joi, 20 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Viitorul dezvoltării zonei de frontieră dintre România și Ungaria, dezbătut la Pecica

  de Raluca Medeleanu | 17 noiembrie 2016, 4:01 PM | Administraţie | Pecica | Știri Arad

  1

  O întâlnire importantă între primarii și reprezentanții autorităților locale ale orașelor din zona transfrontalieră România-Ungaria a avut loc astăzi în orașul Pecica, pentru ca aceștia să discute pe larg proiectul de parteneriat dintre cele două state, care vizează dezvoltarea zonei de graniță.  

  Programul Interreg „Cooperare teritorială europeană” promovează cooperarea transfrontalieră dintre România și Ungaria, prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională. Prin acest program se acordă finanțare nerambursabilă unor proiecte pe diferite domenii (îmbunătățirea forței de muncă, îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății, utilizarea durabilă a patrimoniului natural, îmbunătățirea calității apelor, îmbunătățirea infrastructurii, gestionarea îmbunătățită a dezastrelor și riscurilor transfrontaliere și altele). Bugetul total al programului, cu finanțarea co-națională inclusă, se ridică la peste 200 de milioane de euro.

  Înainte de prezentarea propriu-zisă a proiectului, reprezentanții instituțiilor implicate au luat pe rând cuvântul pentru a vorbi despre importanța accesării fondurilor europene și impactul pe care acest proiect îl va avea în dezvoltarea regiunii.

  img_0039

  „Trebuie să gândim viitorul comunităților noastre și să nu ratăm niciun euro din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană”, a spus președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

  Vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea a făcut o prezentare succintă a strategiei de dezvoltare pe zona de infrastructură a județului Arad, vorbind în special de zona transfrontalieră. „Dorim o relație mult mai simplă și mai clară între localitățile de frontieră Nădlac, Pecica, Curtici și Chișineu-Criș. Dorim ca odată cu intrarea României în spațiul Schengen, infrastructura să fie dezvoltată mult mai bine și drumurile să aibă continuitate către orașele din Ungaria”.

  „Sunt foarte bucuros că astăzi vă puteți afla în localitatea noastră. Chiar ne-am dorit să fim în acest an gazda acestui eveniment, mai ales că Pecica este una dintre localitățile care are experiență în accesarea fondurilor europene. Prin aceste fonduri putem dezvolta cel mai bine localitățile, mai ales că banii nu trebuie să-i dăm înapoi. De aceea spun tuturor primarilor din Ungaria care sunt prezenți aici că suntem deschiși pentru orice colaborare”, a spus primarul orașului Pecica, Petru Antal.

  „Timp de mai bine e trei ani activitatea mea se desfășoară în Ungaria, ca reprezentant al Guvernului și al Statului Român în Ungaria. Realizarea acestui program este o oportunitate deosebită atât pentru noi toți cât și pentru fiecare comunitate pe care o reprezentăm în parte. Este foarte important ca fiecare comunitate să-și definească scopurile și obiectivele clare pentru a putea să le acceseze prin ajutorul finanțărilor prin acest program”, a spus Florin Vasiloni, consulul general al României din Gyula.

  „Proiectul oferă foarte multe idei concrete pentru primarii localităților. M-aș bucura foarte mult dacă din programele transfrontaliere s-ar realiza foarte multe în viitor. Zona noastră are neapărat nevoie de dezvoltarea transfrontalieră.(…) Ar fi o posibilitate să se deschidă frontierele unde s-au făcut drumurile. Sper că în scurt timp această problemă se va rezolva. Eu vă doresc o ședință rodnică și felicit organizatorii”, a spus Traian Cresta, reprezentantul Naționalității Române în Parlamentul Ungariei.

  „Mă bucur pentru această invitație, pentru că întotdeauna am sprijinit relațiile dintre localitățile transfrontaliere, mai ales relațiile economice și culturale. Acum câțiva ani, am participat la Oradea la o asemenea întâlnire și am văzut că scria pe o pancardă «Regiunile nu trebuie create ci recunoscute». Primarii prezenți au reușit să găsească modalități de cooperare. Așa cum s-a mai spus, avem la dispoziție surse de finanțare consistente și nu trebuie să lăsăm niciun euro irosit”, a spus Varfi Andras, vicepreședintele Consiliului Județean Beckes.

  „Am venit cu mult drag la această întâlnire. (…) Noi la Arad, dorim să ducem mai departe acea colaborare la care au pus alții baza. Prezentăm dorința de a colabora cu orașele și localitățile transfrontaliere. Considerăm că colaborarea noastră trebuie să servească comunitățile pe care le reprezentăm, cetățenii care sunt contribuabili și credem că banii europeni, care provin de la contribuabilii europeni, să servească cât mai mult interesele de colaborare transfrontaliere”, a spus Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad.

  După cuvântările oficialităților invitate, a urmat prezentarea în detaliu a posibilităților de finanțare a proiectelor la care lucrează BRECO Oradea și Arad, în acest sens luând cuvântul Livia Banu, directorul executiv BRECO Oradea, Monica Terean, șef secretariat comun Interreg VA și Paul Iazarov, cel care a vorbit cel mai pe larg despre cele șase axe prioritare stabilite pentru acest program.

  După conferință, invitații s-au deplasat într-o vizită la Muzeul Digital și la Ferma de Bivoli Pecica, acestea fiind oferite drept exemplu de bună practică, întrucât au fost realizate pe fonduri europene.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Fantastică ”păsărica” lui Cionca: ”… să nu ratăm niciun euro din fondurile puse la dispoziție …”

   Este un îndemn pe care sunt sigur că susținătorii lui l-au aplaudat cu ”putere” și cu o fantezie stimulată până la un ”climax umed” al euforiei.
   La ”sunetul” banilor dau toți din coadă ca niște cățeluși nerăbdători să apuce la blid.

   Dar ce este foarte important de înțeles pentru ”restul lumii” este că pe cele 200 de milioane, este loc doar pentru cine ”vrea” Cionca, … și bine înțeles cu încuvințarea Prealuminatului Vizionar al Re, Re, Re….

   Până și asocierea celor două ”Mari Obiective” ale Pecicăi, Muzeul Digital și Ferma de Bivoli, este extrem de edificatoare.

   Dar să vedeți cât de efectivi or să fie partea românească în a consuma până la ultimul cent mai ales banii de la ”Axa prioritară 3 (buget total 55,070,771 euro): Îmbunătăţirea ocupării forţei de muncă şi promovarea mobilității forţei de muncă transfrontaliere (Cooperare în domeniul ocupării forţei de muncă)

   Prioritatea de investiţii 8/b: Susţinerea creșterii eficiente a ocupării forţei de muncă prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a strategiei teritoriale pentru zonele specifice, inclusiv conversia regiunilor industriale în declin, îmbunătăţirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice.”

   Doar au căpătat experiență în a comanda tot felul de Proiecte Popmpoase, dar cu ”0” grad de eficiență.

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.