Un vas dacic, descoperit la Zăbrani, este exponatul lunii februarie la Complexul Muzeal Arad

  de Special Arad | 10 februarie 2020, 3:29 PM | Cultură

  0

  În cadrul proiectului muzeal „Exponatul lunii la Complexul Muzeal Arad”, specialiștii Departamentului de Cercetare și Valorificare a Patrimoniului Arheologic au ales să promoveze din colecția de arheologie a muzeului arădean un vas din lut, un artefact unic prin elementele de ornamentație cu care a fost prevăzut, datat începând cu secolul I d.Hr. și descoperit la Zăbrani în anii ’60.

  Vasul dacic este expus în luna februarie la Muzeul de Istorie din Palatul Cultural, etaj II (intrarea dinspre Parcul Copiilor).
  Program de vizitare: Marți-Duminică: 09:00-17:00.

  „Anii ’60-’80 au însemnat pentru cercetarea arheologică o atenție deosebită acordată perioadei dacice. În acest context, în hotarul localității Zăbrani a fost investigată o așezare datată în secolele I-II d. Hr.

  Așezarea a fost amplasată înt-o zonă prielnică viețuirii, la contactul dintre dealurile Lipovei, puțin înalte, și mai joasa zonă a luncii Mureșului. În cadrul așezării au fost cercetate o locuință-bordei și o groapă, probabil menajeră. Au fost descoperite fragmente ceramice și greutăți din lut, care erau folosite la războaiele de țesut. Au reținut atenția, în mod deosebit, câteva fragmente ceramice care proveneau de la același vas, din lut, lucrat manual, și care prezentau decorațiuni atipice.

  După restaurare, se observă forma zveltă, alungită a acestui vas tip borcan, care astfel, prin numeroase analogii, poate fi datat începând cu secolul I d.Hr. Anumite elemente decorative nu au însă analogii. Brâul alveolar, în relief, dispus orizontal pe jumătatea superioară a vasului, este specific pentru ceramica dacică. Ineditul constă în faptul că din brâu se desprind spre gâtul vasului patru nervuri sub forma unor cârlige, iar din două dintre ele se desprind radial câte cinci nervuri mai mici. Aceste elemente decorative ar putea fi interpretate ca fiind motive vegetale, ori solare, redate într-un mod stilizat, sau ar putea fi, pur și simplu, o inspirație de moment a celui care a modelat vasul, fără să aibă vreo însemnătate.

  Desigur, în cazul unui asemenea vas se poate pune întrebarea dacă a avut o întrebuințare aparte, eventual în cadrul unui ritual; însă fără alte informații care să sugereze acest lucru, trebuie să păstrăm doar ideea că acest vas este deosebit prin ornamentația nemaiîntâlnită”, Ioan Cristian Cireap, arheolog (Complexul Muzeal Arad).

  Promo video:
  Ioan Cristian Cireap, arheolog
  Nelu Scripciuc, artist fotograf

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.