sâmbãtã, 14 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Vara 2024: Stațiile meteo au înregistrat recorduri zilnice de temperatură

    de - | 12 august 2024, 8:40 AM | Naţional

    0

    Vara 2024, care încă nu s-a sfârșit, este una cu „record de recorduri” meteo, a declarat șefa ANM. Am traversat cele mai lungi valuri de căldură, iar majoritatea stațiilor meteo au înregistrat recorduri zilnice de temperatură.

    Dacă valorile ridicate de temperatură se înregistrau tradițional după 15 iulie, în acest an am avut cea mai caldă lună iunie din istorie, a dezvăluit directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), dr. Florinela Georgescu, în emisiunea „În fața ta” de la postul de televiziune Digi 24. Lunile iunie și iulie au fost dominate de recorduri, chiar dacă încă nu s-a depășit recordul absolut de temperatură înregistrat cu aproape trei sferturi de secol în urmă.

    Unul dintre recordurile lunii iunie este cel de „cel mai timpuriu Cod Roșu de caniculă” de când sunt emise codurile pe culorii (din 2006), înregistrat pe 21 iunie. „Anterior s-a întâmplat foarte rar să avem disconfort termic în luna iunie”, a precizat șefa ANM.

    Temperaturile înregistrate în iunie 2024 i-au făcut pe meteorologi să anunțe un nou record, respectiv acela de „cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor”, adică din 1901 până în prezent.

    „Tradițional, lunile cele mai calde ale anului sunt lunile iulie și august. Prima parte a lunii august este perioada în care se înregistrează cele mai multe dintre recordurile de temperatură. În anul acesta nu au fost depășite recordurile absolute de temperatură, nici pentru luna iunie, nici pentru luna iunie. Și nici vorbă de recordul absolut, acela de 44,5 grade, rămas încă în vigoare, un record datând din 1951, din data de 10 august. Dar, chiar dacă nu am atins pragurile de record de 42 grade pentru luna iunie și de 44,3 grade pentru luna iulie, deci recordurile absolute, am avut nenumărate multe alte recorduri. Practic, am avut un record de recorduri în aceste două luni până acum, iunie și iulie”, a dezvăluit Florinela Georgescu, în emisiunea „În fața ta”, prezentată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

    În iunie 2024 s-a înregistrat o abatere de 3 grade față de media intervalului standard de referință, care este 1991 – 2020, în conformitate cu recomandările Organizației Meteorologie Mondiale, „ceea ce este foarte mult”, a precizat Georgescu.

    Un astfel de șir de recorduri nu s-a înregistrat doar în România, a mai precizat șefa ANM, ci de asemenea într-o mare parte a Europei, cu precădere în jumătatea estică. Cupola de foc s-a extins foarte mult, până la Marea Baltică, extinderea teritorială fiind considerată un fapt excepțional.

    sursa: Adevărul

    Citește și: Aradul, sub cod galben de caniculă duminică și luni

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.