Un proiect gigant, început în perioada comunistă, este înviat de România și Bulgaria. Comisia Europeană a dat undă verde





Un proiect comun româno-bulgar de construcție a hidrocentralei Turnu Măgurele-Nicopole pe Dunăre a fost inițiat în anii ’80, dar apoi a fost abandonat. Începând din anul 2022, România și Bulgaria au inițiat planuri pentru a „învia” acest poriect, iar acum a fost acceptat de către Comisia Europeană și a fost inclus în „Lista Proiectelor Transfrontaliere de Energie Regenerabilă” (CB RES list).
Proiectul de 840 de MW, conceput în anii ’80 și suspendat încă de atunci, a fost revigorat în 2022 în contextul încercării celor două țări de a-și mări proporția de energie regenerabilă din consumul național și de a-și asigura o mai mare independență [energetică – n.trad.].
Proiectul a fost inclus în august pe „Lista Proiectelor Transfrontaliere de Energie Regenerabilă” (CB RES list), legată de programul energetic CEF Energy al UE.
Comisia Europeană (CE) a declarat că hidrocentrala va exploata potențialul energetic al Dunării, va asigura sustenabilitatea ecologică, producția de energie regenerabilă, precum și nevoile unor așezări și entități industriale.
ONG-urile critică proiectul
Opozanții afirmă însă că hidrocentrala va periclita satele dispuse de-a lungul Dunării, și posibil și centralele atomoelectrice de pe malul fluviului.
Citește mai mult pe stiripesurse.ro.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)