sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Aradul are operator de salubrizare stradală pentru încă 90 de zile! RER și centrează și dă cu capul

    de Raluca Medeleanu | 2 mai 2018, 11:35 AM | Administraţie | Topic special

    8

    Știre inițială (ora 11:35): Colac peste pupăză… de azi nu mai există operator pentru salubrizarea stradală a muncipiului Arad! RER și centrează și dă cu capul

    Ce înseamnă asta? Simplu, de azi, undă verde și la umplerea până la refuz a coșurilor de gunoi de pe străzile orașului. Malarie, te așteptăm!

    În această dimineață, la Primăria Arad s-a organizat o ședință de urgență, sub sunetul sirenelor de dezastru (și la propriu și la figurat). În sală au fost prezenți cei doi viceprimari ai Aradului, Călin Bibarț și Levente Bognar, secretarul Lilioara Stepănescu, reprezentanți de la ISU Arad, Poliția Română, Poliția Locală, Jandarmerie, partea tehnică și cea juridică a Primăriei.

    Două comitete de urgență în această zi, în oraș: criza gunoiului menajer și criza gunoiului stradal

    Călin Bibarț a început ședința cu o informare scurtă: „Comitetul de urgență reunit aici nu are legătura cu gunoiul menajer, ci cu cel stradal, asta ca să nu rămânem săptămâna viitoare cu gunoi pe străzi”. Deci ședința nu a fost pentru criza Retim, problema aceea fiind dezbătură, tot astăzi, la Prefectură. Atunci care e problema? Dat fiind faptul că de la 1 mai contractul cu operatorul de salubrizare stradală, RER Ecologic din Oradea, a expirat, singura soluție, potrivit lui Bibarț, e întocmirea comitetului de urgență, iar apoi realizarea unui contract provizoriu cu RER, pe 90 de zile.

    Lilioara Stepănescu a prezentat pe larg etapele care au dus la această nouă situație de criză a orașului nostru. Aceasta a spus că municipalitatea se chinuie de doi ani și jumătate să atribuie serviciul de salubrizare stradală, însă de fiecare dată apar contestații. Licitația cea mai recentă a avut loc în 25 august 2017, urmată în 24 octombrie de analiza celor cinci oferte depuse. Faza aceasta s-a încheiat în 13 aprilie, însă, așa cum era de așteptat, au apărut două notificări de contestații, ceea ce a dus la noi probleme, întrucât din cauza acestor contestații nu se poate numi noul operator de salubrizare. Singura soluție este, așadar, desemnarea directă, fără anunț prealabil, a acestor responsabilități tot firmei RER, sub acoperirea legală de „situație de urgență”.

    „Pentru evitarea focarelor de infecție este necesară identificarea modalității de încheiere a noului contract”, a spus Lilioara Stepănescu, după care a început să lectureze de pe o foaie toate riscurile asupra sănătății și mediului înconjurător care le aduc neridicarea gunoiului. Asta în timp ce în oraș au început să sune sirenele de dezastru (așa cum o fac în fiecare primă zi de miercuri a lunii, conform legii) – o imagine cel puțin apocaliptică.

    Situație de criză „salvată” provizoriu de o desemnare directă, dar doar timp de 90 de zile. După aceea, Dumnezeu cu mila…

    Printre propunerile invocate de Stepănescu amintim „realizarea unui contract pe o perioadă de 90 zile, dar nu mai mult de data licitației publice cadru” și „identificarea unei stări potențial generatoare de situații de urgență”.
    Viceprimarul Călin Bibarț a ținut să intervină, amintind că s-a tot prelungit contractul Polaris, apoi ANRSC nu a mai dat licență operatorului, iar ANAP a dat amendă Primăriei pentru că au tot prelungit contractul cu Polaris. Bibarț a afirmat că această „strategie” a întocmirii unei situații de urgență a aparținut ANRSC și ANAP care au opinat că e o măsură mai transparentă decât prelungirea unui contract. De asemenea, acesta a spus că mai multe orașe din țară nu au reușit să-și ducă la capăt contractele și că una dintre soluțiile discutate ar fi să își înființeze administrațiile locale un operator propriu (de genul Gospodăririi Comunale sau chiar unul complet nou), însă asta ar fi complicat.

    Levente Bognar a dorit să sublinieze că, pe lângă rezolvarea situații critice a gunoiului stradal, trebuie să se emită oficial și o alarmă către operatorul care trebuie să se ocupe de gunoiul menajer al Aradului (Retim). Acesta a propus ca acest comitet local de urgență să facă o atenționare Retimului, chiar dacă nu e subiectul pentru comitetul întrunit la Primărie.

