marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update Operaţiunile continuă pentru salvarea a aproape 200 de persoane rămase pe feribotul incendiat

  de Special Arad | 29 decembrie 2014, 12:53 PM | Internaţional | Recomandările editorilor

  1

  UPDATE: Autorităţile maritime italiene, elene şi albaneze au lansat o vastă operaţiune de salvare pe mare pentru a recupera aproape 200 de persoane – blocate în continuare luni – pe puntea feribotului cu 478 de persoane la bord, pe care duminică a izbucnit un incendiu, în Marea Adriatică.

  Marina Militară italiană a anunţat, către ora locală 7.40 (8.40, ora României), că 290 de persoane au fost recuperate cu elicoptere şi nave trimise la faţa locului pentru a salva pasagerii şi membrii echipajului Norman Atlantic, majoritatea cetăţeni greci.

  În total 188 de persoane se aflau în continuarre la bord luni dimineaţa, pe o mare dezlănţuită, suferind de frig, după ce au inhalat ore în şir fumul provenind de la incendiul care a fost controlat între timp.

  Sinistrul s-a soldat cu un mort – un pasager grec – care a alunecat când a încercat să se îmbarce pe o şalupă. Primele persoane salvate au ajuns în noaptea de duminică spre luni la Brindisi, în sud-estul Italiei, la aproximativ 40 de mile (circa 75 de kilometri) de poziţia estimată a feribotului în Marea Adriadică mai la sud, pe Canalul Otrante.

  Marina Militară italiană – care coordonează operaţiunile de salvare – şi autorităţile maritime au efectuat 34 de drumuri dus-întors, potrivit Pazei de Coastă, venind în ajutorul pasagerilor blocaţi pe nava incendiată.

  Şase elicoptere ale Marinei italiene au efectuat evacuări, cu maximum şase sau şapte persoane la un transport, în condiţii delicate pe timpul nopţii.

  Cele mai multe dintre persoanele salvate prezentau hipotermie şi probleme respiratorii, potrivit salvatorilor, contactaţi de presa italiană.


   

  O operaţiune de salvare era în curs în largul Greciei duminică dimineaţa, în pofida unor rafale de vânt violente, în vederea evacuării celor 478 de persoane de la bordul unui feribot italian, pe care a izbucnit un incendiu, au anunţat autorităţile greceşti, relatează AFP.

  Printre aceşti pasageri se află 268 de greci, potrivit Ministerului Mării. Potrivit autorităţilor portuare elene, echipajul este alcătuit din 22 de italieni şi 34 de greci.

  Nicio victimă nu a fost anunţată până la ora 8.15 GMT (10.15, ora României), iar operaţiunile de salvare se desfăşurau în condiţii „deosebit de dificile şi complicate”, cu rafale de vânt cu puterea de 10 pe scala Beaufort, care are 12 trepte, ploaie torenţială şi grindină, potrivit ministerului.

  Nava italiană „Europa” se îndrepta, la aceeaşi oră, către locul unde se desfăşoară operaţiunile de salvare, a adăugat ministerul grec.

  Mai multe nave care au răspuns semnalului de ajutor emis de feribotul „Norman Atlantic” se aflau în jurul ambarcaţiunii, iar către ora 7.55 GMT (9.55, ora României) 55 de persoane au putut să fie transferate către altă navă, în timp ce alte 150 de persoane se aflau la bordul unei ambarcaţiuni de salvare.

  Incendiul se pare că a izbucnit pe puntea pentru maşini, pe care se aflau aproximativ 200 de vehicule. Însă căldura a cuprins rapid întreaga navă.

  „Tălpile de la încălţăminte începeau să ni se topească, în cabina de recepţie”, a declarat pentru televiziunea greacă Mega unul dintre pasagerii deja transferaţi către altă navă.

  „Norman Atlantic”, care navighează sub pavilion italian, este operată de către compania greacă Anek, ce nu a putut să fie contactată duminică dimineaţa. Ea a plecat din portul grec Patras duminică dimineaţa, la ora locală 5.30 (5.30, ora României), către portul italian Ancona, şi a emis un semnal de ajutor în timp ce se afla la 33 de mile maritime (aproximativ 61 de kilometri) de insuliţa greacă Othonoi, situată la mai puţin de 100 de kilometri de coastele italiene.

  Ministrul grec al Apărării Nikos Dendias a declarat pentru un post de televiziune că a solicitat ajutorul Italiei şi că italienii au preluat conducerea operaţiunii în curs.

  Marina italiană a anunţat către ora 7.00 GMT (9.00, ora României), într-un mesaj postat pe contul de Twitter, că un elicopter a pornit de la baza Grottaglie, din sud-estul Italiei, iar o jumătate de oră mai târziu alte două elicoptere se pregăteau să decoleze de la Catania, în Sicilia.

  Sursa> Mediafax.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.