duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un gest aparent neînsemnat, urmări devastatoare. Peste 300 ha, arse în județ, anul trecut, unele din cauza țigărilor

  de Mihai Todoca | 26 iunie 2023, 12:25 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Problema incendiilor de pășune și teren agricol cu care pompierii arădeni se luptă de mai mult timp încoace este una care pare să nu-și găsească rezolvarea. În special pentru că de multe ori acestea sunt provocate chiar de proprietari în ceea ce consideră ei „igienizare”. Doar că aceste incendieri de vegetație au ajuns anul trecut să aibă urmări foarte grave, o biserică de lemn de la Vidra construită în 1724, declarată monument istoric, a ars în totalitate.

  Pe timp de vară însă, una din cauzele incendiilor de teren agricol este una dintre cele mai stupide: o țigară aprinsă. Tot anul trecut, un semlecan și-a văzut munca distrusă din cauza unei țigări aprinse. Au ars 12 hectare de teren agricol, 12 hectare de grâu, doar pentru că cineva a făcut acel gest pe care îl întâlnim și noi, foarte des în trafic.

  Cunoașteți acel gest, nu? Mâna întinsă pe geam poetic, țigară aprinsă ținută gentil cu două degete, apoi aruncată pe jos.

  În Arad, în municipiu, în afară de mizeria care rezultă din acest gest, și relevarea lipsei de bun simț, nu prea se întâmplă nimic. De amenzi nu mai vorbim, cadru legal există, dar nu prea mai are cine să le și dea.

  Revenind la ideea principală, aruncarea unei țigări aprinse poate devasta munca unor oameni, dar și monumente istorice deopotrivă.

  Anul trecut s-au înregistrat 42 de incendii izbucnite la pășuni/culturi agricole, distrugând 313 hectare. Dintre acestea, opt au avut sursa probabilă țigara aprinsă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.