vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Un român a câștigat premiul special Intel ISEF

  de Special Arad | 19 mai 2014, 9:34 PM | Naţional

  0

  România este din nou câștigătoare la Intel ISEF: tânărul Daniel Cosovanu din Solca, județul Suceava, a câștigat premiul special pentru proiectul său ecologic care reutilizează dozele de aluminiu pentru încălzirea locuințelor, scrie computerblog.ro.

  Intel International Science and Engineering Fair este cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor.

  Daniel Cosovanu a câştigat premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiză și claritate în știință și tehnologie. Proiectul său, ”Generator solar de aer cald: construcție și aplicabilitate”, constă în realizarea unor panouri solare care reutilizează dozele de aluminiu pentru a genera un curent de aer cald, folosit apoi la încălzirea locuințelor. Folosind informații meteo oferite de programul ”NASA Surface Meteorology and Solar Energy: Global Data Sets”, Daniel a efectuat un studiu de aplicabilitate la nivel global. Această invenție reprezintă o alternativă low-cost pentru încălzirea locuinței în timpul zilelor senine sau parțial senine cu temperaturi sub nivelul de confort termic. Proiectul este unul ecologic, deoarece generatorul nu poluează și nu necesită energie electrică, și necostisitor pentru că înlocuiește cu ușurință combustibilii fosili folosiți pentru încălzirea camerelor dintr-o casă.

  În urma studiului de aplicabilitate, calculând zonele în care generatorul prezintă utilitate practică, utilizând parametrii unei camere medii pentru pierderile energetice și temperaturile specifice fiecărei luni de pe fiecare punct de pe glob, s-a constatat că generatorul solar de aer cald poate fi folosit pentru încălzirea termică oriunde atâta timp cât în zona respectivă este zi.

  Premiul întâi la ediţia din acest an la Intel International Science and Engineering Fair, un program al Society for Science & the Public, a fost câștigat de Nathan Han, 15 ani, din Boston pentru realizarea unei platforme software cu ajutorul căreia se pot studia genele mutante care cauzează cancerul la sân.

  Lennart Kleinwort, 15 ani, din Germania, a câștigat unul dintre cele două premii oferite de Intel Foundation Young Scientist Award, în valoare de 50.000 de dolari. Kleinwort a dezvoltat un instrument matematic pentru smartphone-uri și tablete care oferă noi capabilități dispozitivelor mobile care până acum necesitau instrumente de computing sofisticate și costisitoare.

  Shannon Xinjing Lee, 17 ani, din Singapore a primit cel de-al doilea premiu în valoare de 50.000 de dolari, oferit de Intel Foundation Young Scientist Award pentru dezvoltarea unui nou electrocatalizator care poate fi folosit în viitor pentru baterii.

  În acest an la Intel International Science and Engineering Fair au participat mai mult de 1.700 de tineri oameni de știință, selectați din 435 de târguri afiliate din 70 de ţări. În plus față de câștigătorii deja menționați, peste 500 de finalişti au primit premii pentru proiectele lor.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.