miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 12Pompierii din Arad și județ continuă intervenția la groapa de gunoi! Incendiul se mai manifestă doar cu degajări de fum pe aproximativ 100 mp

  de Raluca Medeleanu | 31 iulie 2021, 9:44 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  La nici două zile de la incendiul care s-a produs la groapa de gunoi din municipiul Arad, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” s-au deplasat de urgență sâmbătă seara, 31 iulie, pentru a interveni din nou.

  La ora actuală, focul arde intens, înălțându-se la o înălțime considerabilă în aer la groapa de gunoi, iar fumul dens se extinde pe o suprafață mare, putând fi văzut de la mare depărtare.

  Ținând cont că pentru a stinge incendiul din 29 iulie, pompierii s-au luptat cu focul timp de mai bine de 5 ore, acum cel mai probabil îi așteaptă din nou o noapte albă.

  Momentan nu cunoaștem cauza producerii incendiului de astăzi. Vom reveni cu informații.

  Update

  Reprezentanții ISU au emis următorul comunicat cu privire la incendiul în cauză:

  „Incendiu la groapa de gunoi în municipiul Arad, în zona CET. Intervin 3 echipaje de stingere a Detașamentului Arad cu 3 autospeciale, 1 ofițer si 10 subofițeri, cu sprijinul unui număr de 10 angajați ai operatorului economic și utilaje. Incendiul se manifesta pe aproximativ 2000 mp, dar se dezvoltă cu viteză din cauza vântului puternic. Se va emite Ro Alert pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului”.

  Update 2

  Mesajul emis pe Ro Alert atenționează ca oamenii să închidă geamurile și să evite deplasările dacă nu sunt de strictă necesitate.

  ISU Arad a solicitat și a primit date de la ANM despre evoluția norului de fum care se extinde. „Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul ANM privind evoluția norului de fum din zona municipiului Arad, se apreciază că cerul va fi mai mult senin. Vântul va sufla în general slab (viteză de 10 – 20 km /h), la început din direcția nord – vestică, apoi spre dimineață din direcție predominant sud – estică, astfel încât evoluția norului de fum va fi de relativă dispersie și staționaritate în prima parte a nopții, apoi va avea o deplasare ușoară spre vest și nord – vest”, se arată în raportul emis de ANM.

  Update 3

  Operațiunea de stingere a incendiului încă durează, pompierii acoperă focul cu pământ adus cu ajutorul unor basculante, pentru a „tăia” oxigenul care menține focul.

  La fața locului se află primarul Călin Bibarț, viceprimarul Lazăr Faur și consilierul acestuia, Cristian Cotuna, care a realizat înregistrarea video de mai jos, cu o declarație a vicelui.

  „Am vorbit cu cei de la societățile care vin cu utilaje mari. Cu cele mici urcă până aici, iar cu cele mari se acționează la bază și se încarcă în mașinile mai mici și se cară aici (n. red. – pământul). O să asigurăm pământ cât e nevoie, toată noaptea, mâine…”, a pus viceprimarul Lazăr Faur.

  „Situația cea mai grea este cu fumul, care din ce vedem noi, deja merge spre oraș. S-a schimbat direcția vântului, până acum mergea către nord, nord-vest”, a mai spus Lazăr Faur în jurul orei 23:20.

  Update 4

  ISU informează că pompierii încă intervin la stingerea incendiului, duminică dimineață.

  „S-a acționat toată noaptea pentru stingere cu 3 autospeciale de stingere, 15 pompieri, 10 lucrători ai operatorului economic și mai multe utilaje.

  Incendiul a fost lichidat după aproximativ 4 ore fără a mai exista posibilitatea de extindere.

  Operatorul economic a adus pământ pentru acoperirea focarelor încă de azi noapte folosindu-se si această metodă de stingere.

  În acest moment se acționează în continuare cu 2 autospeciale de stingere si prin acoperire cu pământ.
  Suprafața care arde este mult redusă”, transmite ISU.

  Update 5

  Reprezentanții ISU transmit că din cauza vântului puternic şi a posibilității de extindere din nou a incendiului, forțele de intervenție au fost suplimentare.

  În sprijin au fost aduse: 1 autospecială de 9000 litri de la Detașamentul Ineu, 1 autospecială de 3000 litri de la SVSU Șofronea, 1 autospecială de 3000 litri de la SVSU Zădăreni, 1 cisternă de transport apă de 5000 litri de la Curtici, 2 cisternă de transport apă de la firma de curățenie a orașului.

  În acest moment (ora 10:30) acționează 6 autospeciale de stingere, 3 cisterne, mai multe utilaje. La fața locului sunt 15 pompieri și 20 de voluntari.

