smartphone-uri și pentru producători, ar putea fi un material nou și mult mai ieftin pentru smartphone-urile viitorului. Superwood-ul ar putea deveni principala substanță rigidă într-un smartphone, înlocuind metalele și ceramica. Sticla de protecție ar fi necesară numai pe partea din față. Nu trebuie să ne mire acest lucru, poate fi un nou pas înainte, poate…

  Să nu uităm că atunci când Samsung a schimbat designul pentru Galaxy S6 Edge făcându-l din metal și sticlă cu margini curbate, a fost ceva ieșit din comun.

  Superwood poate fi folosit cu siguranță în smartphone-uri, dat fiind proprietățile sale. Datorită naturii sale ușoare și rezistenței ridicate, superwood va fi cu siguranță atractiv pentru smartphone-uri”, a declarat Dr. Liangbing Hu, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, pentru Android Authority.

  Aceasta va fi mai ușor, cu rezistență mecanică similară metalelor utilizate în prezent”. Dr. Hu a spus că Superwood ar putea fi pe piață „foarte curând” încă din 2019 sau 2020.

  Perspectiva reducerii efectelor nocive asupra mediului, împreună cu un material puternic și mai ușor, fără compromisurile metalului și a sticlei este ceva de viitor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.