sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Facelift” de Liga 1! UTA spulberă Petrolul pe „Ilie Oană”, iar Balint este pe buzele tututor fanilor arădeni

    de Lucian Dănilă | 13 august 2019, 3:15 PM | Sport

    0

    Pare incredibil ceea ce vedem dacă ne uităm pe clasamentul Ligii a 2-a după două etape. Deși a jucat cu recent retrogradata Dunărea Călărași și cu pretendenta la promovare, Petrolul Ploiești, UTA a bifat două victorii, ambele cu 3-0, și a plecat ca din pușcă spre vicul oricărui arădean, promovarea în Liga 1.

    În vara aceasta UTA a trecut printr-un „facelift”, iar modelul acesta, august 2019, pare să aibă față și destui cai putere cât să ducă cu succes această luptă în care s-au înscris mai multe echipe ca niciodată: Rapid, Petrolul, Argeș, Chiajna, Universitatea Cluj, Farul și chiar tăcutele Csikszereda (n.r. următoarea adversară) și Turris Turnu Măgurele. UTA pare a avea un plus, iar acest plus este dat de omul de pe bancă, Gyuszi Balint, pilotul acestui monopost care funcționează ireproșabil. Piesele aduse în această vară, dar și cele păstrate din echipa care a rulat în sezonul trecut, sunt și ele de calitate pentru acest eșalon.

    UTA a fost dominată la Ploiești, dar asta nu înseamnă că a fost mai slabă. Poate că UTA a avut și noroc pe „Ilie Oană”, dar noroc au și echipele mari ca Liverpool, City, Real și altele. Norocul ți-l faci și singur, iar la UTA de ieri s-a văzut asta. Au fost unele greșeli, sunt inerente la acest nivel, dar per total arădenii au avut un joc solid, foarte solid. Iar încrederea pleacă de pe bancă. Balint a devenit deja preferatul fanilor arădeni. Nu s-a mai întâmplat de mulți ani ca la UTA antrenorul să fie piesa principală din angrenaj, dar Balint parcă oferă această încredere. Are alură de antrenor mare chiar dacă, până acum, nu a avut rezultate mari în carieră. E ambițios, e deștept, studiază și citește perfect jocul adversarelor, știe să transmită, are ce să spună tot timpul și are o eleganță pe care rar o vedem la antrenorii din România.

    gyuszi balint

    A fost 3-0, un rezultat, poate, puțin mincinos, dat fiind că Petrolul a avut câteva ocazii foarte mari. Dar tot meritul lui Balint este că a știut cu cine să lucreze, iar Iacob are aceste evoluții în poarta „Bătrânei Doamne” pentru că are talent, are valoare și este foarte bine pregătit fizic, tehnic și mai ales mental. Iar dacă am spus că încrederea pleacă de pe bancă, ea pleacă și din poartă, iar Iacob a fost ieri un adevărat „înger păzitor” la execuțiile lui Ianis Stoica, a lui Bărboianu – senzațională paradă -, sau ale lui Arnăutu.

    Dar dincolo de Iacob am remarcat efortul depus de fiecare jucător, alegerile bune care s-au făcut în funcție de fiecare moment al jocului și unitatea de grup, inclusiv a celor rămași pe banca de rezervă.

    Ce mi-a rămas cel mai mult pe retină? Sprintul lui Buhăcianu din minutul 89, sprintul care a adus liniștea, a adus 2-0 pe tabelă după o execuție de mare atacant, e execuție pe care doar un fotbalist care are mare încredere în el și liniște interioară poate să o aibe. Gândiți-vă că Buhăcianu a alergat de parcă și-ar fi activat DRS-ul – că tot am vorbit de monopost – după 89 de minute alergate la peste 35 de grade. Asta arată cum a fost pregătită echipa în acel cantonament din Slovenia, dar și mentalitatea acestui grup nou construit în această vară.

    Mai mult decât oricând în ultimii ani, UTA impune respect și arată forță mentală. Balint știe că a venit la un club de care trebuie să se teamă toți adversarii, iar Stoican – antrenorul Petrolului, dar și Marius Stan, managerul grupării din Ploiești, s-au temut. Balint nu s-a temut. Nicio grimasă de pe fața sa nu arăta acest lucru înainte de meci pentru că știe pe ce se bazează, pentru că știe că în această vară nu a adus niciun jucător la Arad pe interese, pe prietenii. I-a adus pe necesități, pe valoare, pe caractere, pentru că dincolo de talent, un sportiv de echipă trebuie să aibă și caracter.

