Unde e dreptatea? Dar semnul? Dar legea? Penalizată dur pentru că nu a știut de existența unui garaj, o arădeancă își va cere dreptatea în instanță





Locurile de parcare din Arad au ajuns un adevărat „tezaur” pentru cine le găsește, indiferent dacă vorbim de un loc de parcare central, din cartiere sau un loc de parcare pe strada Romulus Cărpinișan. Am nominalizat această stradă deoarece aseară, când se întorcea de la lucru, o arădeancă s-a trezit fără mașină. Aceasta a parcat în fața unei case de pe strada mai sus amintită, o stradă pe care se parchează tot timpul, dar nu în fața porților pe care scrie „Acces interzis” sau „Nu parcați/Garaj”. În schimb, arădeanca a parcat în fața unui rulou, despre care ulterior avea să afle că este de fapt o poartă de acces către un garaj. La fel de bine, opinăm noi, putea să fie o vitrină.
Arădeanca în cauză, Emanuela Dregan, ne spune că a fost tot timpul atentă să nu parcheze în fața unei căi de acces, tocmai pentru a nu-i fi ridicată mașina. S-a uitat dacă pe acea roletă scrie ceva și văzând că nu este absolut nimic care să semnalizeze prezența unui garaj, a parcat mașina în fața ei și a plecat la lucru.
Seara, când s-a întors, mașina nu mai era, iar pe roleta respectivă scria cu galben „GARAJ”, în fața casei, un domn. Emanuela Dregan l-a întrebat pe bărbat dacă știe cine locuiește aici, că poate știe ce s-a întâmplat cu mașina, iar bărbatul i-a spus: „Eu locuiesc aici, e garajul meu, de aceea nu mai este mașina aici”. Asta în condițiile în care Emanuela Dregan i-a spus domnului că nu avea de unde să știe că acolo este o cale de acces către garaj deoarece de dimineață nu scria nimic pe roletă, faptul fiind confirmat și de poza făcută de către cei de la Recons atunci când au ridicat mașina.
După discuția cu proprietarul garajului, femeia a pus mâna pe telefon și a sunat la 112 prima dată, aceștia au îndrumat-o către Poliția Locală, cei de la Poliția Locală i-a spus că nu la ei trebuie să sune ci la Recons, a sunat la Recons și acolo a avut noroc că un angajat a venit de acasă pentru a-i preda mașina, deoarece în mașină se aflau cheile de la casă.
Doar că această „distracție” a costat-o pe arădeancă 350 de RON. Urmează și amenda de la Poliția Locală pe care, bineînțeles, o va contesta.
Ieri dimineață, Emanuela Dregan s-a dus la sediul Poliției Locale pentru a cere lămuriri, însă nu a avut foarte mult succes. Acolo i s-a spus să facă o sesizare la care va primi un răspuns în termen de 30 de zile. Amenda va veni mai repede, desigur, adică în 15 zile.
Un lucru care ar trebui menționat este că pe strada respectivă nu există nici un semn „Parcare interzisă” sau „Staționare interzisă”. Cu toate acestea, amenda, momentan rămâne. Poziția Poliției Locale, prin Primăria Arad este că s-a acționat în legalitate în urma unei sesizări: „Agenții din cadrul Serviciului Circulație pe Drumurile Publice și Parcări au acționat în urma unei sesizări făcute la Dispeceratul Direcției Generale Poliția Locală Arad. Ajunși la fața locului în jurul ore 15:22, oamenii legii au putut constata că un autoturism marca BMW îngrădea accesul la proprietate a reclamantului. Agentul constatator a făcut toate demersurile necesare pentru identificarea proprietarului mașinii, în speranța că acesta locuia în zonă și putea să își mute mașina eliberând accesul proprietarului la imobil. În această situație s-ar fi ales numai cu o amendă. Din păcate nu a fost așa, astfel că după mai bine de o oră de așteptare, în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv art.143 lit.d) din HG 1391/2006 și art.100 alin.2 din OUG 195/2002, s-a dispus măsura ridicării autovehicului în cauză, mai ales că cetățeanul care ceruse sprijinul polițiștilor locali nu se confrunta pentru prima dată cu această situație neplăcută. Conducătorul auto riscă acum o amendă în valoare de 580 de lei și 3 puncte de penalizare.”
Dreptatea este undeva la mijloc în cazul acesta, deoarece vinovații sunt fără vină (proprietarul garajului nu este obligat prin lege să semnalizeze existența unui garaj, iar femeia nu a știut că acolo este un garaj), iar legea destul de dură, dar „Dura lex, sed lex” și trebuie respectată, dar poate că în cazuri de genul acesta, un număr de telefon lăsat în parbriz sau un semn cu „Garaj! Nu parcați” îi poate scăpa pe protagoniști de amenzi, puncte de amendă etc.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)