miercuri, 12 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Poziția Primăriei Arad față de problema semnalată de locatarii blocului de pe Traian Moșoiu

  de Raluca Medeleanu | 3 noiembrie 2017, 9:53 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  12

  Update (3 noiembrie 2017): Reproducem mai jos comunicatul de presă emis de Primăria municipiului Arad referitor la îngrijorarea locatarilor din blocul 1/7 D de pe strada Traian Moșoiu, împreună cu fotografiile trimise de instituție:

  În atenţia doamnei Raluca Medeleanu, jurnalist specialarad.ro

  În urma discuţiilor pe care reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad le-au avut cu majoritatea locatarilor de pe străzile Carol Davila și Alecu Russo s-a constatat că riveranii întâmpină o serie de neplăceri. O parte din ele au legătură cu traficul intens de pe strada Carol Davila (arteră cu dublu sens), iar altele cu lipsa locurilor de parcare în zonă, ca urmare a  faptului că atât cele două străzi cât și curtea imobilului situat pe strada Traian Moșoiu, nr.. 1/7, bl. D sunt “sufocate” de cei care nu doresc să achite tariful de parcare aferent bulevardului Revoluției.

  În aceste condiții, Primăria municipiului Arad își propune să amenajeze o parcare în curtea imobilului situat pe strada Traian Moșoiu, nr.1/7, bl. D destinată exclusiv riveranilor. În plus se va realiza o legătură rutieră între străzile Alecu Russo și Carol Davila pentru decongestionarea traficului, pe aceasta din urmă. Ținem să precizăm faptul că Nu este vorba despre o “nouă” stradă cum apare în articolul postat pe site-ul  specialarad.ro în data de 2 noiembrie 2017.  Aleea nu este gândită ca o stradă pentru trafic intens, ea fiind destinată strict riveranilor și mașinilor de intervenție în caz de urgență. Prin amenjarea ei este atenuat și discomfortul celor care parchează în spațiul deloc generos din spatele blocului de pe strada Traian Moșoiu. Șoferii trebuie să facă multiple manevre pentru a ieși în strada Carol Davila.

  Un alt argument în favoarea amenajării legăturii rutiere este acela că în momentul de față pe strada Carol Davila se parchează pe ambele părți ale carosabilului, astfel  încât este îngreunat accesul mașinilor de intervenție în caz de urgență. De aceea planurile Primăriei înclud amenajarea unor locuri de parcare, strict destinate riveranilor, şi pe această stradă.

  Revenind la calea de acces spre strada Alecu Russo mai trebuie să precizăm două lucruri: în primul rând, modernizarea zonei nu presupune tăierea vreunui copac, iar în al doilea rând,  structura de rezistenţă a blocului nu va fi afectată. Se poate observa şi cu ochiul liber că distanţa de la imobil la viitoarea alee de acces este mai mare decât cea de la imobil la strada Alecu Russo.

  În privința aleii înspre strada Traian Moșoiu, Primăria municipiului Arad a răspuns deja sesizării făcute de Asociaţia de proprietari Arad, str. Traian Moşoiu, nr. 1/7, bl. D prin adresa cu nr. 58753/06.09.2017, comunicându-le faptul că aceasta se va reabilita, întrucât  prezintă deteriorări accentuate, dar va rămâne doar un acces pietonal,  tocmai din cauza fisurilor din bloc.

   

  Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad”

  imagini alecu russo davila bloc mosoiu


  Titlu inițial (2 noiembrie 2017): Locatarii dintr-un bloc cu „bulină roșie” se tem pentru viața lor! O „nouă” stradă le produce reale insomnii

  Locatarii din blocul nr.1/7 D, peste 50 la număr, stau cu frica în sân la auzul unor planuri mai mult decât absurde, în timp ce structura blocului e crăpată, la propriu, în două, existând posibilitatea ca primul cutremur să le pună viața într-un real pericol. Mai mult trafic, mai multe trepidații la structura blocului, de asta se tem oamenii.