    Rus, Buhăcianu și Lorenzi au fost cei care au băgat mingea în plasa porții lui Avram, dar munca este a tuturor. Este a lui Tomozei și Stancu, a lui Ilie și Melinte, a copilului Hrezdac care crește neîntrerupt și fizic și ca sportiv, a lui Oroian și Bustea, a celor care au intrat pe parcurs, și, evident, a lui Iacob. În concluzie este o victorie a echipei, iar în această luptă de anduranță care se va da în acest eșalon, ăsta este cel mai mare atu pentru UTA: ECHIPA!

    Deși au trecut doar două etape, am curaj să folosesc acest termen: promovarea. Balint m-a convins să spun asta prin atitudinea lui, prin profesionalismul lui, prin eleganța și ambiția lui.

    Petrolul Ploieşti – UTA Arad 0-3 (0-1)

    Goluri: C. Rus 35 – penalty, Buhăcianu 89, Lorenzo 90+3

    Petrolul: Avram – Bărboianu, Wallace, Sîrghi, Țicu – Meza Colli (58, Bratu), Cioinac – Al. Munteanu (55, Arnăutu), Marinescu, Ștefănescu (70, Zaharia) – I. Stoica. Antrenor: Flavius Stoican.

    UTA: Iacob – Tomozei, Melinte, Fl. Ilie, Stancu – Lorenzi, Hrezdac – Rus (86, Puşcaş), Bustea (67, Ursu), Oroian (60, Isac) – Buhăcianu. Antrenor: Gyuszi Balint.

    Arbitri: Andrei Antonie (București) – George Neacșu (Câmpulung Muscel) – Mihăița Necula (București).

    Rezervă: Marius Chițu (Târgoviște).

    Obs FRF: Marcel Savaniu (Brașov) și Felix Grigore (București).

    liga 21

    liga 22

    Gyuszi Balint – antrenor UTA: „Sunt trei puncte importante, într-o deplasare extrem de dificilă. Poate scorul e puțin nemeritat, pentru că am avut momente în care am suferit, iar Petrolul a pus presiune mare pe careul nostru. Din fericire, Iacob își confirmă valoarea, e unul dintre cei mai buni portari din țară, o spun cu toată responsabilitatea. Dă siguranță defensivă și de aici plecăm. Îi felicit pe toți băieții pentru efort, au respectat sarcinile tactice și am reușit să ne reglăm momentele nedorite după discuțiile avute la pauză. E a doua etapă în care nu primim gol, e meritul întregii echipe și al lui Iacob. Împreună trecem peste momentele grele și asta ne creează spiritul de care avem nevoie în vestiar. Pe măsură ce trecea timpul, am încercat să speculăm spațiile create de Petrolul. Mă bucur că am reușit să ne desprindem, altfel am fi avut emoții în final, golurile ne-au adus descătușare. Acum ne preocupă să ne revenim cât mai repede, ne așteaptă un joc complicat acasă, când sper să confirmăm forma bună. Le mulțumim suporterilor care au fost și azi alături de noi, sper ca sâmbătă să jucăm cu stadionul plin”.

    Flavius Stoican – antrenor Petrolul: „Una peste alta, este un joc de la care trebuie să învăţăm, să fim mult mai dinamici în teren, să fim oameni care să arătăm că ştim mult mai mult fotbal, să fim jucători care ne punem în valoare calităţile, să nu fim timoraţi, robotizaţi, indiferent de echipa pe care o întâlnim. A fost penalty. Acuma, ce să…? Dacă i-a dat în mână, nu i-a dat în mână, nici nu mai ştii când e henţ, când nu e henţ, când îi dă mingea, când îşi depărtează mâna… A fost iarăşi o fază asemănătoare sau cel puţin pe Melinte l-a lovit mingea pe mână, a vrut să dea pasă către portar, i-a căzut pe mână, n-a fost henţ. La noi în careu, henţ. Nu învinovăţesc arbitrul, asta să fie clar. Dar până la urmă, noi trebuia să fim atenţi la situaţiile pe care le-am avut pentru că am controlat jocul. Nu se va mai întâmpla să domini un adversar şi să pierzi, sau o să fie situaţii foarte rare. Dacă noi jucăm aşa, nu avem cum să câştigăm. Important este, în situaţiile astea, că trebuie să trecem peste situaţiile astea, e fotbal, un sport, un joc, presiunea asta este poate pusă prea artificial. Nu se întâmplă nimic. A murit, Dumnezeu să-l ierte, Florin Halagian, astea sunt probleme, când mor oameni, cad elicoptere, sunt infractori care omoară, astea sunt probleme. În rest, e un joc de fotbal. Vreau să văd mai multă determinare şi mai mult entuziasm”.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.