marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Roman, Miscoiu, Roșca, zis Copilu’, Alexuțu și Benea – arestați pentru 29 de zile!

  de Special Arad | 14 ianuarie 2015, 10:30 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  5

  UPDATE 2: Tribunalul Timiş a judecat, astăzi, solicitarea DIICOT de arestare a cinci membri ai lumii interlope din Arad, reţinuţi, ieri, în dosarul contrabandei cu ţigări aduse din Emiratele Arabe Unite, potrivit datelor furnizate de pressalert.ro.

  Sorin Roșca, zis „Copilu’”, Marcel Roman, Paul Miscoiu, Ciprian Alexuțu și Alin Benea. Aceştia ai fost puşi sub acuzare după ce au reuşit să introducă în ţară un container plin cu ţigări de contrabandă, care a fost plimbat prin cinci porturi pentru a i se pierde urma, ulterior o parte dintre cei implicaţi încercând să fure ţigările celui care s-a ocupat de finanţarea şi achiziţionarea tutunului. Prejudiciul stabilit până acum este de 2.132.699 lei În urma audierilor, instanţa a decis arestarea celor cinci pentru 29 de zile, urmând ca toate contestaţiile inculpaţilor să fie judecate de Curtea de Apel Timişoara.


   

  Titlu original: Clanurile interlope „Studentu” și „Copilu” – anihilate de DIICOT Timișoara și SRI Arad! Vezi numele celor reținuți! „Studentu” este de negăsit (FOTO/VIDEO)

  Știri Arad. Una dintre cele mai puternice rețele internaționale de contrabandă a fost destructurată, astăzi, în urma unei ample operațiuni a DIICOT Timișoara care a beneficiat de suportul SRI Arad și al polițiștilor de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. În această dimineață, anchetatorii au descins la locuințele liderilor grupării Sorin Roșca, zis “Copilul” şi a fratelui său Radu, zis “Studentu” şi a altor membri ai grupării.

  Roşca “Copilul” a fost cel care, în luna august, a plecat în Emiratele Arabe Unite unde a negociat mai multe transporturi de ţigări de contrabandă, având ca destinaţii Anglia şi România. Conform pressalert.ro, țigările erau încărcate în containere şi mascate după metoda “capacul”. În acte apăreau că de fapt firma B&B Logistics din Dubai a exportat în Anglia cauciucuri, iar în România oale de inox. În baza informaţiilor transmise de români, autorităţile din Marea Britanie au interceptat ţigările de contrabandă. Cele 450 de baxuri de ţigări au ajuns în portul Constanţa, după ce containerul a fost mutat pe mai multe vapoare. După ce a plecat din portul Jebel Ali a ajuns în portul Khor AL Fakkan, de acolo în portul egiptean Said, în portul turcesc Mersin, apoi la Istambul, iar apoi la Constanţa. De aici, containerul a fost ridicat de patronul firmei Agropartner SRL, Benea Alin, ţigările fiind transportate într-un depozit din Arad, urmând ca ţigările de contrabandă să fie apoi ridicate de liderul grupării. În timpul monitorizării suspecţilor, anchetatorii au descoperit că Benea a discutat cu alţi doi interlopi din Arad, Marcel Roman şi Paul Mişcoiu să-i dea ţeapă lui Roşca şi au pus la cale să fure cele 225.000 de pachete de ţigări pentru a le muta într-un alt depozit.

  Totul cu sprijinul lui Ciprian Alexuțu, cel care urma să se ocupe de găsirea unui nou depozit și valorificarea țigărilor. Când au mutat tutunul de contrabandă, transportul a fost interceptat de cei de la IGPF, care au venit special de la Bucureşti pentru a se evita scurgerile de informaţii. Prejudiciul este de peste un milion de euro în acest dosar. Percheziţiile sunt în plină desfăşurare. 

  UPDATE 1: În urma audierilor, DIICOT a decis reținerea  a cinci suspecți –  Sorin Roșca, zis “Copilul”, Marcel Roman, Paul Mișcoiu, Ciprian Alexuțu și Alin Benea. Anchetatorii nu l-au găsit pe Sorin Radu, zis “Studentu”.