  Despre ce planuri vorbim? Locatarii susțin că l-au auzit pe primarul Gheorghe Falcă, aflat în vizită de lucru pe strada Davila, că ar fi spus că intenționează să le transforme curtea blocului într-o stradă care să facă legătura între Carol Davila și Alecu Russo. O idee efectiv gogonată, gândim noi, neînțelegând defel cu ce ar ajuta la trafic o astfel de legătură rutieră. Privind harta de mai jos, să analizăm împreună toate aspectele.

  strada noua intre davila si russo oare

  Menționăm încă de pe acum că strada Alecu Russo este o stradă cu sens unic, astfel că excludem încă de la început ideea că presupusa nouă stradă ar ajuta șoferii să ajungă de pe strada Carol Davila, spre strada Traian Moșoiu și astfel ar avea un traseu mai scurt între Bulevardul Revoluției și Calea Iuliu Maniu – traseu chiar luat ințial în considerare, dar abandonat după ce locatarii au atras atenția că nu este destul loc și că în timpul lucrărilor de renovare din zonă, mașina de gunoi a încercat să pătrundă pe acolo în curte, dar nu a reușit și a distrus astfel în întregime canalul termic (vezi prima foto de mai jos).

  Tot ce ar putea face un șofer care vine dinspre Davila înspre noua stradă e să se îndrepte spre Russo și să se întoarcă înapoi pe Bulevard. Adică un lucru pe care îl poate face deja pe drumul deja existent care unește cele două străzi, ceva mai aproape spre Bulevard (vezi a doua fotografie de mai jos).

  23134891_1656960067701301_1712075850_o

  canalul distrus

  23135114_1656960944367880_706231157_o

  drumul actual de legătură dintre Davila și Russo

  Mai mult, locatarii sunt de părere că dacă s-ar construi această stradă, blocul deja avariat în care ei trăiesc ar deveni, în timp, tot mai expus degradării din cauza vibrațiilor produse de trecerea mașinilor. De curiozitate, i-am întrebat de cât timp au sesizat această crăpătură și dacă au sesizat cuiva problema ce o reprezintă aceasta, care pornește de la bază până la acoperiș, despicând în două blocul. Ne-au spus că la momentul execuției blocului, în anii 60, a existat un acces auto dinspre curte către strada Traian Moșoiu (înspre partea spre intersecția cu Milea și Brătianu), acces care era folosit doar ocazional, pentru mașini de dimensiuni mici. În jurul anului 1980, au apărut fisuri care au fost monitorizate în timp, iar în urma unei expertize realizate de Centrul Județean de Proiectări Arad, s-a stabilit că fisurile au apărut în urma vibrațiilor cauzate de traficul auto și, în consecință, s-a interzis traficul auto pe acel acces. Accesul a fost blocat prin montarea unui stâlp care a fost extras doar acum, în timpul lucrărilor de astfaltare din zonă.

  Chiar dacă această interzicere se referea la accesul către Traian Moșoiu, considerăm că vibrațiile ar avea același efect și dacă s-ar direcționa traficul tot prin aceeași curte, însă prin cealaltă latură a blocului, către Alecu Russo.

  23134994_1656960217701286_1836899040_o (1)

  fisura blocului, pe partea de bloc dinspre str. Traian Moșoiu

  23131529_1656960074367967_913580397_o

  curtea blocului 1/7, presupusa viitoare stradă

  Oricum am privi problema, oricât am întoarce-o pe toate părțile, tot nu putem înțelege ce ar determina municipalitatea să decidă construirea unei noi străzi, exact în paralel cu strada Traian Moșoiu. Nu ar descongestiona cu nimic traficul, nu ar scurta cu nimic nicio rută. Singurul lucru pe care l-ar face ar fi să stoarcă bani din bugetul local aiurea și, eventual, să vină în „sprijinul” șoferilor de pe Davila care sunt prea leneși să facă o manevră de întoarcere către Bulevard prin drumul care unește cele două străzi în discuție, din dreptul părculețului. Deci putem spune cu ușurință că utilitatea străzii ar fi egală cu zero barat. Mai mult, locatarii ne-au adus în atenție și că, pentru a realiza o stradă, ar însemna mai mult ca sigur că ar fi nevoie de tăierea tuturor copacilor, pentru a fi lățit drumul.

  Toate argumentele duc către un NU absolut. Atunci de unde până unde această idee?

