joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2„Ambulanța pentru Monumente” va încerca să salveze biserica monument istoric de la Vidra care a luat foc luni

  Pompierii militari ai Detașamentului Sebiș și Garda 2 Gurahonț au intervenit luni după amiază, cu două autospeciale cu apă și spumă și 8 subofițeri, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată. Flăcările au ajuns la un stejar secular, în apropierea unei biserici monument istoric din localitatea Vidra, Comuna Vârfurile.

  „La sosirea echipajelor, incendiul, anunțat cu întârzie de către localnici, se manifesta violent, acesta fiind propagat deja la biserica din lemn, construită in anul 1724. Biserica a ars în totalitate, acoperișul acesteia fiind învelit cu șindrila bituminoasă.

  De asemena exista pericolul propagării incendiului la școala situată în curtea bisericii, însă pompieri au reușit localizarea și limitarea flăcărilor, astfel salvând școala. Cauza probabilă a incendiului: „foc deschis în spații deschise”. Din fericire nu s-au înregistrat victime”, a transmis Ruxandra Klein, reprezentant al ISU Arad.

  Update

  PhotoCollage 1647275721541

  Am solicitat informații cu privire la identificarea persoanelor vinovate pentru producerea acestui dezastru, iar Inspectoratul de Poliție Județean ne-a informat că la ora actuală se întocmește „dosar penal pentru distrugere, în vederea identificării persoanelor responsabile și tragerea lor la răspundere penală”. Momentan nu au fost identificați făptașii. În primă fază, oamenii legii vor identifica proprietarul terenului pe care a fost incendiată vegetația și apoi se va încerca identificarea persoanei responsabile de declanșarea incendiului. Desigur, după încheierea urmăririi penale, dosarul va fi înaintat instanței de judecată care va stabili atât vinovăția, cât și pedeapsa, respectiv închisoare sau amendă penală, precum și întinderea prejudiciului creat prin acastă faptă.

  Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, „desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală (s.n.), exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii. În toate cazurile prevăzute făptuitorul este obligat la recuperarea materialului degradat şi la reconstituirea monumentului sau a părţilor de monument lezat, conform avizelor prevăzute de prezenta lege”.

  Update 2

  Asociația Culturală Vernacular, cea care gestionează local proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, și-a exprimat intenția de a încerca să salveze biserica monument istoric de la Vidra:

  „Ca o ironie a sorții, anul acesta, biserica din Vidra urma să fie pusă în siguranță prin Ambulanța pentru Monumente.
  Asociația Culturală Vernacular, cea care a fost gazda proiectului pilot de inventariere a bisericilor de lemn din această zonă și care coordonează proiectul de salvgardare a patrimoniului construit Ambulanta pentru Monumente – Arad, împreună cu Asociația Biserici Înlemnite / The Wooden Churches Association, care prin specialiștii săi gestionează restaurarea bisericii de lemn de la Povergina, distrusă tot în urma unui incendiu, își doresc să sprijine punerea în siguranță a ruinei bisericii comunității din Vidra, văduvită acum de cel mai important edificiu pentru identitatea sa. Un prim pas în această direcție va fi o deplasare la fața locului, pentru a evalua situația și a identifica direcțiile posibile de acțiune”, notează pe Facebook asociația. (Vezi postarea întreagă AICI).

  Citește și: Vidra – satul în care fericirea și jalea te acaparează în același timp. Uitată de autorități, localitatea, prin oamenii săi harnici, strigă „Ajutor!” – Special Arad 

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.