  Update 6

  Duminică, la ora 16, pompierii încă sunt la datorie, mai multe echipaje acționând să țină incendiul sub control.

  ISU informeazã că echipajele care intervin sunt după cum urmează: de la ISU AR: 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă (ASAS) (A2003, A5002, A9000), 1 SMURD Curtici și 2 ofițeri și 16 subofițeri, de la SVSU Șofronea: 1 ASAS 1800 l și 2 voluntari, de la SVSU Pecica: 1 ASAS 5000 l și 8 voluntari, de la SVSU Zădăreni: 1 ASAS 2000 l și 2 voluntari, de la SVSU Curtici: 1 cisternă 5000 l și 2 voluntari, de la SVSU Covăsânț: 1 ASAS 5000 l și voluntari, de la SVSU Fântânele: 1 ASAS 2300 l și 5 voluntari, de la SVSU Ghioroc: 1 ASAS 3000 l și 4 voluntari.

  Update 7

  Locotenent-colonel George Pleșca, locțiitorul comandantului Detașamentului Arad, a declarat duminică, la ora 17:30, că echipajele au înconjurat din toate părțile focul pentru a preveni răspândirea lui. Suprafața incendiului s-a redus astfel considerabil.

  „În acest moment incendiul este localizat. Mai arde pe o suprafață de aproximativ 300 – 400 metri pătrați. Suplimentarea forțelor s-a făcut pentru a putea realiza un dispozitiv circular în jurul incendiului și de a strânge incendiul spre centru concomitent cu astuparea focarelor cu pământul care este adus de către reprezentanții firmei și de către Primărie”, a spus acesta.

  Update 8

  Ploaia de cca. jumătate de oră din această seară a avut prea puțin efect asupra focului de la groapa de gunoi, care arde încă de sâmbătă seara.

  La această oră se acționează cu 3 echipaje de stingere, 2 de la Detașamentul Arad, 1 de la Detașamentul Sebiș și 3 SVSU (Șiria, Pâncota, Vinga). Sunt 15 pompieri profesioniști și 15 voluntari, anunță ISU Arad.

  Intervenția va continua toată noaptea.

  Update 9

  Acțiunea se desfășoară deja de mai bine de 37 de ore!

  Nici ploaia din această noapte nu a ajutat la stingerea incendiului de la groapa de gunoi din Arad, care arde de sâmbătă seara necontenit. Deși pe o suprafață mult mai redusă, ISU Arad ne informează că pompierii de la Arad și Sebiș, 17 la număr, încă acționează cu 3 autospeciale.

  De asemenea, la fața locului se află și Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), de la Pecica (1 ASAS – 3 voluntari), Zădăreni (1 ASAS – 2 voluntari), Zăbrani (1 ASAS – 3 voluntari) și Sântana ( 1 ASAS – 3 voluntari)

  Operatorul economic care administrează groapa intervine și el cu utilaje pentru transportarea pământului și cu personal pentru stingere.
  Acum (luni, 2 august, ora 10:15) la groapa de gunoi sunt multiple focare, pe o suprafață de aproximativ 500 mp. Focul arde mocnit, fără flacără deschisă.

  Update 10

  Pompierii au reușit, în cursul zilei de ieri, la ora 14, să stingă flăcările pe toată aria, însă vijelia de aseară a făcut ca focul să răbufnească din nou.

  „Focul nu e doar la suprafață, ci la adâncime și poate oricând să izbucnească din nou”, a spus astăzi vicele Lazăr Faur. Citește continuarea aici.

  Update 11

  La ora 17:30 s-a efectuat manevra de forțe ale SVSU, anunță locotenent-colonelul George Pleșca din partea ISU Arad, în locul celor de dimineață venind mai mulți voluntari de la Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă (SVSU) Pâncota (cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și 3 voluntari), SVSU Covăsânț (o autospecială de lucru cu apă și spumă și 3 voluntari), SVSU Șiria (o autospecială de lucru cu apă și spumă și 3 voluntari), SVSU Fântânele (o autospecială de lucru cu apă și spumă și 3 voluntari) și SVSU Ghioroc (o autospecială de lucru cu apă și spumă și 3 voluntari).

  ISU acționează în continuare cu 4 echipaje.

  În acest moment, incendiul se manifestă doar cu degajări de fum pe aproximativ 200 mp.

  Update 12

  La ora 23:30, în dispozitivul de intervenție de la groapa de gunoi au rămas 2 autospeciale ISU Arad.

  Incendiul se manifestă cu degajarea de fum, fără flacăra pe aproximativ 100mp.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.