  Dacă nu am da crezare locatarilor, care afirmă că au auzit cu propriile urechi primarul spunând că „aici va fi o stradă”, am putea opina că temerile oamenilor sunt bazate doar pe bârfe nefondate. Însă ceva ne-a dat imboldul să luăm totuși acest „masterplan” în calcul, mai ales că nu ar fi prima dată când ne-am fi lovit de proiecte fanteziste, născocite în seri plictiste, în mintea administrației.

  Mai mult, temerile oamenilor sunt accentuate și de faptul că, deși cele două străzi,Carol Davila și Alecu Russo, au fost recent modernizate, pe Russo a rămas o secțiune neterminată, tocmai la începutul curții blocurilor în cauză. De parcă muncitorii nu ar fi fost siguri ce urmează să se facă în continuare cu zona respectivă și încă așteaptă noi instrucțiuni.

  Pentru a ne lămuri atât noi cât și locatarii despre situația reală, am trimis chiar acum o solicitare Primăriei prin care rugăm să ni se ofere mai multă lumină asupra celor descrise mai sus. Căci ei au trimis deja trei solicitări și nu au primit niciun răspuns satisfăcător încă.

  Vom reveni cu mai multe amănunte, îndată ce vom primi un răspuns.

  23134756_1656960071034634_876211418_o

  capătul străzii Davila, care ajunge în curtea blocului 1/7

  23134867_1656960257701282_1495835053_o

  partea neterminată de lucrări de pe strada Alecu Russo, chiar unde începe curtea blocului respectiv

  23158345_1656960237701284_1655653698_o

  fisura blocului

  23191692_1656960064367968_674129853_o

  în capătul acesta de curte, către stânga, e acel acces oprit către Moșoiu

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Of, Ghita, ce pacat ca prostia si nepriceperea nu se pedepsesc! Mai ales ale unora ca tine, carora soarta nedreapta le-a dat puterea sa comande. Dar poate o dreptate divina tot exista si o sa arzi in focul vesnic dupa scurta vreme petrecuta in trecatoarea viata in piele de despot idiot, pentru ca nu mai sper ca in viata asta sa te astepte cineva seara la portita.

   +7 voturi
   +1
   -1
  2. In ultima poza, se vede si trotuarul vechi care, conform spuselor administratiei (au fost la fata locului atat primarul cat si consilierii)va disparea si va face loc drumului astfel ca pietonii vor circula pe drum impreuna cu masinile. In plus, in capatul blocului unde exista trecerea inspre Traian Mosoiu care a fost inchisa din anii 70 nu este loc si pentru trotuar astfel ca va fi un real pericol pentru pietoni sa mai treaca pe acolo. Multumim primariei pentru ca din promisiuni care spuneau ca vor fi parcari pentru locatari si zona va fi amenajata am ajuns la drumuri periculoase si acces 0 pentru pietoni. Curtea blocului va fi drum national.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Buna ziua! In primul rând as dori sa mulțumesc administrației locale atât in nume personal cât și in numele blocului Nr. 9-11 de pe strada Carol Davila pentru reabilitarea infrastructurii străzilor Carol Davila, Alecu Russo și Traian Mosoiu care necesitau de foarte mult timp reabilitate! Rugămintea personală ar fi sa se finalizeze pana la capăt aceste lucrări ca proprietarii din aceasta Zona sa se bucure de o viața liniștita intr-o zona centrală frumoasa chiar dacă e super aglomerata! Referitor la acest articol, va pot spune doar ca am luat parte la discuțiile cu reprezentanții autorităților locale cu care împreuna am găsit soluția asfaltării și acelei porțiuni menționate de Dumneavoastra între Carol Davila și Alecu Russo dar numai pentru fluidizarea traficului și numai pentru proprietari pentru care se vor înființa și locuri de parcare private ca sa nu mai parcheze oricine și oriunde, ci prioritate sa aibă proprietarii locuințelor din aceasta zona! Prin urmare, soluția era sa fie o cale de acces in plus pentru fluidizarea traficului și infiintarea mai multor locuri de parcare care sa ajute proprietarii și nu numai! Este păcat ca sa adresam injurii celor care se implica in mod direct in problemele adevărate de administrație locală și sa vorbim in necunoștință de cauza, dar niciunul dintre noi sa nu găsim soluții la aceste probleme!!! Doamnelor și domnilor, haideți sa fim mai Civilizați și sa vorbim mai frumos cu cei din jurul nostru și sa găsim soluții la probleme nu doar sa jignim pe cei de lângă noi și problemele sa nu fie rezolvate! Sper ca administrația locală sa ia măsurile necesare care sa remedieze situația in cel mai scurt timp posibil dar și oamenii din aceasta zona sa fie multumiți și sa respecte și sa se îngrijească de casele și împrejurimile caselor fiecăruia dintre noi!!! O viața frumoasa și liniștita tuturor! Doamne ajuta!!!