  COMUNICAT DIICOT

  Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române au efectuat în data de 12 ianuarie un număr de 8 de percheziţii domiciliare pe raza judeţului Arad, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 8 de persoane, specializată în infracţiuni de contrabandă cu ţigări. În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2014 membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat având ca scop desfăşurarea de activităţi pe linia contrabandei cu ţigări provenite din state din Orientul Mijlociu, care erau  introduse ilegal în România prin Portul Constanţa, fiind disimulate prin metoda „capac”, în diferite containere, printre alte mărfuri importate legal. Sumele de bani necesare achiziţionării cantităţilor de ţigări, efectuării formalităţilor vamale şi transportului acestora până la destinaţie erau achitate de iniţiatorii grupului infracţional.

  Astfel, există suspiciunea că în data de  26.08.2014 unul dintre liderii grupării s-a deplasat în Emiratul Dubai, unde a purtat negocieri cu sursa de aprovizionare din zonă, convenind livrarea unei cantităţi de circa 400 baxuri de ţigarete marca „M”, la preţul de 90 Euro/bax.

  Marfa achiziţionată a fost  transportată pe cale maritimă în Portul Constanţa, sub aparenţa unor importuri legale de mărfuri, în speţă “oale de inox”. Cantitatea de ţigări trebuia iniţial să fie expediată pe numele unei societăţi comerciale din  Dubai / Emiratele Arabe Unite, societate folosită ca paravan de filiera internaţională şi în alte operaţiuni similare.

  Societatea respectivă a intrat însă în atenţia autorităţilor de implementare a legii din Europa ca fiind implicată în traficul ilegal cu ţigări, după ce, în cursul lunii septembrie 2014, în portul Felixtowe, autorităţile britanice au identificat un container care avea ca expeditor aceeaşi societate comercială şi destinatar firma britanică R.D Ltd, iar în urma controlului au descoperit că acesta era încărcat cu ţigări de contrabandă (9.000.000 ţigarete).

  Pe cale de consecinţă membrii grupării s-au reorientat şi au decis ca baxurile de ţigări să fie expediate prin intermediul altei societăţi paravan, mărfurile fiind introduse în ţară în acest mod.

  Prejudiciul produs bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 2.132.699 lei (circa 475.000 euro).

  La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse 10 persoane în vederea audierii. Magistrații au semnat 15 mandate de percheziție / aducere.

  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

  Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

  În galeria de mai jos -pentru care mulțumim colegilor noștri de la pressalert.ro –  puteți vedea fotografii cu unii dintre cei duși la audieri la sediul DIICOT Timișoara.

  sursa foto: pressalert.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnilor cu uniformă. O parte din țigările cu pricina se cuibăresc la blocurile sociale de pe tarafului. Doar știți asta demult. Aici se vând în liniște și omenie baxuri peste baxuri. Zilele trecute tocmai a sosit un transport într-o dubă care a debarcat în fața blocului 1. Tot poporu cumpără de-acolo. Amănunte?

   +3 voturi
   +1
   -1
  2. Domnilor purtători de uniformă. Doar știți că la blocurile sociale de pe tarafuluii se vând țigări de-astea de ani de zile. Tocmai a sosit un transport acum vreo două zile în fața blocului 1. Tot poporu cumpără de-acolo țigări. Rețeaua funcționează ireproșabil. De ce vă faceți că plouă?! Sau sunteți la rându-vă fumători înrăiți?!

   --1 voturi
   +1
   -1
  3. Mo! Ce n-ai înțeles?! Unde se află blocurile sociale țigănești? Pe Tarafului, sânicolau mic. Buun. Altceva. De când se ascund/vând țigări acolo? Demuuult. Bun. Altceva. De când s-au sesizat treburile în media, cel puțin? De foooarte demult. Și? Nimic. Acolo a viețuit și poliția locală între ei și și-a luat tălpășița. De ce? Răspunde tu că nu-mi intră la coment dk răspund eu. Vrei să-ți dau și numele și apartamentul de unde poți cumpăra ACUM țigări de care vrei tu … din alea? Tarafului e o zonă ”protejată”, mo! Țiganii îs mutați dintr-un bloc care se dărâmă în altul. Nu au predat toți cheile. Au furat tot, țevărie, chiuvete, băi, au spart termopane și au intrat în apartamente. Și-au legat curent pe nașpa. Au furat echipamente de la muncitorii enel. De ce crezi că a fugit poliția locală din medelin/tarafului?! De vitează ce e ?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.