joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Un prelat controversat este mutat la Arad. Emilian Lovișteanul va fi episcop vicar la Arhiepiscopia Aradului

    de Special Arad | 4 iulie 2017, 2:22 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    Știri Arad. În şedinţa de lucru a Sfântului Sinod din 4 iulie 2017 ierarhii Bisericii Ortodoxe Române l-au ales PS Emilian Lovișteanul  în funcţia de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

    Bătălia pe scaunul de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului s-a dat între  PS Emilian Lovișteanul și Arhimandrit Teofan Mada și, conform surselor, PS Emilian ar fi câștigat cu un scor de 43-3.

    Ierarhul s-a născut la 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, județul Vaslui (nume de botez Vlad)

    Tuns în monahism: 15 februarie 1991, hirotonit ierodiacon: 16 martie 1991, hirotonit ieromonah: 01 ianuarie 1995, hirotesit protosinghel: 20 august 1998, hirotesit arhimandrit: 29 februarie 2004, hirotonit episcop: 14 noiembrie 2009.

    Studii:

    1990-1995 Seminarul Teologic Liceal Veniamin Costachi, Mănăstirea Neamţ;

    1996-2000 Facultatea de Litere şi Teologie, Universitatea Ovidius, Constanţa, Specializarea Teologie-Istorie;

    2000-2002 Masterat, Specializarea Istorie veche-medievală în cadrul Facultăţii de Istorie, Universitatea Ovidius, Constanţa;

    1999 – Cursuri privind conservarea şi protejarea patrimoniului bisericesc naţional, organizate de Secretariatul de Stat pentru Culte;

    2001 – Curs de limba engleză organizat de către Consiliul Mondial al Bisericilor (Geneva) la Academia Ortodoxă din Vilemov, Cehia;

    2003-2008 – Doctorand, Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, cu teza de doctorat Mitropolia Moldovei şi Sucevei: Arhiepiscopia Iaşilor, în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948), elaborată sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi;

    2005 Stagiu de perfecţionare a limbii engleze la Comunitty of the Resurrection, Mirfield şi cursuri de teologie în cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Universitatea din Leeds, Marea Britanie.

    ACTIVITATEA DIDACTICĂ:

    2001-2009 Asistent universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi.

    2009 – Lector universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi (Arta Creștină în România, Curs și Seminar, Master).

    2011 – Lector universitar în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Universitatea Craiova (Cultura teologică în I.B.O.R., Genealogia monahismului creștin, I.B.U.R., Curs și Seminar, Licență și Master).

    FUNCŢII ADMINISTRATIVE ŞI ONORIFICE:

    1998-2001 Mare Eclesiarh al Mănăstirii Neamţ;

    2001-2008 Referent la Centrul Eparhial Iaşi;

    2002-2005 Preot spiritual al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea Al. I. Cuza, Iaşi;

    2006-2009 Membru în Comisia liturgică a Arhiepiscopiei Iaşilor;

    2007-2008 Preşedinte al Consistoriului monahal din Arhiepiscopia Iaşilor.

    2008-2009 Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor.

    2009 – Exarh pentru judeţul Iaşi.

    2009 – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului (ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 29 octombrie și hirotonit la 14 noiembrie).

    2011 – Membru în Colegiul de redacție al Revistei Mitropolia Olteniei (Craiova).

    2012-2015 Președinte de Onoare al Asociației Codrii Mamului – Fumureni, jud. Vâlcea.

    2013-2015 Președinte de Onoare al Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală Niște Țărani, București.

    2014 – Președinte de Onoare al Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României „General Paul Teodorescu”, Mănăstirea Dintr-un Lemn, Arhiepiscopia Râmnicului.

    În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul Lovișteanul.

    Noul vicar numit al Aradului a fost implicat, de-a lungul timpului, și în anumite scandaluri, despre care presa locală din Vâlcea a scris:

    Ultimul ,,scutier” al arhiepiscopului Gherasim

    „Părintele Emilian Groșenoiu a rămas ultimul dintre preoții cu putere, care i-au rămas apropiați ÎPS Gherasim Cristea. Restul preoților din Consiliul Permanent ( Permanența ) s-au îndepărtat (sau au fost siliți să se îndepărteze) de nonagenarul arhiepiscop. Ceilalți au trecut de partea călugărului moldovean ajuns episcop vicar, Emilian Lovișteanu ( poreclit de preoți Leușteanu sau uneori, atunci când se împart funcții Loveleșteanul ), sau au fost trecuți pe tușă de acesta. Emilian Groșenoiu i-a rămas credincios celui care i-a dat funcții și putere. Între 1991 și 2009, Groșenoiu a fost șieful Permanenței, forul executiv al Arhiepiscopiei. După 2009, Lovișteanu a preluat această funcție, izolându-l din ce în ce mai tare pe Groșenoiu.

    La cuțite cu episcopul vicar

    Ultima perioadă de timp a fost presărată de neînțelegeri din ce în ce mai apăsătoarea între Emilian Groșenoiu și Emilian Lovișteanu. Probabil și această stare deosebit de tensionată, pe care a reu șit s-o impună episcopul moldovean, este una din cauzele stării de sănătate deteriorate a vicarului administrativ. Se pare că Groșenoiu ar fi fost avertizat de atâtea ori să plece din funcție, pentru că ,,Leușteanul” are pregătit pe altcineva pe această funcție. Cu toate acestea, Groșenoiu nu a cedat presiunilor și nu a plecat, ținându-se ,,băț” pe funcție. Desigur, l-ar fi dat demult afară Emilian Lovișteanu, numai că în apărarea lui Groșenoiu a stat tot timpul ÎPS Gherasim.”

    Mai multe aici.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.