miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Viața ne oferă toate anotimpurile, iar destinul ne cântă notele lui Vivaldi. Capodopera lui Căciuleanu, la FITCA

  de Raluca Medeleanu | 16 noiembrie 2015, 11:45 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Video

  0

  Un spectacol de o sensibilitate aparte, încărcat cu toate stările sufletești pe care un om le poate experimenta în viață, le-a fost dat să vadă spectatorilor luni seara, în cadrul celei de-a treia zi a Festivalului Internațional de Teatru Clasic.

  Trupa Teatrului Național Târgu Mureș a pus în scenă o adevărată capodoperă provenită din imaginația debordantă a unuia dintre cei mai mari artiști contemporani români, Gigi Căciuleanu. Spectacolul de teatru coregrafic „Vivaldi și anotimpurile” a început, spre uimirea publicului, mai întâi în hol, ca apoi să se mute în sala mare a teatrului.

  Cu ajutorul fermecătoarei muzici a lui Antonio Vivaldi,  prin pași de dans, mimică și, pe alocuri, replici amestecate în limba română și maghiară, s-au explorat toate „anotimpurile” ce se aștern în sufletele oamenilor, de la iubire… la furie, de la dorința de a fi integrat în societate… la dorința de a ieși din mulțime, de la exuberanță… la suferință.

  La prima vedere, spectacolul, deși impresionant vizual, părea haotic. O succesiune de scene aparent fără nicio legătură. Ordinea aleatorie prin care s-au selectat secvențele muzicale ducea însă cu gândul la imprevizibilitatea vieții. Așa cum cei din sală nu știau ce avea să urmeze pe scenă, niciun om nu are cum să știe cu exactitate încotro i se îndreaptă viața. Dacă azi poți simți „primăvara”, mâine poți foarte bine să simți furtuna toamnei, ca mai apoi să revină soarele fierbinte al verii, iar apoi să te nimicească cel mai crâncen viscol… Singurul lucru complet sigur în viață e că nimic nu e sigur și că, de fapt, oricât încearcă cineva să dețină controlul asupra destinului, rămâne în final doar cu o sumedenie de întrebări la care nu răspunde nimeni, așa cum se întrebau și actorii: „Cine?”, „Ce?”, „Când?”, singurul răspuns sincer fiind „Nu știu / Nem Tudom”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.