Veste importantă pentru angajaţi. Tichetele de masă vor avea o valoare mai mare

  de - | 28 June 2016, 11:22 AM | Naţional | Recomandările editorilor

  0

  Valoarea nominală a unui tichet de masă a fost ridicată, luni, de Senat, de la 9,41 lei la 13 lei. Decizia senatorilor va trebui confirmată în sesiunea legislativă din toamnă și de către deputați, pentru ca noua valoare să fie aplicată, scrie Profit.ro.

  Inițiatorii propunerii legislative au arătat că majorarea valorii tichetelui de masă este necesară deoarece impozitarea cu 16%, aplicată din 2010, a acestor tichete, precum și indexarea sporadică au condus la situația în care un singur tichet nu mai poate acoperi costul unei mese.

  „Valoarea actuală a unui tichet de masă, de 9,41 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zone cu economie precară cea mai ieftină masă de prânz costă 10 lei (în sistem de catering, nu la restaurant). Un număr de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mese”, explică autorii propunerii legislative.

  Potrivit argumentelor parlamentarilor, ultima indexare a tichetului a fost operată în mai anul trecut, cu doar 1%, respectiv de la 9,35 lei la 9,41 lei. Astfel, dacă la data introducerii tichetelor de masă, în 1998, ponderea acestora în salariul mediu brut era de circa 26% și de 97% din salariul minim brut, anul trecut ponderea lor a fost de 1% din salariul mediu brut, respectiv de 20% din salariul minim brut, potrivit Profit.ro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.