joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un porc mort, „la grămadă” cu gunoiul menajer, în Arad

    de Special Arad | 7 ianuarie 2019, 6:30 PM | Știri Arad

    4

    Când vine vorba de colectarea gunoiului în condiții civilizate, RETIM nu este – de departe – o firmă de nota 10, însă… în anumite cazuri, vina aparține cetățenilor. Reprezentanții firmei de colectare a deșeurilor menajere atrag atenția asupra unui caz de-a dreptul revoltător și respingător de care s-au „lovit” muncitorii astăzi: aceștia au găsit, aruncat lângă containerele de gunoi, un porc mort.

    Animalul neînsuflețit a fost aruncat la gunoi (mai exact, lângă celelalte gunoaie!) pe strada Constantin Brâncuși nr. 10 din Arad.

    RETIM nu a ridicat leșul, dar a contactat Direcția de Sănătate Veterinară Arad, care a început o investigație în acest sens.

    Cu această ocazie, firma de colectare a deșeurilor menajere insistă pe ideea colectării selective și pe modelul sistemului european de management al deșeurilor. Printr-un comunicat de presă cu mesajul „AȘA NU!”, RETIM mai subliniează că deșeurile sunt împărțite în mai multe categorii și că acestea se colectează și se depozitează în funcție de originea lor.

    „Este extrem de important ca populația să afle și să înteleagă că «gunoiul» nu se mai poate arunca amestecat, «la grămadă», și că acesta se poate depozita numai în recipientele destinate și nu pe jos în platforme, pe trotuare sau pe marginea drumurilor”, se arată în comunicat.

    De asemenea, RETIM anunță că va continua să informeze cetățenii arădeni, cu ajutorul presei, despre astfel de exemple negative privitoare la cum NU trebuie să se desfășoare colectarea selectivă în Arad (în mod special în zona 1), „în speranța că împreună vom reuși să popularizăm sistemul european de management al deșeurilor”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sigur că nu sunt de acord ca toate animalele să fie depozitate lângă tomberoanele de gunoi. Dar …
      Care sunt măsurile luate de administrația locală, prin care să ușureze cetățenilor rezolvarea unor asemenea situații când un animal din „ogradă” îți moare?
      Câte cimitire ale animalelor de companie avem în Arad?
      .
      „Este extrem de important ca populația să afle și să înteleagă …”
      RETIM, dragilor, acum sunteți obraznici și nesimțiți!
      Voi sunteți cei cu „morala”?
      Nu era cumva datoria voastră să vă ocupați de informarea intensivă a populației, vizavi de noul sistem de colectare selectiv, ce înseamnă și cum ne afectează el în „bine”?
      Toate proiectele finanțate pe bani nerabursabili, au o componentă ce se referă tocmai la informare. Ați „halit” banii și ați „simulat” o informare.
      Pe voi, în primul rând interesul a fost să le luați banii arădenilor, cu toate că gunoaiele zăceau pe străzi necolectate.
      Colectarea selectivă a deșeurilor funcționa mai bine pe vechiul sistem al celor de la Polaris. Și atenție, plăteam și mai puțin.
      Acum plătim mai mult și nu funcționează satisfăcător!
      Și vă mirați că lumea vă înjură și vă fac jigodii?
      Refuzați orice fel de dialog și tot voi aveți tupeul să vorbiți de „INFORMARE” prin pressă??? Și cine nu citește „presa”?
      Tot cetățeanul are datoria să se informeze, dar voi nu aveți nici o obligație contractuală față de cetățean?
      De câte ori până acum ați încălcat OBLIGAȚIILE ce vă revin față de BENEFICIARII contractuali?
      Sunteți niște MAFIOȚI și vă comportați ca atare.

      +4 voturi
      +1
      -1
      • Sunt ultimul aparator al RETIM-ului insa lucrurile nu stau asa cum le prezinti tu. Exista medic veterinar arondat, exista Directie Sanitar Veterinara in fiecare judet, nu poti sa arunci animalul mort asa la rampa de gunoi cum nici necunoasterea legii nu te exonereaza de plata amenzii.
        Sper sa il gaseasca si sa il amendeze exemplar pe dobitoc.

        +1 voturi
        +1
        -1
        • Doar că cea ce există, dă oricui voie să devină proprietar de animale, fără să se asigure că respectivul cunoaște și ce responsabilități își asumă. Adică singura responsabilitate a sistemului este să amendeze și să reglementeze. Adică sistemul de reglementare și protejare nu are nici o responsabilitate față de animale. Deci nu este un dans în doi spre binele animalelor.
          Nu ar trebui ca un sistem reglementat, la fel ca de ex. cel a șofatului, să se asigure că cel ce devine îngrijitor-tutore de animale, este educat și informat suficient în așa fel încât să-și cunoască responsabilitățile morale și legale?
          .
          Ceea ce pe mine mă deranjează este că toată responsabilitatea este lăsată în seama celui ce are un animal și în cazuri în care constatăm că reglementările nu sunt respectate, atât moral cât și legal știm să dăm lecții. Dacă facem o analiză amănunțită, constatăm că sistemu actual nu funcționează și este pe multe puncte deficitar. … iar animalele suferă și mor, din vina oamenilor.
          Dar … nu facem schimbări.

          --1 voturi
          +1
          -1

    Scrie un comentariu

    7 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.