sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update E oficial. 2 decembrie va fi zi liberă!

  de Special Arad | 23 noiembrie 2016, 8:19 AM | Naţional

  0

  UPDATEGuvernul a aprobat  hotărârea prin care ziua ce face puntea între Ziua Naţională şi weekend va fi declarată nelucrătoare.

  Ziua liberă va fi recuperată prin prelungirea zilelor de lucru, până în data de 16 decembrie.

  ”Pentru salariaţii din sectorul public, ziua de 2 decembrie 2016 se stabileşte ca zi liberă. Pentru ziua stabilită ca zi liberă, instituţiile publice îşi vor desfăşura activitatea în regim de program normal în ziua de 17 decembrie 2016 sau vor prelungi corespunzător timpul de lucru, până la data de 16 decembrie 2016, potrivit planificărilor stabilite”, se arată în documentul aprobat de Guvern.

  Prevederile nu se aplică acolo unde activitatea nu poate fi întreruptă. ”Dispoziţiile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în data de 2 decembrie 2016 şi nici participanţilor în aceste procese. Operaţiunile de încasări prin virament în relaţia cu instituţiile de credit, inclusiv încasările efectuate prin intermediul contului tranzitoriu se înregistrează în contabilitatea unităţilor trezoreriei statului cu data de 2 decembrie 2016”, a mai decis Executivul.

  sursa: Digi24.ro


  Titlu principal >  Guvernul stabilește astăzi dacă ziua de 2 decembrie este liberă

  Guvernul ar putea adopta rectificarea bugetară, dar şi un proiect de lege care prevede că, pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor ar urma să li se scadă 3 zile din pedeapsa primită, dar şi declararea zilei de 2 decembrie ca zi liberă.

  Pe ordinea de zi anunţat de Executiv pentru şedinţa de miercuri figurează, printre alte puncte, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei, pentru fiecare lună petrecută în condiţii necorespunzătoare, deţinuţilor ar urma să li se scadă trei zile din pedeapsa primită. Prin condiţii necorespunzătoare, se înţelege un spaţiu de detenţie mai mic de trei metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Această prevedere ar urma să se calculeze pentru deţinuţii care se află în astfel de condiţii necorespunzătoare de detenţie, începând cu data de 24 iulie 2012, conform proiectului de lege. Reducerea ar urma să fie acordată din oficiu şi nu va fi condiţionată de vreo cerere, ea urmând să se aplice şi pentru arestul preventiv. Nu vor beneficia de ea deţinuţii aflaţi în spitalele penitenciarelor. ”Proiectul de lege îşi propune un dublu scop: de a acorda o compensare persoanelor care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă şi de a contribui, în acelaşi timp, la degrevarea penitenciarelor. Astfel, toate persoanele private de libertate vor avea în mod automat vocaţia de a beneficia de liberarea condiţionată, dacă îndeplinesc condiţiile stabilite prin proiect, respectiv care au fost sau sunt cazate în condiţii de supraaglomerare, însemnând un spaţiu mai mic sau egal cu 3 mp/deţinut. În acest mod, măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu – acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută – înscriindu-se în măsurile generale ce vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare”, se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei. De asemenea, Guvernul va discuta şi proiectele de Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2016 şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016.

  Pe ordinea de zi se află şi o hotărâre de Guvern, pentru salariaţii din sectorul public, prin care ziua de 2 decembrie 2016 se stabileşte ca fiind liberă. Astfel, aceştia vor lucra săptămâna viitoare doar luni şi marţi.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.