miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update UTA se pregătește de judecată! Merge până la TAS pentru locul Rapidului din Liga 1

  de Lucian Dănilă | 11 iulie 2016, 1:23 PM | Recomandările editorilor | Sport

  1

  Fotbalul românesc este plin de bube iar următorul pas este septicemia. În termen medical, septicemia este o stare infecțioasă generalizată, cauzată de diseminarea unui germene patogen (adică a unui germene care poate provoca o boală) în întreg organismul, prin intermediul sângelui.

  Ne mor cluburile de tradiție: Poli Timișoara, Universitatea Craiova, UTA, Sportul Studențesc, FC Argeș, Oțelul Galați, iar ultima pe listă este Rapid București. Clubul giuleștean este în faliment, iar acum, fără voia lor, două echipe rivale, formate în ultimii ani, UTA și ACS Poli, râvnesc la locul Rapidului în Liga 1. O fac pe tăcute.

  Nici arădenii și nici timișorenii nu doresc moartea Rapidului. Niciun oficial al celor două cluburi nu a declarat deschis că se bucură de problemele din Giulești așteptând precum corbii să se înfrupte din stârv, fâcând din aceasta și un moment de glorie. Încă nu este nimic oficial, dar este din ce în ce mai clar că Rapid nu va fi înscrisă în campionatul 2016-2017 al Ligii 1.

  Nu este de ajuns că ne mor echipele de tradiție. Fotbalul românesc funcționează fără regulamente clare, iar acest lucru generează nemulțumiri. Nu este nici acum clar care este echipa îndreptățită să ocupe locul Rapidului pe prima scenă. Articolul 18 din ROAF spune că locul va fi ocupat de echipa retrogradată cel mai bine clasată. Dar…, există un dar. Sau mai multe.

  roaf1

  Cine îi va lua locul: ACS Poli sau UTA Arad? Cei de la LPF au declarat, în surdină, la DigiSport, că cea care ar lua locul Rapidului va fi ACS Poli Timișoara. Nu păreau foarte convinși. Se bazează pe un regulament scris în 2014, înaintea unui campionat la finalul căruia nu se jucau meciuri de baraj. Din vara anului 2015 s-a schimbat sistemul de desfășurare: s-a jucat în sistem play-off și play-out, iar la finalul acestora s-au jucat două meciuri de baraj. Unul a fost „baraj de promovare în Liga 1”, câștigat de UTA după „dubla” cu Dunărea Călărași, iar al doilea a fost „baraj de promovare/retrogradare”, pierdut de UTA după „dubla” cu FC Voluntari. Deși au apărut aceste baraje, nicio minte luminată de la LPF sau de la FRF nu s-au gândit că la acel Articol 18 din ROAF trebuie făcute niște amendamente.

  Acum, fără să declare nimeni oficial acest lucru – cel mai probabil o vor face după foarte probabila excludere din competiție a Rapidului -, conducătorii clubului UTA spun că vor ataca decizia LPF dacă ACS Poli va fi invitată în Liga 1 ca primă retrogradată și cel mai probabil se va ajunge până la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS).

   

  „Vom ataca decizia dacă LPF va invita clubul ACS Poli în Liga 1 în cazul în care Rapid nu va fi înscrisă în competiție. Este dreptul nostru să jucăm acolo pentru că am câștigat acel baraj pentru promovare în meciurile cu Dunărea Călărași. Regulamentul este ambiguu și vom merge până la TAS dacă va fi cazul.” (oficial al clubului UTA)

   

  Pe ce se bazează UTA?

  UTA a câștigat „barajul pentru promovarea in Liga 1”. Apoi, UTA a pierdut „barajul pentru promovare/retrogradare în Liga 1”. Conform titulaturii jocurilor de baraj, UTA are statut de „retrogradată”, pentru că a „promovat” după primul baraj și a disputat două jocuri sub patronajul LPF, instituția care patronează Liga 1.

  Deci UTA a jucat două jocuri în Liga 1, cu onorarii de Liga 1, cu regulament de Liga 1 – fără juniori și a… „RETROGRADAT”. Deci, cine e prima retrogradată? Dacă UTA ar fi câștigat barajul cu FC Voluntari, atunci mai aștepta ACS Poli să fie invitată în Liga 1? Nu…

  Exact cum scriam mai sus, s-au introdus jocurile de baraj, dar nimeni de la FRF sau LPF nu a mai considerat că trebuie făcute amendamente la Art. 18, iar de aici încolo totul este discutabil…

  După cum vedeți, nu am scris absolut nimic despre arena pe care ar evolua UTA în Liga 1, despre lotul de jucători cu care ar aborda campionatul, etc. Asta este o altă discuție și vom reveni asupra ei.