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. Buna Seara! Domnule Ovidiu, din mesajul dumneavoastra inteleg ca decizia distrugerii curtii blocului nostru ati luat-o dumneavoastra impreuna cu autoritatile locale. Este bine de stiut cum se decid aceste proiecte. Un locatar de pe strada Carol Davila impreuna cu administratia locala au decis ca trebuie sa faca strada in curtea blocului de pe strada Traian Mosoiu fara ca cei peste 100 de locatari ai blocului afectat (60 de apartamente) sa fie macar anuntati ca li se va face drum in curte (noi am aflat intamplator).In consecinta nu conteaza ca se darama blocul nostru, nu conteaza ca atunci cand iesim din casa scarii dam direct in drum (nu vom mai avea trotuar in curte), daca asa a dorit domnul Ovidiu asa se face.Superb.
   Aveti dreptate, este extraordinar ca se asfalteaza drumurile din zona noastra si ar fi extraordinar sa se faca si parcari pentru locatari dar: Fluidizarea traficului; care trafic domnule ovidiu trebuie fluidizat? accesul pe davila este restrictionat, au acces doar locatarii din zona, si noi, locatarii nu suntem deranjati ca mergem inapoi spre bulevard ca sa iesim din curte. Parcari; care parcari? daca se face drum va mai ramane loc de cel mult 10 locuri de parcare in toata curtea. Acum avem mai multe.
   Se discuta si despre accesul masinilor prin trecerea dintre curte si strada Traian Mosoiu. Aceasta are 3 metri latime. Pe aici trec zilnic sute de oameni dinspre Milea inspre Carol Davila si viceversa. Sa imi spuna si mie cineva cum se va mai trece pe acolo daca se va face drum pentru ca nu va mai exista trotuar…ati luat in calcul treaba asta domnule Ovidiu cand ati facut proiectul? cred ca nu. In plus, tot in partea aceea de curte se vor pune si tomberoanele de gunoi. Astfel ca drumul plus tomberoanele = 0 locuri de parcare. S-a gandit cineva la siguranta copiilor nostri in momentul in care blocul va fi inconjurat de drumuri? Se gandeste cineva ca vom merge sa aruncam gunoiul si riscam sa ne calce o masina? Se gandeste cineva ca blocul este cu probleme si la primul cutremur poate sa cada pe noi? Nu domnule Ovidiu, ne gandim doar la faptul ca economisim 0,2 L de benzina pentru ca trebuie sa iesim prin podgoria ca sa ajungem inspre micalaca.
   Dumnezeu sa ne ajute.

   +5 voturi
   +1
   -1
  5. Asfalt peste o canalizare veche de 60 de ani !! Un Primar de nota o. Ba Falca sa vezi tu cum pute in apartamente si peste ce infectie ai pus tu asfalt de mii de euro. Daca tot ai decopertat cat costa sa pui si o teava de canalizare? Gandire 0. Pentru aradeni!! Bataie de joc!! Pute in case!!! Nu mai zic de asfatul care a ridicat nivelul strazii si apa vine toata inspre blocuri. Parca ati construit autostrada nu strada la nivelul cladirilor!! Bataie de joc.

   +1 voturi
   +1
   -1
  6. Si nu inteleg cine doreste acesta strada ? 60 de locatari nu !! Domnul Tasca din casa verde ca sa ii treaca masinile pe sub geam ? Domnule Tasca vreti sa faceti cancer mai repede ? sau care e logica sa sustineti o strada pe langa casa dvs?Va creste valoare la vanzare a casei?

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.