Vameșul arădean din Sebiș Pavel Vanciu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în „Dosarul usturoiul”, a fost încarcerat

Știri Arad: Vameșul arădean Pavel Vanciu a pierdut apelul în Instanță, iar ieri a fost luat de acasă și dus în arestul Poliției spre a-și ispăși pedeapsa de 3 ani cu executare în penitenciar.
Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi trei foşti vameşi în Halmeu, acuzați că au prejudiciat bugetul UE cu 1,5 milioane euro prin exporturi fictive de usturoi, au fost condamnați în primă instanță de Judecătoria Satu Mare. Cei trei au fost trimişi în judecată în dosarul “Usturoiul” în februarie 2013. Învârtelile vameşilor au fost descoperite după ce s-a constatat o diferenţă de 50 de TIR-uri între cele aflate în evidenţa Vămii Halmeu şi cele ale poliţiştilor de frontieră din Halmeu. Dobrescu a fost condamnată la patru ani şi opt luni închisoare, Nagy la patru ani şi opt luni închisoare, iar Vanciu la trei ani de închisoare. În apel, la Tribunal, sentințele au rămas identice. Nicoleta Dobrescu se afla, și la ora pronunțării acestei sentințe definitive, în închisoare, unde îşi ispăşeşte pedepasa de patru ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul „Mită la Vama Halmeu”. (sursa: gazetanord-vest.ro)
Istoricul cazului „Usturoiul”
Dosarul „Usturoiul” a intrat în atenţia DNA Oradea în anul 2009, prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene fiind estimat la 2,5 milioane euro.
Exporturile fictive de usturoi chinezesc din spaţiul UE înspre Ucraina prin Vama Halmeu au fost depistate la un control de rutină al Oficiului European Antifraudă (OLAF), care a observat trei declaraţii de tranzit dubioase în sistemul computerizat de tranzit. La verificări s-a constatat că usturoiul nu apărea în registrul de export dar declaraţiile erau confirmate informatic. În final s-au găsit 58 de declaraţii vamale de tranzit cu usturoi în 2008 şi alte 31 în 2007. Cele 89 de declaraţii vamale erau emise de birouri vamale din alte ţări ale UE, având ca birou de destinaţie Vama Halmeu, care trebuia să confirme ieşirea mărfii din spaţiul european. Destinatarii usturoiului chinezesc erau firme din Ucraina.
Pentru un singur camion din cele 89, drepturile de import ce trebuiau achitate au valoarea de peste 20.000 de euro. Astfel, bugetul UE a fost păgubit cu peste 1,8 milioane euro reprezentând taxele vamale şi antidumping. Acestea urmează a fi imputate de OLAF statului pe teritoriul căruia a rămas marfa, adică României. În ciuda cercetărilor declanşate de OLAF şi derulate de DNA Oradea, Autoritatea Naţională a Vămilor, condusă de orădeanul Traian Mărginean, s-a limitat doar să-i mute temporar pe Dobrescu şi Nagy la Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Satu Mare.
(sursa: bihon.ro)
Comentariile portalului
Ceea ce ne-ati aratat dvs noi stiam deja de mult timp, si nu sunt doar acestea. Fiți pe pace... ca nu am dat un simplu search pe google, asemeni (...)
Date firma, Adresa, CAEN - G&G GENERATION INVESTMENT U. BETEILIGUNGEN HOLDING - CUI 41549856, Nume Firma: G&G GENERATION INVESTMENT U. BETEILIGUNGEN HOLDING S.R.L. CUI: 41549856 Registru (...)
De ce sa ne mai miram la tot ce se întâmpla in scumpă noastră patrie mioritica??!!Astfel de lucruri sunt banalități fata de ce se întâmpla sub (...)