vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Un primar contemporan își bate joc de cel mai longeviv primar al Aradului

  de Raluca Medeleanu | 8 iulie 2015, 2:56 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  7

  Salacz Gyula, pentru cei care nu știu, a fost cel mai longeviv primar al Aradului, ocupând această funcție pentru 26 de ani, între 1875 și 1901. Sub el, Aradul a văzut cea mai mare dezvoltare. S-a făcut atunci canalizarea orașului, s-a deschis prima școală pentru nevăzători, s-a construit Palatul Cultural, actualul Parc Eminescu și multe altele, iar toți angajații săi erau selectați după principiul competenței, nu a nepotismelor și a mitei.

  Pentru toate realizările sale, Salacz a fost desemnat în 1910 cetățean de onoare al orașului.

  Cum mai este astăzi onorat acest om măreț care și-a dedicat întreaga viață pentru bunăstarea cetățenilor și înflorirea municipiului? Edilul a găsit metoda perfectă: I-a azvârlit numele pe o plăcuță de stradă,vai și amar de ea, ce arată mai degrabă a sit arheologic unde se fac săpături pentru vestigii din perioada mezozoică, decât a stradă demnă de un oraș european. Iar asta în plin centru!

  Și de parcă nu ar fi destulă această „mare cinstire”, i-a mai așezat și capul pe un bust, lângă minunăția de stradă ce-i poartă jalnic numele.

  Acum vă întrebăm noi pe voi: ce-ar fi în sufletul acestui primar, dacă, printr-o minune, ar putea vedea, prin ochii împietriți ai statuii, împrejurimile? Cât de mulțumit ar fi el de aspectul iubitului său oraș, de care a avut grijă timp de mai bine de două decenii?

  Probabil cuvântul cel mai potrivit ar fi „furie”. Furie și revoltă. Cam același lucru pe care îl simt și locuitorii acelei străzi care arată ca după bombardamente. „S-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea strada care-i poartă numele! Este revoltător ce au făcut cu strada asta… Arată așa de când au făcut magistrala către Alfa. Atunci au distrus totul și au pus doar un strat subțire de asfalt peste pietrele vechiului drum. Acum ne distrugem mașinile!”, ne-a spus Caty P, locatara unui imobil din zonă.

  „Și la cât de îngustă e, cu mașinile astea parcate pe ambele laturi, nici măcar Salvarea nu are loc să treacă. Ar trebui să se descongestioneze traficul în zonă. Noi am vorbit deja la Primărie de atâtea ori și în legătură cu strada Octavian Goga. Să o facă cu un singur sens. E o aglomerație groaznică! Cei care își parchează acolo mașinile, dacă nu își pliază oglinda laterală, rămân fără ea! Asta s-a întâmplat de atâtea ori deja… Dar nimeni nu ne ascultă. Acum am zis că o să facem o petiție, măcar să facă strada Goga cu un singur sens…” a adăugat femeia, cu dezamăgire în voce.

  strada salacs gyula arad 2 strada salacs gyula arad 3 strada salacs gyula arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ai luat-o prin aratura, Raluca Medeleanu. Ce legatura are marimea mandatului de primar cu lungimea strazii ce-i poarta numele?In logica asta, cel mai mare bulevard din Arad ar trebui sa se numeasca Salacz Gyula si bordurile sa fei din cristale swarovski… Voi asa vreti sa-l discreditati pe Falca, cu prostii din astea?

   --11 voturi
   +1
   -1
  2. Stimata Raluca Medeleanu, asa arata „paralelismul”, comparand „mere cu pere”?Exemplu: despre Salacz aflam ca a facut canalizarea, despre Falca doar ca…”I-a azvârlit numele pe o plăcuță de stradă,vai și amar de ea…”. Pai si Falca a facut mai mult de jumatate din canalizarea Aradului!Si Falca a facut parcuri, a facut zone industriale (deci a dezvoltat Aradul), a facut sosele, a atras investitii. Cu ce a fost, deci, Salacz mai maret decat Falca?Pentru ca a facut un palat sau pentru ca angaja pe baza de competenta?Oficial asa se angajeaza si acum.Soselele de acum sunt facute de mantuiala? Dar pe vremea lui Salacz erau perfecte?Si intreb: in aceste conditii,de ce trebuie sa-l onoram asa de tare pe Salacz iar pe Falca sa-l demonizam?

   --9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.