  Situația Rapidului se judecă mâine. Tot mâine este ultima zi de înscriere în Liga 1

  Curtea de Apel a admis preschimbarea termenului stabilit iniţial pentru 20 iulie, iar mâine (marţi, 12 iulie) dimineaţă, la ora 09:00, va fi judecat dosarul clubului giuleştean.

  Sentinţa Curţii de Apel:

  Admite cererea de preschimbare a termenului de judecată. Preschimbă termenul de judecată din data de 20.07.2016 la data de 12.07.2016 ora 9,00. Dispune citarea petentei, prin fax şi telefonic, pentru termenul de judecată din data de 12.07.2016, ora 9,00, cu următoarele menţiuni : – să depună dovada calităţii de reprezentant a SCA Bohâlţeanu şi Asociaţii acordată de lichidatorul judiciar CII Brihac Aurel pentru formularea cererii de suspendare; – să precizeze persoanele cu care înţelege să se judece în contradictoriu pe cererea de suspendare, cu indicarea domiciliilor / sediilor acestora; – să depună dovada înregistrării la Tribunalul București a recursului declarat împotriva Sentinţei civile nr.4266/13.06.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII a Civilă în dosarul nr.46406/3/2012 – să depună în copie conform cu originalul tabelul definitiv de creanţe – să depună dovada consemnării unei cauţiuni în cuantum de 500 de lei. Dispune ataşarea din Sistemul Ecris a Sentinţei civile nr.4266/13.06.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII a Civilă în dosarul nr.46406/3/2012. Dispune ataşarea dosarului nr.4744/2/2016 al Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a V a Civilă. Irevocabilă. Dată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi 11.07.2016, scrie DigiSport.

   

  UPDATE

  Comunicat al clubului UTA Arad

  Clubul UTA a făcut demersurile necesare, atât la Federația Română de Fotbal cât și la Liga Profesionistă de Fotbal, pentru participarea la viitorul sezon al Ligii I, în cazul în care a doua promovată din Liga a II-a, Rapid București, nu va fi admisă în competiție.

  Argumentele care stau la baza demersurilor noastre sunt:

  1. UTA a câștigat barajul de promovare cu echipa Dunărea Călărași, organizat de FRF.

  2. Echipa noastră a pierdut, la golaveraj, barajul de promovare – retrogradare cu FC Voluntari, organizat de LPF. Practic, acest baraj s-a disputat pentru locul 12 din Liga I, ultimul loc care asigura menținerea în Liga I. Pierzând acest baraj, putem considera că am obținut locul 13, primul loc retrogradabil. În cazul în care UTA câștiga acest baraj, echipa care lua locul lăsat vacant de Rapid București sigur ar fi fost FC Voluntari, aspect confirmat de FRF.

  3. UTA Arad a obținut licența pentru Liga I, fără să fie sancționată cu depunctare.

  4. UTA Arad nu are datorii la bugetul de stat și local, nici litigii federative.

  5. UTA Arad are susținere totală din partea autorităților locale și județene, dar și a publicului arădean.

  6. În cazul în care locul vacant va fi atribuit echipei ACS Poli Timișoara, club penalizat cu 14 puncte (8 puncte pentru neîndeplinirea baremului și 6 puncte pentru licență), fără susținerea publicului timișorean, se ajunge ca în anul competițional 2015-2016, din cele două serii de liga a II-a să promoveze o singură echipă în loc de două, posibil trei, câte erau prevăzute în regulamentul de organizare al competiției.

  7. Considerăm că sistemul actual de promovare / retrogradare este clar favorabil echipelor din prima ligă, iar în cazul în care ACS Poli Timișoara ar fi acum admisă, ar fi recompensată contraperformanța unei retrogradări sportive, în dauna unei clasări la egalitate de puncte cu echipa promovată direct și câștigarea unui baraj de promovare.

  Ne vom susține cauza la toate forurile competente.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ca la Romanica nu-i la nimeni! Totul trebuie sa fie „cetos” si interpretabil, ca cel ce ” IMPINGE” Peschesul este Titularul de „Drept”!
   Asta este domnilor!
   Inca suntem in epoca Fanarioto-Otomana. Inca nu am reusit sa ne debarasam de „caciulirea” in fata „Portii”.

   Pentru cei mai inceti cu logica, „Poarta” in cazul de fata este FRF.
   Cu „Caciula in Mana” si „sacosea” este UTA.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.