miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update Taxe și impozite mai mari, din 2024. Primăria Arad: „Am fost obligați să facem indexarea la rata inflației”

  de Raluca Medeleanu | 17 mai 2023, 3:18 PM | Administraţie | Știri Arad

  4

  Proiectul de hotărâre ce prevede modificarea din 2024 a taxelor și impozitelor din municipiul Arad a fost publicat de Primărie. Potrivit legii, cetățenii își pot exprima opinia față de acest document și pot solicita modificări, până la data de 28 mai.

  Dacă la începutul acestui an, majorările taxelor și impozitelor au fost infime, pentru anul 2024 putem însă observa o creștere mai mare a lor. Primăria informează că acest lucru are de a face tot cu inflația, care este acum de 13,8% față de 5,1%.

  „Stabilirea impozitelor și taxelor locale se realizează potrivit art. 489 și art. 491 din Codul Fiscal,care prevede că la unele puncte indexarea se face în raport cu rata inflației. Prin urmare, legea ne-a impus ca pentru anul 2023, indexarea acestora să se realizeze conform ratei inflației de 5,1%, aferentă anului 2021. Pentru anul 2024 am fost obligați prin lege să facem indexarea raportată la rata inflației de 13,8% aferentă anului 2022. În concluzie Primăria NU majorează dările pe care arădenii trebuie să le achite, singurele modificări care se fac în acest sens sunt stabilite exclusiv printr-un act legislativ emis de către Parlamentul României”, ne-a explicat Primăria.

  De exemplu, impozitul pentru o clădire cu cadre din beton armat și pereţi exteriori din cărămidă arsă, dotată cu instalații, este la ora actuală de 1.186 lei , însă ar urma să ajungă anul viitor la 1349,67 lei, iar o clădire anexă din aceleași materiale și cu tot cu instalații este acum 237,19 lei, însă ar urma să ajungă la 404,88 lei.

  Impozitul pentru un autoturism (în funcție de capacitatea cilindrică) este la ora actuală 86 lei,  171 lei și 344 lei, însă de anul viitor ar urma să fie 97,15 lei, 194,35 lei și 391,39 lei.

  Întregul proiect de hotărâre îl puteți consulta online pe site-ul Primăriei Arad (vezi AICI).

  Propunerile privind proiectul de hotărâre se pot depune până la data de 28 mai 2023, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a Primăriei, la acest link, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei, nr. 75.

  Materialele transmise vor purta menţiunea „Proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2024 – inițiativa primarului”.


  Erată: În prima fază, articolul prezenta majorările ca pe o decizie a Primăriei, însă municipalitatea ne-a explicat ulterior că ele sunt strict legate de inflație. Am completat punctul de vedere al Primăriei Arad în rândurile de mai sus.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Impozitele cresc cu rata inflatiei bun, dar cresc si toate altele :alimente, utilități ., facturi etc. dar pensia mea creste o singura data si nu neaparat cu rata inflatiei … intrebare cat credeti ca vor mai rezista( suporta) oamenii? As mai vrea sa spun ceva , sunt foarte convinsa ca parerea mea si nu numai nu conteaza si este dureros , poate , voi cei care “ decideti”, candva, veti avea aceias soarta … a celor multi

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.