    Menționăm că tot astăzi, la Prefectura Arad, are loc o ședință a comitetului județean de urgență care dezbate criza produsă de Retim atât în oraș cât și în alte localități din județul Arad.

    Verdictul final pentru desemnarea RER Ecologic pentru o perioadă de încă 90 de zile ca operator de salubrizare stradală a revenit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, care a dat „undă verde” din punct de vedere juridic: „ISU consideră legală și normală situația ca fiind potențial producătoare de situații de urgență. Suntem în favoarea adoptării ei”.

    În loc de final, nouă ni se pare cel puțin dubios faptul că situația de urgență din care ne „salvează” RER Ecologic a fost, practic, produsă chiar de RER Ecologic, întrucât această firmă a depus contestație după finalizarea licitației publice. Astfel, RER blochează desemnarea oficială a unui operator de salubrizare stradală în orașul nostru pentru a câștiga… tot RER.

    Jocuri de culise? Nu putem să nu ne întrebăm…

    UPDATE, ora 15:30

    În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de la ora 13:00 s-a votat (cu 13 voturi pentru și 8 abțineri) ca RER Ecologic să continue activitatea de operator de salubrizare stradală pentru încă 90 de zile. Ședința nu a fost lipsită de scandal, firește, întrucât mai mulți consilieri opinau că era preferabil ca în loc de RER să fi fost atribuit direct serviciul chiar firmei care a câștigat licitația, anume Polaris M Holding, nu tocmai firmei care a depus contestație câștigătorului licitației și care, astfel, ar fi provocat întârzierea intrării în „meserie” a câștigătorului. Un fel de „te contest ca să mai stau eu 3 luni” era explicația consilierilor care s-au opus votului.

    Cu toate acestea, pentru a evita ca orașul să rămână pe o perioadă de timp fără operator de salubrizare stradală și astfel Aradul să fi fost „îngropat” în gunoaie cu totul, majoritatea consilierilor a decis: RER Ecologic continuă strângerea gunoiului stradal și curățarea străzilor pentru încă 90 de zile, perioadă în care – speră Primăria – se va soluționa problema cu licitația, iar Polaris va prelua serviciul. În caz contrar, peste 90 de zile vom reveni în aceeași situație de criză până la… soluționare.

    Un alt detaliu interesant de menționat este că deși în ședința comitetului de urgență de la ora 10 dimineața un reprezentant prezentat ca fiind de la ISU, întrebat fiind de către Lilioara Stepănescu, a afirmat că „se consideră legală și normală situația ca fiind potențial producătoare de situații de urgență”, ISU nu își asumă la ora actuală decizia de declarare a acestei situații de urgență ci afirmă că este o decizie a Comitetului din care ISU e doar membru. Primim spre publicare poziția oficială a ISU Arad care spune următoarele: „Având în vedere comunicarea Primăriei Municipiului Arad referitor la starea potențial generatoare de situații de urgență facem următoarele precizări. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vasile Goldiș Arad NU a declarat starea potențial generatoare de situații de urgență. Această stare regăsită în lege a fost declarată de către Comitetul local pentru situații de urgență Arad unde ISU Arad este membru ”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Din nou explicații nesfârșite, „fără număr” … De ce nu și-au făcut datoria pentru care sunt plătiți. Scuze idioate! Mereu scuze, în loc să livreze. Și cu siguranță o să se găsească cineva care să comenteze, că „ea/el sunt extrem de competenți … au inteții bune … nimeni nu și-a dorit …etc”. Bullshit! … scuzați expresia doamnelor și domnilor. Dar până când ne tot iau ăștia de proști?!

      Nu a ieșit la licitații „cine trebuia”, că nu mai contesta nimeni. Nu aveau curaj!

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Incredibila situatia!!daca se dau amenzi bolile nu ne ocolesc!!!chiar nu mai functioneaza institutiile statului la arad garda de mediu sanepidul politia tribunalul sunt fapte penale grave de ce nu se intervine!??bine xa platim timbre verzi taxe de mediu….chiar e bataie de joc uniunea europeana taxeaza poluarea la sange iar la noi nu functioneaza nici o lege!!!de ce mai suntem in ue de ce nu ne dau afara!!!atata mafie la atad nu era nici pe vremea lui nastase psd!!!e dezastru!!!!

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.