duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un paznic de 90 de ani a transformat o şcoală într-o galerie de artă

  de - | 8 septembrie 2015, 4:01 PM | Foto | Internaţional

  1
  valery2

  După 25 de ani în care a predat artă în mai multe şcoli, rusul Valery Khramov s-a pensionat şi a petrecut o vară întreagă pictând de unul singur pereţii şcolii în care lucrează, în prezent, ca paznic, scrie totb.ro și Oddity Central. „Am petrecut ultimele trei luni la şcoală”, spune el pentru presa locală. „Nu am făcut decât să pictez şi să desenez. Sunt 10 zile de când n-am mai dormit – trebuia să am timp să termin totul înainte să înceapă noul an şcolar”. Cele trei etaje umplute cu picturi au fiecare câte o temă diferită prin care elevii mai învaţă câte ceva.

  Primul etaj este destinat anotimpurilor, înfățișând, printre altele, interacțiunea dintre om și natură – scopul este ca cei mici să înveţe să protejeze mediul înconjurător. Al doilea are ca temă geografia, picturile înfăţişând diferite regiuni ale lumii, de la Oceanul Arctic până la tropice; artistul s-a gândit că așa copiii pot vizita lumea fără să fie nevoiți să părăsească școala. Valery Khramov a mai pictat personaje de poveste pentru elevii din școala primară, precum și autostrada trans-siberiană, iar o altă secțiune a școlii are referințe arhitecturale – de la piramidele egiptenilor, la Marele Zid Chinezesc sau Taj Mahal.

  valery3

  Bărbatul pictează din copilărie și avea doar 16 ani când a ilustrat secvențe din războiul fino-sovietic pe pereții apartamentului său. După ce a terminat școala, s-a decis însă să devină pilot în loc să studieze artă. A suferit însă un accident care nu i-a mai permis să zboare și a ajuns în cele din urmă la școala de artă. De atunci, a pictat ce-i trecea prin cap pe pereți, spunând că nu și-a făcut niciodată schițe sau planuri înainte să se apuce. Proiectul său cu școala e cel mai mare de până acum și l-a făcut de dragul copiilor, pentru a le cultiva dragostea față de artă și natură.

  Sursa foto: E1.ru

  valery9valery4valery8valery7valery5valery-main10valery-main11valery6valery-main12

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.