Urină la ușa… riveranilor! Pute, dar pute rău în buricul Aradului contemporan (VIDEO)

  de Lucian Dănilă | 15 iunie 2016, 12:31 PM | Știri Arad | Strada | Topic special | Video

  5

  Știri Arad. Acțiune echivalentă cu o… micțiune în urmă cu câteva zeci de minute chiar în buricul Aradului. Nu căutăm vinovați, doar constatăm, dar nu pare cea mai profesională manieră de lucru al echipelor de intervenție de la CET Arad, pentru că am aflat că ei sunt făptașii.

  Citim în DEX și redăm sensurile termenului riveran: (Despre țări, regiuni etc.) Situat pe malul unei ape sau străbătut de o apă curgătoare. ◊ Proprietar riveran = proprietar al unui loc situat pe malul unui râu. – Din fr. riverain.

  Care este legătura cu acest articol? Locuitorii de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș (fosta Stejarului), cea cu Biblioteca Județeană, au devenit, spontan, riverani. Spontaneitatea nu vine din partea lor, ci a angajaților CET Arad care au considerat că cel mai bun, mai frumos, mai igienic lucru este să vină pe această stradă, să deschidă capacul de la căminul de canalizare care era plin și să arunce apa – adică urina – în stradă tocmai la ușa oamenilor. S-a format un râu de… pișălău (scuzați termenul, dar e și acesta luat din DEX) iar în zonă pute. Dar pute tare…  Totul a fost filmat.

  Micțiunea este și ea, conform DEX, o emisie spontană de urină… Asta au făcut angajații CET care au intervenit pe strada amintită: s-au micționat pe drumul, trotuarul, ușile, locuitorilor din zonă, ajunși fără voia lor… riverani.

  O să mă duc și eu la birourile șefilor de la CET și am să mă piș pe ușă. Dar poate nu o să îmi vină… Păi acești muncitori ce au făcut? S-au pișat pe noi”, ne-a spus foarte plastic tocmai cel care a filmat toată acțiunea/micțiunea. Noi am scris exact cum ne-a spus el. De ce am făcut-o atât de literal? Pentru că omul chiar a vorbit din suflet, se simțea revolta în glasul și cuvintele lui. Acei oameni, exact cum zice, s-au pișat pe casa lui!

  E revoltător, iar acest Arad european seamănă pe zi ce trece tot mai mult cu Parisul medieval…

  Practica de a arunca dejecţii umane în stradă sau în şanţuri era o modă în Evul Mediu, precum şi în perioadele ce au urmat, sub deviza confort înainte de sănătate. „Zi şi noapte lumea aruncă pe fereastră apele uzate, gunoaiele de toate felurile, urina, până şi fecalele”, scria Guerrand. „Trecătorii norocoşi puteau auzi un strigăt de avertisment: „Păzea deasupra!” sau „Păzea la apă!”. În Parisul medieval, cantitatea reziduurilor era atât de mare, că edilii le aruncau peste zidurile oraşului, iar acolo se adunau grămezi atât de mari, că invadatorii ajunseseră la un moment dat să atace din vârful lor. De-a lungul timpului, autorităţile au purtat o luptă constantă de igienizare în această privinţă, însă normele erau încălcate constant. Culmea ironiei: Napoleon Bonaparte a murit din cauza unor probleme renale şi urinare…

  Cei de la CET Arad nu au mai strigat „păzea!” Pur și simplu au aruncat urina în stradă… În centrul Aradului contemporan… Sau, medieval?

  Și au micționat. Pe drum, pe trotuar, pe acel frumos Mini Cooper, pe clădirea Bibliotecii Județene. Au micționat pe și în Arad!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu este pentru prima oară că “respectivii” muncitori de la CET fac ce fac. Dar nu pot spune cu siguranță că sunt aceeași. Însă și eu i-am surprins nu de mult, 5-6 săptămâni în urmă, făcând exact același lucru. Doar atunci mirosea puternic a “căcat”.

   În conformitatea cu legislația în vigoare este interzis să deversezi ape uzate în sistemul de ape pluviale. Fiindcă asta fac ei, cu pompa aceea.

   Cei de la SANEPID au o parte din responsabilitate. Avem un sistem de canalizare tocmai pentru a evita ca bacterii ce se dezvoltă în aceste ape uzate menajere, să nu ajungă pe tălpile pantofilor și să le luăm cu noi în case. Boli relatate la asemenea “obiceiuri” sunt multe.

   Garda de mediu sunt ceilalți. Fiindcă apă infectată ajunge direct în Mureș, cu apele pluviale.

   Se poate rezolva problema, fiindcă dacă se repetă, înseamnă că persistă o problemă. Vidanja trebuia adusă la evacuarea apelor uzate … nu cu pompa.

   Vă rog ca ziariști să le adresați întrebări celor responsabili. Vă sânt datori cu răspunsuri.

   Cât despre metodă și comportamentul celor în cauză?
   Ce te poți aștepta într-un oraș al cărui primar se numește Falcă?
   Porcii grohăie de le tremura Fălcile!

   +5 voturi
   +1
   -1
   • Da, ai dreptate! În unele cazuri vorbim de o lingură de pipi de cățel, contra sute de litrii de apă menajeră. Dar după cățel trebuie clătit că te amendează “bau-bau”, însă după cei de la intervenție apă și canal, … Dumnezeu cu Mila. Pe ei nu-i amendează nimeni!

    Dar ști care este o și mai mare “culme”, că arădenii sunt în stare să te omoare ca un cățel face pipi, dar la aceste încălcări grosolane ale legislației, reacționează după cum vezi, câțiva.

    +1 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.