Un grup de părinți a boicotat legea vaccinării, în Piața Avram Iancu. Dar totuși… de unde a pornit teama morbidă față de vaccinare? Totul are la bază o fraudă veche de 22 de ani





De la vestea unei legi care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai mulți părinți și-au exprimat nemulțumirea, unii în social media, alții ducând nemulțumirea direct în stradă, așa cum a fost cazul și sâmbătă după-amiază când, în piața Avram Iancu din Arad, un modest număr de oameni s-a adunat, cu pancarte, în speranța ca autoritățile să ia în considerare opinia fiecăruia.
Înainte să vă formulați o opinie legată de acest subiect însă, vă recomandăm să citiți cele mai importante prevederi ale Legii vaccinării, iar apoi, în a doua parte a articolului, să descoperiți de unde a pornit informația dovedită ulterior falsă despre cum vaccinarea provoacă autism.
– Legea stabilește atribuții, responsabilități și obligații la autorităților și instituțiilor publice, precum și la nivelul părinților/tutorilor/reprezentaților legali
-Activitatea de vaccinare va fi coordonată de Grupul Tehnic de Coordonare a Activității de Vaccinare – grup format din medici ce provin din mai multe specialități: epidemiologie, microbiologie, boli infecțioase, pediatrie, neonatologie, medicină de familie la care se mai adaugă câte un membru de la diferite instituții ale statului.
– Legea definește termeni și noțiuni ce fac parte din alfabetul vaccinării, de la colectivitate și lanț de frig la reacție adversă și seroprevalență
– Legea introduce conceptul de acord informat versus acord prezumat – asta înseamnă că părinții trebuie să-și dea acordul prin semnătura pentru vaccinare – pentru medici e mai multă birocrație, dar în același timp e o oportunitate de comunicare și informare a părinților, cu beneficii reale pe termen lung
– Părinții care refuză vaccinarea au obligația de a participa la sesiuni de consiliere și informare; dacă le refuza sunt pasibili de sancțiuni în trepte ce pleacă de la avertisment si ajung până la amenzi de 10.000 de lei. În cazul în care participă la ședințele de consiliere și informare și totuși refuză vaccinarea copilului, părinții sunt pasibili de o amendă între 5000 și 10.000 de lei, conform deciziei comisiei de vaccinare.
– Certificarea contraindicației de vaccinare a copilului se realizează de către medicul specialist, certificarea contraindicației definitive la propunerea comisiei județene de vaccinare
– Serviciul medical de vaccinare include, printre altele, anamneza în vederea stabilirii situațiilor medicale dar și informarea și consilierea părinților cu privire la rolul vaccinului, beneficiile, riscurile asociate, reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică, consecințele refuzului administrării
– Satul român, prin Ministerul Sănătății, asigură condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării precum și compensarea efectelor adverse provocate de vaccin
– Confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate se face de către GTCAV, iar tipurile de reacții adverse se stabilesc de către MS prin HG În situația în care reacțiile adverse sunt datorate unor deficiențe datorate producătorului vaccinului, Ministerul Sănătăţii va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie.
Obsesia corelării vaccinării cu declanșarea autismului. Totul a pornit de la o fraudă din 1998 care nu mai vrea să fie ștearsă din mintea oamenilor slab informați
Cunoaștem prea bine faptul că revolta părinților legată de obligativitatea vaccinării are, în mare parte, de-a face și cu teama indusă de anumite știri îndoielnice și de ieșirile în public ale anumitor „influenceri” (fără studii medicale) care au răspândit conceptul că vaccinarea poate cauza autism. Referitor la această teamă, aducem în atenție un studiu medical, extins pe un deceniu, realizat asupra a 657.461 copii, născuți între 1999 și 2010, care a demonstrat clar că nu există nicio legătură între vaccinarea împotriva pojarului, oreionului și a rubeolei cu autismul. Studiul a fost realizat de Statens Serum Institut din Danemarca și publicat de Colegiul Medicilor din America.
„Social media și alte fake news despre vaccine răspândesc în continuare îngrijorare printre părinți”, spune Kristine Macartney, Director al Australian National Centre for Immunisation Research and Surveillance.
„Continuarea evaluării acestui mit vaccin-autism, chiar dacă el a fost deja profund dezmințit, va veni cu costul ignorării altor cercetări importante care ar putea duce la înțelegerea și prevenirea autismului”, spune Katie Flanagan, doctor specialist în Boli Infecțioase, de la Universitatea din Tansania.
Infama corelare dintre autism și vaccinare a fost prima dată lansată de Andrew Wakefield, în cadrul unei conferințe de presă, în 1998, când acesta își prezenta lucrarea „Lancet”, care a fost retrasă ultrior de pe piață. Deși lucrearea în sine nu sublinia o cauză-efect propriu-zisă, Wakefield a spus jurnaliștilor că lansează un boicot asupra vaccinelor antipojar, antioreion și antirubeolă.
Un lucru neștiut atunci, dar scos la suprafață ulterior, este că Andrew Wakefield avea interese ascunse pentru acest boicot. Acesta avea un patent pentru un vaccin propriu împotriva pojarului și, în plus, era plătit de anumiți avocați care doreau să dea în judecată anumiți producători de vaccine. Niciunul dintre aceste conflicte de interes nu au fost dezvăluite la timpul publicării lucrării „Lancet”, căci dacă ar fi fost, lucrarea nu mai avea cum să vadă lumina zilei. După cum a afirmat editorul lucrării, textul lui Wakefield era „fatal de greșit”.
Mai multe investigații publicate în acest an de către Jurnalul de Medicină a Marii Britanii au stabilit că ceea ce a făcut Andrew Wakefield nu a fost doar lipsă de profesionalism, ci fraudă deliberată.
„Poate că a venit timpul să dăm complet uitării aceste informații false despre vaccinarea care cauzează autism și să ne continuăm importantul țel de a eradica această boală mortală (pojarul, n.red.) o dată pentru totdeauna”, spune doctorul specialist în boli infecțioase, Katie Flanagan de la Universitatea din Tasmania.
În 2017, un număr estimativ de 110.000 de decese a fost înregistrat la nivel global din cauza epidemiilor de pojar în zone în care populația nu era protejată prin vaccinare. Dacă este o statistică la care trebuie să fim atenți, aceasta este.
Această cercetare a fost publicată în Analiza de Medicină Internă, în aprilie 2019 (vezi raportul complet AICI.)
Filmare de la protestul din Arad, realizat de Tv Arad:
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat