duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Vârfuri și abisuri“, filmul despre moartea alpinistului Zsolt Erőss, la Cinema Arta

  de Special Arad | 17 ianuarie 2023, 11:44 AM | Cultură | Film

  0

  Lungmetrajul „Vârfuri și abisuri“ (Magasságok és mélységek), regia: Sándor Csoma, drama despre soția fostului alpinist Zsolt Erőss, va fi proiectat la Cinematograful Arta vinerea aceasta, 20 ianuarie, de la ora 19:00. Intrarea va fi liberă.

  Filmul spune povestea reală a Hildei, care este nevoită să urmărească neputincioasă moartea tragică a soțului ei, alpinistul Zsolt Erőss. După tragedie, ea trebuie să-și găsească propria identitate pentru a începe să pună bazele noii sale vieți.

  Eroul filmului, alpinistul Zsolt Erőss, a urcat pe 10 dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munților Himalaya și Karakorum. În 2010, în urma unui accident cauzat de o avalanșă în munții Tatra, și-a pierdut piciorul drept prin amputare, fiind nevoit să poarte proteză. Nu s-a gândit niciun moment să abandoneze viața sportivă. A muncit din greu pentru a fi din nou pe munte, în toamna aceluiași an.

  Zsolt Erőss a urcat, având proteză, două dintre vârfurile himalayene de peste opt mii de metri, Lhotse (8.516 m) și Kangchenjunga (8.586 m).

  În primăvara lui 2013, după ce a reușit ascensiunea pe Kangchenjunga, a fost dat dispărut și ulterior, declarat mort. În onoarea sa, sala polivalentă din Miercurea Ciuc îi poartă numele.

  Sinopsis: 
  La sfârșitul lui mai 2013, o țară întreagă a urmărit cu nerăbdare știrile când primul cuceritor maghiar al Muntelui Everest, Zsolt Erőss (Zsolt Trill), a dispărut în Himalaya împreună cu însoțitorul său. Deși toți ceilalți sunt încă plini de speranță, soția sa Hilda Sterczer (Emőke Pál) anunță în transmisiune directă că nu este necesar să organizeze noi expediții de salvare. În primul său lungmetraj, Sándor Csoma, regizorul mai multor scurtmetraje de renume internațional, portretizează evenimentele petrecute din perspectiva soției lui Zsolt Erőss.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.